BM: Malavi son 20 yilin en ölümcül kolera salginiyla karsi karsiyaGülsüm Incekaya

BM: Malavi son 20 yilin en ölümcül kolera salginiyla karsi karsiyaGülsüm Incekaya

ISTANBUL (AA) - Birlesmis Milletler (BM), Güney Afrika ülkesi Malavi'nin son 20 yilin en ölümcül kolera salginiyla karsi karsiya oldugunu açikladi.

BM'den yapilan açiklamaya göre, Freddy Kasirgasi'nin, Malavi'nin güney kesiminde siddetli yagisa neden olmasi durumunda ölümcül kolera salginini tetikleyebilecegi belirtildi.

BM Çocuklara Yardim Fonu (UNICEF) Malavi temsilcisi Rudolf Schwenk, Malavi'nin tarihinin en büyük ölümcül kolera salgini ile karsi karsiya oldugunu söyledi.

Ülkenin, ölümcül kolera salgini ve Kovid-19 vakalari konusunda büyük bir mücadele içinde olduguna dikkat çeken Schwenk, "Verilere göre kolera vakalarindaki küresel artis, 43 ülkede bir milyar insani risk altina sokabilir." ifadesini kullandi.

- "Kolera salgini tüm kitayi etkileyen küresel bir sorun"

Malavi Saglik Bakani Khumbize Chiponda, kolera salgini ile mücadelenin önemli oldugunu belirterek "Kolera salgini tüm kitayi etkileyen küresel bir sorun. Kolera salgini ile mücadele etmek için tüm Afrika ülkeleri ile isbirligi ve koordinasyonu gelistirmek gerekiyor. Kolera ve yeni ortaya çikan salgin hastaliklara karsi bu savasi birlikte kazanacagiz." degerlendirmesinde bulundu.

- Dünya Saglik Örgütü kolera salgininin artacagi uyarisinda bulundu

Dünya Saglik Örgütü verilerine göre, Malavi'de Mart 2022'den bu yana 1616 ölüm ve 51 bin 855 kolera vakasi kaydedildi.

Burundi, Kamerun, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Mozambik, Nijerya, Kenya ve Somali gibi ülkelerde kolera vakalarinin arttigina dikkat çeken örgüt, Malavi'de son 20 yilin en ölümcül kolera salginiyla karsi karsiya oldugu uyarisi yapildi.