Yalova'da ramazan davulcusu lise ögrencileri köylüleri sahura kaldiriyorCem Mete Okur

Yalova'da ramazan davulcusu lise ögrencileri köylüleri sahura kaldiriyorCem Mete Okur

YALOVA (AA) - Yalova Güzel Sanatlar Lisesi ögrencileri, okulun bulundugu köyde sahur vakti davul çalip mani söylüyor.

Okul yönetimi, ramazan davulculugu geleneginin yasatilmasina katki saglamak amaciyla 10 ögrencinin yer aldigi projeyi baslatti.

Hafta içi ders yogunlugu nedeniyle simdilik hafta sonlarinda yapilan uygulamada cepken, salvar ve kusak giyen ögrenciler, lisenin bulundugu Safran köyünde davul çalip maniler söyleyerek vatandaslari sahura kaldiriyor.

Yalova Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü Haydar Kiliç, AA muhabirine, okul olarak bir gelenegi yasatmak ve ögrencilere bunu hissettirmek amaciyla projeyi baslattiklarini anlatti.

Ramazan davulculugunun yüzlerce yillik bir gelenek oldugunu belirten Kiliç, "Bu kültürü yasatmak bizler için önemli. Geleneksel müzik türlerinin içinde Türk müziginin önemli bir unsuru olan bu çalisma hem manevi hem de müzikal olarak kiymetli oldugu için bunu yapmak istedik." dedi.

Kiliç, ögrencilerin uygulamaya büyük ilgi gösterdigini ve ramazan davulcusu olmak için siraya girdigini ifade etti.

10'uncu sinif ögrencisi Berat Günaydin da okulda geleneksel müzik türleriyle ilgili teorik ve uygulamali dersler gördüklerini aktardi.

Günaydin, Türk dili ve edebiyati dersi ögretmenlerinin destegiyle yürüttükleri çalismada yer almaktan mutluluk duydugunu dile getirdi.

11'inci sinif ögrencisi Hakan Sengül ise ramazan ayinin manevi havasini daha iyi hissetmek için geleneklerin unutulmamasi gerektigine isaret ederek, "Gelenekler, geçmis ile bugün arasinda baglanti kurmamizi, birlik ve beraberlik içinde olmamizi sagliyor. O yüzden geleneklerimiz çok önemli ve biz de bu gelenegin bir parçasi oldugumuz için çok mutluyuz." diye konustu.