Ispanya'da isverenler örgütü ile sendikalar isçilere maas artisinda anlastiSenhan Bolelli- Isverenler Örgütü Konfederasyonu ile iki büyük sendika, 2025 yilina kadar isçilere en az yüzde 10'luk maas artisi için uzlasti

Ispanya'da isverenler örgütü ile sendikalar isçilere maas artisinda anlastiSenhan Bolelli- Isverenler Örgütü Konfederasyonu ile iki büyük sendika, 2025 yilina kadar isçilere en az yüzde 10'luk maas artisi için uzlasti

MADRID (AA) - Ispanya'da Isverenler Örgütü Konfederasyonu (CEOE) ile ülkenin iki büyük sendikasi, Isçiler Genel Birligi (UGT) ve Isçi Komisyonlar Sendikasi (CCOO), yaklasik bir yil süren müzakerelerin ardindan yüksek enflasyon karsisinda isçilere maas artisi yapilmasi konusunda anlasti.

CEOE Baskani Antonio Garamendi ile UGT ve CCOO Genel Sekterleri (Pepe Alvarez ve Unai Sordo) bugün Madrid'de bir araya gelerek, "5. Istihdam ve Toplu Is Müzakereleri Sözlesmesi" (AENC) adi altinda maas artislarini belirleyen bir anlasmayi imzaladi.

Buna göre, isçilere 2023'te en az yüzde 4, 2024 ve 2025'te yüzde 3'er maas artisi (En az yüzde 10) yapilacagi belirtildi.

Sendikalar ve isverenler, enflasyon oranina göre maas artislarina yüzde 1'lik revizyon yapilmasina iliskin bir maddeyi de sözlesmeye dahil etti.

Toplu is sözlesmelerine bir gösterge niteliginde olan bu anlasma sayesinde su ana kadar bloke durumda bekleyen 1300 kadar toplu is sözlesmesinin önünün açilmasi bekleniyor.

CEOE ile varilan anlasma sonrasinda UGT'den yapilan açiklamada, "Ispanya için hayati önem tasiyan bu anlasma sadece ekonomiyi yenden canlandirmakla kalmayacak ayni zamanda ekonomiye güven duyulmasi ve vatandaslarin refahi için sosyal diyalogu perçinleyecektir. Bu, tüm isçileri kapsayan, daha adil bir servet dagilimina izin verecek bir baslangiç ??noktasidir." denildi.

Toplamda 32 sayfa olan AENC'nin imza törenine sol koalisyon hükümetinden hiçbir hükümet üyesi katilmadi.

Bakanlardan yapilan açiklamalarda, "önemli olanin fotograf vermek degil, maaslara artis yapilmasi oldugu" vurgulanarak, isverenler ile sendikalarin anlasmasinin "çok olumlu bir haber" oldugunu ifade edildi.

Sendikalar, son olarak 1 Mayis gösterilerinin ana temasini "maas artisi" olarak belirlemis ve bu talebin karsilanmamasi halinde meydanlara inerek, greve gideceklerini söylemislerdi.