Almanya silah ihracatinda ortak Avrupa kurallari getirilmesini istiyorCüneyt Karadag
BERLIN (AA) - Almanya Disisleri Bakani Annalena Baerbock, silah ve teçhizat ihracati konusunda ortak Avrupa kurallarina ihtiyaç oldugunu söyledi.
Baerbock, Welt gazetesine yaptigi açiklamada, "Eger sivil halka yönelik bombardimanlari mümkün olan en güçlü sekilde kiniyorsak, ayni zamanda onlara mühimmat ihraç edemeyiz. Bu nedenle nereye ihracat yapilacagi konusunda ortak Avrupa kurallarina ihtiyacimiz var." dedi.
Avrupa'da her zaman baris içinde yasanilacagina inanildigi için, geçmiste politikacilar ve toplum olarak savunmanin gerçekte ne anlama geldigiyle yeterince ilgilenmediklerini ifade eden Baerbock, su degerlendirmelerde bulundu:
"NATO ve AB'de güvenlik ve savunma konularinda uzun süredir yakin isbirligi içinde olmamiza ragmen, Rusya'nin savasi bize, mühimmat ve teçhizatin Avrupa ülkeleri arasinda otomatik olarak uyumlu olmadigini gösterdi. Bu nedenle simdi ortaklarimizla silahlanma alaninda sanayi politikasi açisindan da nasil daha yakin isbirligi yapabilecegimize dair bir strateji üzerinde çalisiyoruz. Bu ayni zamanda ihracat için ortak bir çizgiye ihtiyacimiz oldugu anlamina geliyor."
- "Akdeniz'deki ölümler Avrupa'nin açik yarasi"
Alman Disisleri Bakani, Avrupa'ya göç etmek isterken Akdeniz sularinda hayatini kaybedenlere dikkati çekerek, "Akdeniz'deki ölümler Avrupa'nin açik yarasidir çünkü ortak bir göç ve mülteci politikasina ulasmayi basaramadik. Her ne kadar zor olsa da ortak bir pozisyon üzerinde siki bir sekilde çalismaliyiz ve çalismaya devam edecegiz." dedi.
Ne denizde tehlikeden kurtarilan insanlarla ne de dis sinirlara ulasan ancak siginma hakki olmayan ve geri gönderilmesi gereken insanlarla dis sinirdaki devletleri yalniz birakabileceklerine dikkati çeken Baerbock, sunlari kaydetti:
"Ortak sorumluluga ihtiyacimiz var ve dayanismayi güçlendirmeliyiz. Iste bu nedenle, bana göre, denizde bir Avrupa kurtarma misyonu olmasi çok önemli. Ayni zamanda bu, dis sinirdaki ülkelerin insanlari kayit altina alma sorumlulugu anlamina da gelmektedir çünkü kimin geldigini bilmemiz gerekiyor. Ancak bu ayni zamanda bu insanlara insanca muamele edilmesi ve hayatlari tehdit altinda olanlarin kurtarilmasi gerektigi anlamina da gelmektedir."
- "Çin ile sistemik rekabette Avrupa jeopolitik olarak daha aktif hale gelmelidir"
Disisleri Bakani Baerbock, Çin konusuna da deginerek, "Avrupa tarafinda ülkelerin Çin bagimliligindan kurtulmalarina nasil yardimci olabilecegimize dair stratejiler gelistiriyoruz." ifadelerini kullandi.
"Dünyanin tüm sorunlarini Almanya'dan çözebilecegimizi düsünmüyoruz. Biz Avrupalilar uzun yillar boyunca dünyanin diger bölgelerindeki sorunlarin bizi etkilemedigi, sözde mükemmel bir dünyaya inandik." diyen Baerbock, Çin'in ekonomik bagimliliklar yaratarak, nüfuzunu genisletmek için Avrupa'nin biraktigi bosluklari stratejik olarak kullandigini ve Yeni Ipek Yolu projesinin buna örnek olabilecegini kaydetti.
Buna karsi koymak için yeterince çaba sarf etmediklerini vurgulayan Baerbock, su ifadeleri kullandi:
"Çin ile sistemik rekabette Avrupa jeopolitik olarak daha aktif hale gelmelidir. Çin'in jeostratejik yatirimlarini engelleyemeyiz ancak ülkelere daha iyi tekliflerde bulunabiliriz, yani ham maddelerin sadece geri çekilmedigi, ayni zamanda üretimin bir kisminin da bu ülkelerde olusturuldugu, böylece istihdam ve büyümenin saglandigi adil ticaret anlasmalari yapabiliriz. Çin'in aksine, kredilerdeki geri ödeme güçlüklerini, alicilara siyasi baski uygulamak için, örnegin Birlesmis Milletlerde belirli bir oylama davranisini zorlamak için kullanmiyoruz."