Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Altun Euronews'ta depremlere iliskin makale kaleme aldi:Mümin Altas- "Önümüzdeki dönemde bizi zorlu bir mücadele bekliyor. Ülkemizin, depremin hemen sonrasinda gördügü dayanismanin sürecegini ümit ediyorum" - "Depremden etkilenen bölgeleri ihya etmeyi, güçlendirmeyi ve daha güvenli kilmayi hedefliyoruz" - "Verilecek uluslararasi destek Türk halkinin acilarini hafifletme çabalarimiza katki saglayacak"

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Altun Euronews'ta depremlere iliskin makale kaleme aldi:Mümin Altas- "Önümüzdeki dönemde bizi zorlu bir mücadele bekliyor. Ülkemizin, depremin hemen sonrasinda gördügü dayanismanin sürecegini ümit ediyorum"
- "Depremden etkilenen bölgeleri ihya etmeyi, güçlendirmeyi ve daha güvenli kilmayi hedefliyoruz"
- "Verilecek uluslararasi destek Türk halkinin acilarini hafifletme çabalarimiza katki saglayacak"

ANKARA (AA) - Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun, "Önümüzdeki dönemde bizi zorlu bir mücadele bekliyor. Ülkemizin, depremin hemen sonrasinda gördügü dayanismanin sürecegini ümit ediyorum." degerlendirmesini yapti.

Altun'un, Türkiye’nin yasadigi deprem felaketi ve uluslararasi dayanisma ve desteklere iliskin kaleme aldigi makale Euronews'in haber portalinda yayinlandi.

Makalede, Türkiye'nin 6 Subat'ta benzeri görülmemis yikima neden olan bir dogal afet yasadigini animsatan Altun, Türkiye'nin güneyini sarsan iki büyük depremin, Avusturya'nin toplam yüzölçümünden daha büyük bir alani ve 13 milyondan fazla insani etkiledigini belirtti.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde Türk hükümetinin elindeki tüm kaynaklari afet bölgesi için seferber ettigini vurgulayan Altun, ilk hasar tespitiyle birlikte daha önce görülmeyen büyük bir yikim yasandiginin netlestigini ifade etti.

- "Tüm zamanlarin en büyük arama kurtarma operasyonu"

Altun, depremin ilk anindan itibaren arama kurtarma ekipleri, askeri personel, güvenlik güçleri ve saglik çalisanlarinin deprem bölgesine hizlica sevk edildigini, devletin müdahalesini yönetmek üzere de Cumhurbaskani Erdogan basta olmak üzere devletin en üst kademelerinin bölgeye gittigini anlatti.

Etkilenen alanin büyüklügü ve yerel acil yardim görevlilerinin de depremden etkilenmesi dolayisiyla hükümetin, uluslararasi destege ihtiyaç duyuldugu sonucuna vararak ilk defa 4. seviye alarm verdigine isaret eden Altun, su ifadeleri kullandi:

"Sabahin erken saatlerinde yasanan yikici depremin haberi dünyaya yayilirken Türkiye, dünyadan daha önce görmedigi kadar destek ve dayanisma gördü. Birçok uluslararasi kurulus ve yabanci devlet, destek tekliflerini ve taziye mesajlarini iletti. Bu büyük destek, Türk halkina moral veren en önemli unsur olmustur. Depremleri takip eden iki haftalik dönemde 80'den fazla ülke deprem bölgesine 10 bin civarinda arama kurtarma personeli gönderdi. Bu uluslararasi koalisyon, sahada çalisan 200 bini askin acil durum personeliyle birlikte tüm zamanlarin en büyük kurtarma operasyonuna imza atti. Bu mert arama kurtarmacilar, 14 gün boyunca enkazda canli ararken, kendi hayatlarini tehlikeye atti. Birbiri ardina yasanan mucizelere bizler sahsen sahit olurken dünyanin dört bir yanindaki milyonlar yasananlari televizyondan takip etti."

