Scholz: "Avrupa, birlikte oldugumuzda ve birbirimizi destekledigimizde güçlü oldugunu ispatlamistir"Erbil Basay

Scholz: "Avrupa, birlikte oldugumuzda ve birbirimizi destekledigimizde güçlü oldugunu ispatlamistir"Erbil Basay

BERLIN (AA) - Almanya Basbakani Olaf Scholz, Avrupa’nin birlikte olduklarinda ve birbirlerini desteklediklerinde güçlü oldugunu kanitladigini söyledi.

Scholz, Federal Meclis’te yaptigi konusmada, Almanya’nin son 8 ayda enerji tedarikini yeniden düzenleyerek Rus gazindan ve petrolünden bagimsiz hale geldigini belirtti.

Almanya'da gazdan tasarruf edildigini ve 2022’de bir önceki yila göre yüzde 18 daha az tüketildigine dikkati çeken Scholz, gaz fiyatlarinin Rusya-Ukrayna savasi öncesi dönemdeki seviyenin altina düstügünü dile getirdi.

Scholz, "Simdi güçlü yeni bir enerji altyapisi insa etmek önemlidir çünkü bu krizde Avrupa, birlikte oldugumuzda ve birbirimizi destekledigimizde güçlü oldugunu ispatlamistir." dedi.

Brüksel’de 23-24 Mart'ta düzenlenecek Avrupa Birligi (AB) Liderler Zirvesi’nde enerji konusunun kapsamli sekilde ele alinacagini ifade eden Scholz, Avrupa’yi sadece gelecek kisa degil, gelecek yillara birlikte hazirlayacaklarini vurguladi.

- Ukrayna’ya mühimmat saglama konusunda kararlar alinacak

Rusya-Ukrayna savasina da deginen Scholz, Ukrayna’yi özgürlük ve toprak bütünlügü mücadelesinde gerektigi sürece destekleyeceklerini yineledi.

Scholz, Ukrayna’ya gerekli mühimmati hizli bir sekilde saglamanin özellikle önemli oldugunu vurgulayarak, AB Liderler Zirvesi’nde Ukrayna’ya daha iyi ve sürekli mühimmat saglanabilmesi konusunda baska önlemlerin alinmasi için kararlar alinacagini söyledi.

Rusya’ya karsi en son 10. yaptirim paketinin kabul edildigini animsatan Scholz, Rusya’ya yaptirim baskisini sürdüreceklerini ve üçüncü ülkelerin bu yaptirimlari delmemesine dikkat edeceklerini anlatti.

- AB’nin rekabet yetenegi

Scholz, AB Lider Zirvesi’nde AB’nin rekabet edebilirligi konusunu da ele alacaklarini belirterek, AB’nin rekabet yeteneginin ekonomik basari ve gelecekte jeopolitik bir aktör olmasi için önemli oldugunu vurguladi.

Scholz, uzun vadede Almanya’nin rekabetçi ekonomiye ancak Avrupa’nin bir bütün halinde güçlü oldugunda sahip bulunabilecegini kaydetti.