AB'den sinir disi edilen düzensiz göçmen sayisinin artirilmasi için üye ülkelere tavsiyeÖmer Tugrul Çam
BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) Komisyonu, AB sinirlarina yasa disi sekilde giren ve bu sekilde kalmaya devam eden kisilerden sinir disi edilenlerin sayisinin artirilmasi için üye ülkelere tavsiye hazirladi.
Komisyonun tavsiyesi üye ülkelerce prensipte kabul edildi ancak tavsiye kararina resmi onay henüz verilmedi.
AB Komisyonunun tavsiyesini Komisyonun içislerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, Fransa'nin Strazburg kentinde düzenlenen Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda gazetecilere açikladi.
Johansson, uluslararasi koruma isteyen ancak AB içinde kalmalari uygun görülmeyen kisilerden geçen yil yüzde 21'inin geldikleri ülkelere geri gönderildigini söyledi.
AB üyesi ülkelerde 2022'de 340 bin kisi için geri gönderme karari alindigini aktaran Johansson, bunlardan yüzde 60'i için kaynak ülke makamlariyla geri kabul edilmeleri konusunda temasa geçildigini belirtti.
Johansson, "Siginma basvuru hakkini korumak için uluslararasi koruma altina alinmaya uygun görülmeyen kisilere uygun sekilde davrandigimizi göstermeliyiz. Göçe ihtiyacimiz var. Ancak bu yasal ve düzenli bir sekilde olmali." dedi.
AB Komisyonunun tavsiye kararinda, geri dönüsleri hizlandirmak için bir AB üyesinde siginma basvurusu reddedilen kisiyle ilgili kararin diger AB ülkelerinde de taninmasi isteniyor.
Ayrica üyelerin geri dönüsler için AB sinir koruma ajansi Frontex ile daha fazla isbirligi yapmasi, geri gönderme kararlarinin ortak bir sisteme islenmesi, gönüllü geri dönüslerin tesvik edilmesi için kaynak ülkelerde yeniden entegrasyon programlari düzenlenmesi gibi unsunlar tavsiyede yer aliyor.
AB ülkeleri, 2015'teki göç krizinden bu yana göçmenlerin kabulü, üyeler arasinda dayanismanin nasil olacagi ve yillardir çalismalari süren göç anlasmasi konusunda uzlasiya varamadi.
AB yönetimi, göçmenlerin siginma hakkini kullanmasi gerektigini savunuyor ancak basvurusu kabul edilmeyenlerin geldikleri ülkelere dönmelerinin tesvik edilmesi, geri dönüslerin hizlandirilmasini için çalisiyor. Bu amaçla son yillarda transit ve kaynak ülkelerle ortak çalismak için görüsmeler yapiliyor.