Myanmar'da suikasta ugrayan askeri yönetim yanlisi sarkici, tedavi gördügü hastanede öldüNuri Aydin

Myanmar'da suikasta ugrayan askeri yönetim yanlisi sarkici, tedavi gördügü hastanede öldüNuri Aydin

ANKARA (AA) - Myanmar'da suikasta ugrayan askeri yönetim yanlisi sarkici Lily Naing Kyaw, tedavi gördügü Yangon'daki hastanede hayatini kaybetti.

BBC'nin haberine göre, Kyaw'in ölümü, ülkede büyük yanki uyandirirken, olay, askeri cuntayi destekleyen ünlüler arasinda da tedirginlige yol açti.

Kyaw'in ölümüne iliskin, askeri yönetim karsiti silahli direnis grubu mensubu Kaung Zar Ni Hein ve Kyaw Thura adli iki kisi gözaltina alindi.

Askeri yönetimden yapilan yazili açiklamada, "suikast", "masum bir kadina insanlik disi saldiri" seklinde nitelendirilerek kinandi.

Gözaltina alinan kisilerden Kaung Zar Ni Hein'in annesi ve kuzeni de Yangon'daki evlerinde ugradigi silahli saldirida yasamini yitirdi.

Öte yandan, aralarinda demokrasi yanlisi sarki sözü yazari Aung Naing San'in da bulundugu 7 kisi, Kyaw'in cesedini gösteren sosyal medya gönderilerini begendikleri iddiasiyla gözaltina alindi.

Askeri yönetime yakinligiyla bilinen 58 yasindaki Kyaw, ayni zamanda askeri yetkililere "muhbirlik" yapmakla suçlaniyordu.

Sarkici Kyaw'in "suikasti" öncesinde, 26 Mayis'ta ise askeri yönetim yanlisi gruplarin önde gelen isimlerinden Tint Lwin de Yangon'da ugradigi saldiri sonucu hayatini kaybetmisti.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat 2021'de yönetime el koymustu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere, pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu, bugüne kadar 1800'ün üzerinde kisi yasamini yitirdi. Darbeden bu yana yaklasik 13 bin kisi gözaltina alinirken, 10 binin üzerinde kisi halen içeride tutuluyor.

Siyasi Tutuklulara Yardim Kurulusuna (AAPP) göre, ülkede darbeden bu yana 1900'den fazla kisi hayatini kaybetti ve 10 binin üzerinde kisi de gözaltina alindi. Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkinda idam karari verdi.

Sinir Tanimayan Gazeteciler Örgütü'ne göre Myanmar, dünyanin en büyük gazeteci hapishanelerinden biri konumunda. Myanmar, örgütün Dünya Basin Özgürlügü Endeksi'nde bu yil 180 ülke arasinda 173'üncü sirada yer aliyor.