Turnuvalardan birinciliklerle dönen 13 yasindaki Türk golfçü, dünya siralamasina girdiMurat Kaya- Milli golfçü Deniz Sapmaz: "Türkiye'deki en iyi golfçülerin katildigi organizasyonda birinci oldum. O yüzden dünya siralamasina girdim. Dünya siralamasinda Türkiye'deki en genç yarisçi oldum" - "Dünya siralamasinda birinci olursam her sey çok güzel olur ve bence onun için daha zamanim var"

Turnuvalardan birinciliklerle dönen 13 yasindaki Türk golfçü, dünya siralamasina girdiMurat Kaya- Milli golfçü Deniz Sapmaz:
"Türkiye'deki en iyi golfçülerin katildigi organizasyonda birinci oldum. O yüzden dünya siralamasina girdim. Dünya siralamasinda Türkiye'deki en genç yarisçi oldum"
- "Dünya siralamasinda birinci olursam her sey çok güzel olur ve bence onun için daha zamanim var"

ISTANBUL (AA) - MURAT KAYA - Ulusal ve uluslararasi turnuvalarda kazandigi basarilarla dikkatleri üzerine çeken 13 yasindaki milli golfçü Deniz Sapmaz, Türkiye'nin en genç golfçüsü olarak kadinlarda Dünya Amatör Golf Siralamasina (WAGR) girme basarisi gösterdi.

Türkiye Golf Federasyonu (TGF) milli sporcusu Deniz Sapmaz, daha 13 yasinda ulastigi ulusal ve uluslararasi basarilarla adindan söz ettiriyor.

AA muhabiri, Atasehir Golf Kulübü sporcularindan Sapmaz ile kulübünde, basarilari ve hedefleri hakkinda konustu.

Anne ve babasinin Atasehir Golf Kulübüne bagli golfçü olduklarini belirten Sapmaz, golfe çocukluktan itibaren her gün bu kulübe geldigi için merak saldigini, dikkatini çeken bu spora böylece basladigini söyledi.

Bu sporu yaparken ilk baslarda çok fazla arkadas edinebildigini, kulüpte sosyallesebildigini aktaran Deniz Sapmaz, "Çünkü yasitlarim, arkadaslarim daha fazla artiyordu. Egleniyordum onlarla. Sonra biraz daha ciddiye almaya basladim. Gerçi antrenman yaparken yine egleniyorum hala ama ciddiye aldigim günler daha fazla oluyor. Ama eglenmek de gerekiyor." dedi.

Golfün nasil bir spor oldugu ve bu spora ilgisi olan çocuklara ne tavsiyelerde bulunacagi sorulan genç golfçü, söyle konustu:

"Ilk önce mentalinizin güçlü olmasi lazim. Çünkü golf sadece yetenekten, ne kadar çalistigindan ibaret bir spor degil. Daha çok zihinsel olarak...Ne kadar çalisirsan çalis. Diyelim ki günde alti saat çalisiyorsun, ama senin o alti saatinden yarim saati verimliyse, bu sana çok katki vermiyor. Moralini bozmaman gerekiyor. Sonra, spor yapman gerekiyor, yoksa kondisyonun düsüyor. Kondisyonun düstügü zaman vuramayabiliyorsun. Vuramadiginda moralini bozarsan, yani mental olarak güçlü degilsen skorunu etkiliyor."


- "Egitiminin de iyi olmasi gerekiyor"


Deniz Sapmaz, egitimini ve golf sporunu bir arada yürütmesi hakkinda, "Egitiminin de iyi olmasi gerekiyor. Çünkü ne olacagi belli olmuyor. Sakatlanabilirim, yani bu da bir gerçek çünkü. Özel egitime de önem vermem gerekiyor. Bunu da programla, zamanimi yönetmeyle yapiyorum." ifadelerini kullandi.

