Türk ve ABD is dünyasi ABD-Türkiye Is Konseyi'nin resepsiyonunda bir araya geldi Dilara Zengin Okay

Türk ve ABD is dünyasi ABD-Türkiye Is Konseyi'nin resepsiyonunda bir araya geldi Dilara Zengin Okay

WASHINGTON (AA) - ABD Ticaret Odasi'na bagli ABD-Türkiye Is Konseyi, ABD'deki yatirim olanaklarinin tanitilmasi amaciyla baskent Washington'da düzenlenen SelectUSA Yatirim Zirvesi kapsaminda resepsiyon düzenledi.

Zirveye katilmak üzere Washington'da bulunan Türk heyeti onuruna, ABD Ticaret Odasi'nda düzenlenen resepsiyona, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake ve ABD Ticaret Bakanligi Uluslararasi Ticaretten Sorumlu Müstesar Yardimcisi Diane Farrell'in yani sira is dünyasi temsilcileri katildi.

Mercan, burada yaptigi konusmada, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan ABD-Türkiye Is Konseyi'nin desteklerinin olaganüstü oldugunu belirterek, tesekkürlerini iletti.

Deprem döneminde yapilan yardimlari anlatan Mercan, is dünyasi sayesinde yardimlarin hizla toparlandigini ve Türkiye'ye gönderildigini aktardi. Mercan, söz konusu dönemde, her iki ülkenin, is dünyasinin iliskilerinin gelistirilmesinin ve güçlendirilmesinin önemini bir kez daha anladigini kaydetti.

Türkiye ve ABD'nin, vazgeçilmez ortaklar oldugunu vurgulayan Mercan, iki ülkenin bir birinden ayrilamayacagini ifade etti.

- "ABD ile Türkiye arasindaki ticari iliskiler istikrarli, büyüyen ve dinamik"

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake de ABD Ticaret Odasi ve ABD-Türkiye Is Konseyi'nin özellikle deprem döneminde yaptiklarindan çok etkilendigini söyledi. Depremden etkilenen bölgelere yönelik özel sektör desteginin 115 milyon dolara ulastigina isaret eden Flake, ABD-Türkiye Is Konseyi'nin olmamasi halinde bunun gerçeklesemeyecegini dile getirdi.

Flake, ABD hükümetinin Türkiye'ye yönelik deprem yardimlarinin ise simdiye kadar 235 milyon dolara ulastigini hatirlatti.

SelectUSA Yatirim Zirvesi'ne bu yilki katilima da deginen Flake, Türkiye'den 30 sirketten 50 kisilik bir heyetin zirvede yer aldigini anlatti. Flake, ABD'ye yatirim yapmanin faydalarina dikkati çekerek, Türk sirketlerinin zirveye katilimindan duyduklari memnuniyeti vurguladi.

Büyükelçi Flake, ABD ile Türkiye arasindaki ticari iliskileri "istikrarli, büyüyen ve dinamik" olarak nitelendirerek, ikili ticaretteki 100 milyar dolarlik hedefin basarilabilir oldugunu belirtti.

- "Is dünyasinin topluluklari sekillendirme ve güçlendirme sorumlulugu ile gücü var"

ABD Ticaret Bakanligi Uluslararasi Ticaretten Sorumlu Müstesar Yardimcisi Diane Farrell ise ABD'nin, Türkiye'ye, yasanan depremler dolayisiyla elinden geldigince destek olacagini söyledi.

ABD'nin yatirim yapmak için en iyi yer oldugunu belirten Farrell, sirketlerin her türlü yatirimina açik olduklarini, ortakliklari güçlendirmeyi ve gelecek isbirliklerini dört gözle beklediklerini ifade etti.

ABD-Türkiye Is Konseyi'nin yeni baskani Chobani CEO'su Hamdi Ulukaya'yi temsilen resepsiyona katilan Chobani Üst Düzey Yöneticisi Tolga Tanis da ABD Ticaret Odasi'nin bir parçasi olmaktan büyük bir onur duyduklarini, Oda'nin is dünyasi arasindaki baglari güçlendirmek için en önemli platformlardan biri oldugunu aktardi.

Tanis, Chobani'nin, Türkiye'de henüz bir yatiriminin olmamasina ragmen, Ulukaya'nin, iki ülke arasindaki önemli iliskiye katkida bulunabilecegi için çok heyecanli oldugunu kaydetti.

Chobani'nin, Türkiye'de meydana gelen depremlerin ardindan yardimda bulunmak için hizla harekete geçtigini anlatan Tanis, is dünyasinin, topluluklari sekillendirme ve güçlendirme sorumlulugu ile gücünün olduguna inandiklarini, bunun iki ülke arasindaki iliskilere katkida bulundugunu dile getirdi.