Kurakliktan etkilenen Narli Ovasi tohum destegiyle yeserecekTunahan Akgün,Gökhan Çali- TIGEM Genel Müdürü Dr. Hasan Gezginç: - "80 bin dekar arazide çiftçilerimize yüzde 75'i hibe, tohum destegi sunuyoruz. Bunlar genellikle yaglik ayçiçegi ve nohut olmak üzere sulanmadan yetisebilen veya kurakliktan kaçabilen ürünleri içermekte"

Kurakliktan etkilenen Narli Ovasi tohum destegiyle yeserecekTunahan Akgün,Gökhan Çali- TIGEM Genel Müdürü Dr. Hasan Gezginç:
- "80 bin dekar arazide çiftçilerimize yüzde 75'i hibe, tohum destegi sunuyoruz. Bunlar genellikle yaglik ayçiçegi ve nohut olmak üzere sulanmadan yetisebilen veya kurakliktan kaçabilen ürünleri içermekte"

KAHRAMANMARAS (AA) - TUNAHAN AKGÜN/ GÖKHAN ÇALI - "Asrin felaketi" olarak nitelendirilen ve 6 Subat'ta 7,7 büyüklügünde gerçeklesen depremin merkez üssü Kahramanmaras'in Pazarcik ilçesinde, kurakliktan etkilenen Narli Ovasi'nda tarimsal üretimin sürmesi için çiftçiye Tarim ve Orman Bakanliginca tohum destegi sunulacak.

Türkiye'nin önemli tarim ürünlerinin yetistigi Narli Ovasi'ni besleyen Kartalkaya Baraji'nda kurakligin etkilerinin görülmesinin ardindan Bakanlik tarafindan tarimsal üretimin kesintiye ugramamasi için çalisma baslatildi.

Çalisma kapsaminda, 120 bin dekar arazide kislik hububat, 80 bin dekar arazide de yazlik ürün yetistirilen ovada, bu yil yagis miktarinin düsük olmasi nedeniyle çiftçiye tohum destegi saglanacak.

Tarim Isletmeleri Genel Müdürü (TIGEM) Dr. Hasan Gezginç, AA muhabirine, 6 Subat'ta meydana gelen depremlerin tarimsal faaliyetleri de etkiledigini belirtti.

Çiftçiye her türlü tarimsal destegi sunduklarini, hatta bu destekleri kapilarina götürdüklerini ifade eden Gezginç, Bakanlik olarak depremin ilk gününden itibaren 4 bin ton yem dagittiklarini söyledi.

Gezginç, çiftçilere alet ekipman konusunda da destek sagladiklarini anlatarak, hayvanciligin yaninda bitkisel üretim için de destek sunduklarini kaydetti.

Türkiye'de son yillarda kuraklik yasandigina dikkati çeken Gezginç, Kahramanmaras'in da kurakliktan etkilenen illerin basinda yer aldigini ifade etti.

- "Bakanligimiz bu proje ile Kahramanmaras'a 21 milyon liralik kaynak ayirmayi planliyor"

Narli Ovasi'ni besleyen Kartalkaya Baraji'nda ciddi kuraklik görüldügünü dile getiren Gezginç, "Yetistiricilik döneminde yagislarin yetersiz olmasi sebebiyle bekledigimiz doluluga ulasamadik. 200 bin dekar arazinin asagi yukari 120 bin dekarina kislik ürün yani tahil hububat ekildigini biliyoruz. 80 bin dekar araziye de yazlik ürün ekildigini incelemelerimiz sonucu gördük. 80 bin dekar araziye yazlik ürün olarak su verme sansimizin olmadigi kanaatindeyiz. Bundan sonraki yagislarin siddeti, sikligi bunu etkileyecektir ama uzun yillar verilerine göre yazlik ürünlere su verme sansimiz yok." diye konustu.

Gezginç, bu durumun çiftçilere duyuruldugunu belirtti.

"80 bin dekar arazide çiftçilerimize yüzde 75'i hibe, tohum destegi sunuyoruz. Bunlar genellikle yaglik ayçiçegi ve nohut olmak üzere sulanmadan yetisebilen veya kurakliktan kaçabilen ürünleri içermekte. Böylece çiftçilerimize destek vermis, çiftçilerimizi üretimden uzaklastirmamis olacagiz. Hem de hayatin normallesmesine büyük katki saglamis olacagiz. Bakanligimiz sadece bu proje çerçevesinde Kahramanmaras'a 21 milyon liralik kaynak ayirmayi planliyor." ifadelerini kullanan Gezginç, 80 bin dekar arazinin 40 bin dekarina yaglik ayçiçegi, 30 bin dekarina nohut, geriye kalanina da yem bezelyesi ekimi düsündüklerini kaydetti.

Gezginç, kirsala göç edenlere de meyve ve sebze fidesi destegi saglamayi planladiklarini anlatarak, Tarim ve Orman Bakanligi olarak her zaman depremzede çiftçi ve vatandaslarin yaninda olmayi sürdüreceklerini sözlerine ekledi.