Pakistan'da üst düzey görevlilerin yabanci liderlerden aldigi hediyelerin kayitlari kamuoyu ile paylasildiMuhammet Nazim Tasci- Pakistan Adalet Hareketi Partisi Baskan Yardimcisi Çaudri Favad Hüseyin, üst düzey askeri isimlerin ve yargiçlarin aldigi hediyelerin de kamuoyu ile paylasilmasini istedi

Pakistan'da üst düzey görevlilerin yabanci liderlerden aldigi hediyelerin kayitlari kamuoyu ile paylasildiMuhammet Nazim Tasci- Pakistan Adalet Hareketi Partisi Baskan Yardimcisi Çaudri Favad Hüseyin, üst düzey askeri isimlerin ve yargiçlarin aldigi hediyelerin de kamuoyu ile paylasilmasini istedi

LAHOR (AA) - Pakistan'da Lahor Yüksek Mahkemesi’nin karari dogrultusunda federal hükümet, ülke tarihinde ilk kez, 2002’den bu yana eski cumhurbaskani, basbakan ve üst düzey devlet görevlilerinin yabanci devlet liderlerinden aldigi hediyelerin kayitlarini kamuoyu ile paylasti.

Geo News televizyonundaki habere göre, ülke tarihinde ilk kez, 2002-2023 döneminde cumhurbaskani, basbakan ve üst düzey devlet görevlilerinin yabanci devlet liderlerinden aldigi hediyelere iliskin 466 sayfalik kayitlar erisime açildi.

Bu kapsamda yabanci liderlerden hediye alanlar arasinda eski cumhurbaskanlarindan Orgeneral Pervez Müserref, Asif Ali Zerdari, eski basbakanlar Sevket Aziz, Yusuf Riza Gilani, Navaz Serif ve Imran Han bulunuyor.

Su an görevdeki Basbakan Sahbaz Serif ve Cumhurbaskani Arif Alvi’nin aldigi hediyeler de sisteme yüklendi.

Buna ek olarak federal bakanlar ve üst düzey devlet yetkililerinin aldigi hediyeler de kayitlar da görülebiliyor.

Paylasilan kayitlara göre eski cumhurbaskanlarindan Asif Ali Zerdari 181, Orgeneral Pervez Müserref 126, eski basbakanlardan Navaz Serif 55 ve Imran Han 126 hediye aldi.

Bununla birlikte eski Basbakan Imran Han'in liderligini yaptigi Pakistan Adalet Hareketi Partisi Baskan Yardimcisi Çaudri Favad Hüseyin, üst düzey ordu mensuplarinin ve yargiçlarin aldigi hediyelerin de kamuoyu ile paylasilmasini istedi.

- Sahbaz Serif, aldigi hediyeleri iade etti

Pakistan yasalarina göre degeri 10 bin ile 400 bin rupi (672 lira -26 bin 916 lira) arasindaki hediyeler, degerinin yüzde 15’inin ödenmesiyle hediye verilen kisinin mülkü olabiliyor.

Degeri 400 bin rupiden (26 bin 916 lira) fazla olan hediyelerin ise sadece cumhurbaskanlari ve basbakanlar tarafindan kullanilmasina izin veriliyor.

Basbakan Sahbaz Serif’in, 2002’den 2023’e kadar paylasilan kayitlarda, pahali hediye ve mücevherleri, ilgili devlet kurumuna iade ettigi görüldü.

Görevdeki Cumhurbaskani Alvi'nin 2,5 milyon rupi (168 bin lira ) degerinde Rolex marka saat ve Arif Alvi'nin esi Samina Alvi'nin 1,19 milyon rupi (80 bin lira) degerinde kolye aldigi kayitlara geçti.

- Hediye olarak alinan pahali arabalar, saatler, mücevherler

Kayitlara göre, eski Cumhurbaskani Asif Ali Zerdari, 107,8 milyon rupi (7 milyon 253 bin lira) degerinde iki lüks araç için 16,1 milyon rupi (1 milyon 83 bin lira) bedel ödeyerek bu araçlarin sahibi oldu.

Eski Basbakan Navaz Serif, degeri 19,5 milyon rupi (1 milyon 312 bin lira) olan bir yüzük, Navaz Serif’in esi Gülsüm Navaz ise degeri 54,6 milyon rupi (3 milyon 673 bin lira) olan bilezik, kolye ve küpe aldi.

Navaz Serif’in oglu Hüseyin Navaz da degeri 2 milyon rupinin (138 bin lira) üzerinde 2 Rolex marka saatin sahibi oldu.

Eski Basbakan Imran Han ise 85 milyon rupi (5 milyon 719 bin lira) degerinde bir kol saati, degeri 9,7 milyon rupi (652 bin lira) olan 3 Rolex marka saat aldi. Imran Han’in esi Büsra Bibi de 17 milyon rupi (1 milyon 143 bin lira) degerinde kolye, bilezik ve küpenin sahibi oldu.