- "Cumhurbaskanimizin yeniden insa sözünü tutacagindan herkes emin olmalidir"

Altun, gösterilen küresel dayanismanin binlerce canin kurtarilmasinda dogrudan ve görünür bir etkide bulundugunu vurguladi.

Türk hükümetinin arama kurtarma faaliyetlerini tamamlamasiyla birlikte tüm gözlerin iyilestirmeye, ihya ve yeniden insa etmeye çevrildigini bildiren Altun, sunlari kaydetti:

“Bir milyondan fazla insani yerinden eden, yarim milyondan fazla binanin yeniden insa edilmesini gerektiren ve tahminlere göre 100 milyar dolarlik zarara yol açan bu afetin ardindan çok büyük bir görevimiz var. Simdiye dek bir numarali önceligimiz, depremzedelerin barinma, saglik, gida, maddi kaynak ve kiyafet gibi acil ihtiyaçlarinin karsilanmasi oldu. Türk hükümeti, STK ve uluslararasi toplumun destekleriyle, bu ihtiyaçlarin karsilanmasi noktasinda hizli ve kararli davrandi. Tüm bu süreç boyunca üst düzey yetkililer depremden etkilenen bölgeleri sürekli ziyaret ederek depremzedelerin gerekli destegi almasini sagladi. Ülkemiz el birligiyle yaralarini sararken tam olarak iyilesmek için uzun ve zorlu bir yola çikti. Vatandaslarimizin acil ihtiyaçlari karsilanirken, Türkiye açisindan yeniden insa süreci baslica sinama haline geldi. Cumhurbaskanimiz, bir yil içerisinde konutlari teslim etme sözü vererek depremzedelerin yüregine su serpti. Izmir ve Elazig'da yasanan afetlerden sonra devletimizin yeniden insa sözünü nasil tuttugu hatirlanacaktir. Dolayisiyla Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan’in bu kez de sözünü tutacagindan herkes emin olmalidir."

- "Zor zamanimizda dostlarimizin yanimizda oldugunu biliyorum"

Maliyetin onlarca milyar dolara ulasmasi nedeniyle bu yeniden insa sürecinin kapsaminin benzersiz olduguna dikkati çeken Altun, Türk hükümetinin bu zorlukla basa çikmaya hazir oldugunu ifade etti.

"Depremden etkilenen bölgeleri ihya etmeyi, güçlendirmeyi ve daha güvenli kilmayi hedefliyoruz." degerlendirmesini yapan Altun, söyle devam etti:

"Yasanan yüzyilin afetinin üzerinden 1,5 ay geçti. Bu süre zarfinda hiç kimsenin veya hiçbir ülkenin görmemesi gerektigi kadar kayip ve yikima sahit oldum. Ama ayni zamanda Türk milletinin dayanikliligini ve birligini gördüm. Ayni sekilde küresel dayanismanin önemini ve insanligin cömertligini müsahede ettim. Geçmis deneyimlerimiz isiginda Türkiye'nin dünyanin her yerinde müttefikleri oldugunu ve bu zor zamanimizda dostlarimizin yanimizda oldugunu biliyorum. Türkiye olarak destekleri için tüm devletlere, uluslararasi kuruluslara ve halklara tesekkür ediyoruz."

Türkiye'nin afetin hemen ardindan ortaya çikan zorluklarin birçoguyla basa çiktigini belirten Altun, "Önümüzdeki dönemde bizi zorlu bir mücadele bekliyor. Ülkemizin, depremin hemen sonrasinda gördügü dayanismanin sürecegini ümit ediyorum." görüsünü dile getirdi.

Birlesmis Miletler, Avrupa Birligi ve Türk Devletleri Teskilati'nin düzenleyecegi toplantilar, etkinlikler ve Uluslararasi Bagisçilar Konferansi'na deginen Altun, "Verilecek uluslararasi destek Türk halkinin acilarini hafifletme çabalarimiza katki saglayacak." ifadesini kullandi.