Sapmaz, bu yil katildigi turnuvalar ve elde ettigi basarilarla ilgili sunlari kaydetti:

"Bu sene benim için önemliydi. Çünkü yogun turnuvalarim vardi bu zamana kadar. Ilk önce Antalya'da, U.S Kids turnuvasinda oynadim. Güzel bir skor yaptim ve orada birinci oldum. Sonra Kibris Rum Kesimi'nde yine son gün birincilige yükseldim. Daha sonra ise Malaga'da ikinci oldum. Türkiye Federasyonunun düzenledigi ligler var. O liglere milli takim aday kadrosu ve milli takim katiliyor. Yani Türkiye'deki en iyi golfçüler katiliyor. Orada basari sagladim, birinci oldum. O yüzden dünya siralamasina girdim. Dünya siralamasinda Türkiye'deki en genç yarisçi oldum. Dünya siralamasina girdikten sonra Malta'ya gittim. Malta Golf Federasyonunun düzenledigi 2023 Malta Junior Open'da genç kizlar sampiyonu oldum."


- "Bir Türk olarak uluslararasi alanda taninmak istiyorum"


Geçen sene AA ile yaptigi röportaj hatirlatilarak, hedefleri de sorulan Sapmaz, sunlari kaydetti:

"En son görüstügümüzde ben size 'Young Master'a gitmek istiyorum' demistim ve gittim. Bu sene yine hedeflerimden bir tanesi o. Kisa vadeli olarak bu sene birkaç tane turnuvaya katilmak istiyorum geçen sene söyledigim gibi. Evian Juniors Cup, 14 yas alti kategorili turnuva, en önemli turnuvalardan birisi benim için. Ona gitmek istiyorum. Çünkü 14 yas olarak son senem. Uzun vadeli olarak da LPGA'da (Kadinlar Profesyonel Golf Birligi) oynamak istiyorum. Yani her ülkeden en iyi oyuncularin oynadigi turnuvalar. O turnuvalarda gelecegin belirleniyor. Oraya gitmek için ama uzun bir yol gerekiyor. Ayrica hedeflerimden biri de Türkiye'ye golfü daha çok tanitabilmek. Bir Türk olarak uluslararasi alanda taninmak istiyorum. Bu yolda ilerlemem, yol kat edebilmem için bana yardimci olan aileme ilk önce çok tesekkür ederim. Türkiye Golf Federasyonuna, kendi kulübüm olan Atasehir Golf Kulübüne, ayrica benim yanimda olan bütün hocalarima da çok tesekkür ederim."

"Dünya siralamasinda bir numara olma hedefin var mi?" sorusuna karsilik genç golfçü, "Dünya siralamasinda birinci olursam her sey çok güzel olur ve bence onun için daha zamanim var. Ve olurum bence." yanitini verdi.


- Bu yil elde ettigi basarilar

Bu yil ocak ayinda düzenlenen "U.S Kids Antalya Turkish Open 2023"te dünya çapinda katilan tüm yarisçilar içinde kendi yas grubunda birinci olan Sapmaz, Polonya'da 1-3 Subat'ta düzenlenen "5 Stars International Cup" 15 yas alti kategorisinde de birincilik elde etti.

Kibris Rum Kesimi'nde 12 Subat'ta düzenlenen "Nicos Severis Junior Open 2023"te de birinci olma basarisi gösteren milli golfçü, subat sonunda Malaga'da düzenlenen "Toro Tour Andalucia Golf Series"te ise ikinci oldu.

Türkiye Golf Federasyonu'nun 10-11 Mart'ta organize ettigi lig siralamasi turu birinci ayaginda birinci sirayi alan Sapmaz, bu derecesiyle 13 yasinda Dünya Amatör Golf Siralamasi'na giren en genç Türk golfçü olma basarisi gösterdi.

Malta'da 3-5 Nisan'da düzenlenen, 18 ülkeden 63 sporcunun katildigi "Malta Junior Golf Open"a katilan Sapmaz, burada da 26 kisilik 18 yas alti kadin yarisçilar arasinda yine birincilik elde etti.