Depremzedelere yaklasik 130 milyar lira destek ödemesi yapilacakSefa Sahin- Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanliginca, Kahramanmaras ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen vatandaslara verilen 15 bin liralik tasinma ve 1 yillik kira yardimlarinin 33 milyar lirayi bulacagi öngörülüyor - Depremzedelerin geçici barinmalari için çadir, çadir içi malzeme ve konteyner alimi için yapilacak harcamalarin 25 milyar liraya ulasacagi tahmin ediliyor

Depremzedelere yaklasik 130 milyar lira destek ödemesi yapilacakSefa Sahin- Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanliginca, Kahramanmaras ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen vatandaslara verilen 15 bin liralik tasinma ve 1 yillik kira yardimlarinin 33 milyar lirayi bulacagi öngörülüyor
- Depremzedelerin geçici barinmalari için çadir, çadir içi malzeme ve konteyner alimi için yapilacak harcamalarin 25 milyar liraya ulasacagi tahmin ediliyor

ANKARA (AA) - Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi, Kahramanmaras ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen vatandaslara yönelik hane basi destek ödemeleri kapsaminda yapilacak ayni ve nakdi yardimlar için yaklasik 130 milyar liralik kaynaga ihtiyaç duyulacagini açikladi.

Baskanligin internet sitesinde yayimlanan "2023 Kahramanmaras ve Hatay Depremleri Raporu"nda, hane basi destek ödemelerine iliskin veriler paylasildi.

Buna göre, depremzedelere yapilan 10 bin lira tutarindaki hane basi destek ödemesinin toplam 19,3 milyar liraya ulasacagi tahmin ediliyor.

Evi yikik, acil yikilacak, agir ve orta hasarli olanlara verilen 15 bin lira tasinma yardimi ve bunlardan ev sahibi olanlara aylik 5 bin lira, kiraci olanlara ise aylik 3 bin lira olmak üzere verilecek 1 yillik kira yardimlarinin toplam 33 milyar lirayi bulacagi öngörülüyor.

Depremde hayatini kaybedenlerin yakinlarina acil ihtiyaçlari için verilecek 100 bin lira ile deprem bölgesi disindaki illere kendi araçlariyla giden depremzedelere yapilan yakit yardimlarinin toplam 2,2 milyar liraya ulasacagi düsünülüyor.

Depremzedelerin geçici barinmalari için çadir, çadir içi malzeme ve konteyner alimi için yapilacak harcamalarin 25 milyar liraya ulasacagi tahmin ediliyor.

Felaketzedelerin konaklama ve iase giderlerine tahmini 40,5 milyar lira, diger harcamalar için ise yaklasik 10 milyar lira harcama yapilacagi degerlendiriliyor.

Buna göre, depremlerden etkilenenlere yönelik hane basi destek ödemeleri kapsaminda yapilan ayni ve nakdi yardimlar dolayisiyla yaklasik 130 milyar lira kaynaga ihtiyaç duyulacagi belirtiliyor

- Enkaz kaldirma maliyeti 42 milyar lira olarak hesaplandi

Depremlerde hasar gören binalarin enkaz kaldirma maliyetinin 41,86 milyar lirayi bulmasi bekleniyor.

Depremde 6 Mart itibariyla 11 ilde 35 bin 355 bina yikilirken acil yikilacak 17 bin 491, agir hasarli 179 bin 786, orta hasarli 40 bin 228 ve tespiti henüz yapilamayan 147 bin 895 bina bulunuyor. Ayrica 94 bin 297 yikilmis, acil yikilacak ve agir hasarli ticarethane yer aliyor.

Yaklasik 817 bin 548 bagimsiz bölümde enkaz kaldirma çalismasi yapilacagi, bu kapsamda 100-120 milyon metreküp insaat ve yikinti atigi olusacagi, bunlarin bertaraf tesislerine götürülme maliyetinin yaklasik 34,2 milyar lirayi bulacagi belirtiliyor.

Bertaraf tesisi maliyetlerinin ise yer bedeli hariç olmak üzere insaat yikinti atiginin depolama maliyeti ile konkasör maliyetinin 7,66 milyar lira olacagi öngörülüyor. Böylece deprem atiklarinin bertaraf maliyetinin 41,86 milyar lira olacagi tahmin ediliyor.