"Ikinci Yüzyilin Iktisat Kongresi"Ali Korkmaz,Efsun Erbalaban Yilmaz,Mustafa Güngör- Izmir Büyüksehir Belediyesince düzenlenen kongrenin 5. gününde yapilan "Millet Ittifaki Genel Baskanlari Bulusmasi" oturumu, konusmalarla sona erdi

"Ikinci Yüzyilin Iktisat Kongresi"Ali Korkmaz,Efsun Erbalaban Yilmaz,Mustafa Güngör- Izmir Büyüksehir Belediyesince düzenlenen kongrenin 5. gününde yapilan "Millet Ittifaki Genel Baskanlari Bulusmasi" oturumu, konusmalarla sona erdi

IZMIR (AA) - Izmir Büyüksehir Belediyesince düzenlenen "Ikinci Yüzyilin Iktisat Kongresi"nin 5. gününde gerçeklestirilen "Millet Ittifaki Genel Baskanlari Bulusmasi" oturumu, yapilan konusmalarla tamamlandi.

Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenen kongrede, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun ardindan DEVA Partisi Genel Baskani Ali Babacan katilimcilara seslendi.

Ali Babacan, enflasyon, milli gelir ve seffaflik endekslerinin 2012-2013 yillarinda zirveye ulasip ardindan düsüse geçtigini söyledi.

Enflasyon düsük ve öngörülebilir hale getirildiginde ekonomik büyümenin gerçeklestigini aktaran Babacan, "Yine seffaflik ne kadar yükselirse, yolsuzluk endeksinde ülke ne kadar asagiya dogru inerse ekonomi o kadar büyüyor. Seffaflik azaldiginda ülke fakirlesiyor. Yolsuzluk çogaldiginda ülke fakirlesiyor." diye konustu.

Orta gelir tuzagindan çikisin mümkün oldugunu dile getiren Babacan, söyle devam etti:

"Endiseye mahal yok. Dogrulari yaptigimiz sürece Türkiye bu tuzagi kirip atar, Türkiye yükselir ve yüksek gelirli ülkeler grubuna rahatlikla girebilir. Bu tuzaktan nasil çikacagimizi da gayet iyi biliyoruz. Biliyoruz ki ne kadar çok demokrasi o kadar ekonomi, ne kadar adalet o kadar ekonomi, ne kadar liyakat o kadar ekonomi, ne kadar egitim o kadar ekonomi. Ülkemizi bu çoklu kriz ortamindan çikartmak hem bugünkü dünyanin gerçeklerini iyi görmemiz, anlamamiz hem de ülkemizin içinde bulundugu durumu iyi analiz etmemizden geçiyor."

Babacan, gençlerin kaçmak degil, yasamak istedigi bir Türkiye'yi hedeflediklerini, Türkiye'nin demokrasisiyle, hukukun üstünlügüyle dünya ülkelerine ilham kaynagi olacagina inandigini sözlerine ekledi.

- Gültekin Uysal

Demokrat Parti Genel Baskani Gültekin Uysal, bu tür kongreleri, geçmisle muhasebe yapma imkani açisindan çok degerli buldugunu söyledi.

Türkiye'nin bulundugu cografya basta olmak üzere her yerde bir büyük güç olabilecegini belirten Uysal, söyle dedi:

"Magdur olmamis hiçbir siyasal toplumsal kesimin kalmadigi bu sürecin akabinde herkesin hukukundan emin oldugu bir Türkiye'yi insa ettigimizde, hür insanlarin, özgür insanlarin fark yaratabildigi, firsat esitligi ile bulusturabildigimiz takdirde kendi insanimizin beseri sermayemizin enerjisini potansiyelle bulusturabildigimiz takdirde Türkiye'yi yarinlara tasiyabilecegimizi biliyoruz."

- Ahmet Davutoglu

Gelecek Partisi Genel Baskani Ahmet Davutoglu, Ikinci Yüzyilin Iktisat Kongresi'nin gelecekte bir güzel hatira olarak anilmasini istediklerini ifade etti.

Altili masanin en büyük toplumsal baris projesi oldugunu savunan Davutoglu, "Toplumu kutuplastiranlara karsi toplumu bulusturanlar, toplumu teklestirmeye çalisanlara karsi toplumu birlestirmeye çalisan bir heyetiz biz." dedi.

Türkiye'nin bugün içinde bulundugu krizin sadece ekonomik kaynakli olmadigini belirten Davutoglu, söyle konustu:

"Ekonomiyi temizlemek istiyorsak su anda yasayan bütün cumhurbaskanlari, basbakanlar ve basta ben olmak üzere ve ilgili bakanlarin tümü, mal varligi beyaninda bulunmalidirlar. Görev yaptiklari süreçte kendi gelirleriyle sahip olduklari mal arasinda görevleri disinda olusan esitlikte herhangi izah edilmeyecek bir artis varsa, bu artis hazineye intikal ettirilmeli ve sehit yakinlarina, gazilere, fakirlere, engellilere ayri bir fonla sosyal adalet fonu kurulmalidir. Yurt içinde ve yurt disinda kimin nerede mali, mülkü varsa, kimin birinci, ikinci derece akrabalarinin üzerinde ne mal varsa herkes seffaf bir sekilde bunu açiklamali. Ben bu çagriyi geçtigimiz yillarda da yaptim. Daha önce 'Benden baslayin.' dedim. Hesap vermeye hazirim ama herkes hesap vermeye hazir olmali."

Davutoglu, devlet kurumlarinin Kahramanmaras merkezli depremlerde refleks göstermede geç kaldigini da ileri sürdü.

- Temel Karamollaoglu

Saadet Partisi Genel Baskani Temel Karamollaoglu, Türkiye'nin bölgesine hakim bir devlet olmasinin istenmedigini kaydetti.

Bu konuda farkli bir politika izlemekle mükellef olduklarini aktaran Karamollaoglu, söyle dedi:

"Elbette biz dünyayla bütünleselim. Kavga edelim demiyorum ama onlarin oynayacaklari oyunlar karsisinda da uyanik olmak, dik durmak mecburiyetindeyiz. Kendimizi güçlendirecek adimlari atmak mecburiyetindeyiz. Sayin Kiliçdaroglu'nun söyledigi gibi sanayilesmek bizim en önemli adimimiz, en önemli yapacagimiz islerden bir tanesidir."

IYI Parti Genel Baskan Yardimcisi Ümit Özlale ise Ikinci Yüzyilin Iktisat Kongresi'nde olmaktan duydugu memnuniyeti dile getirerek, genel baskanlari Meral Aksener'in selamini iletti.

Kahramanmaras merkezi depremlerde binlerce insanin evinin yikildigini ve geçim kaynaklarinin yok oldugunu aktaran Özlale, çok sayida kisinin memleketini terk etmek zorunda kaldigini söyledi. Özlale, yasanabilir sehirlerin kurulmasi gerektigini sözlerine ekledi.