Sudan'da çatisma bölgesindeki yetimhanede kalan 280 çocuk güvenli bölgeye ulastirildiGökhan Kavak

Sudan'da çatisma bölgesindeki yetimhanede kalan 280 çocuk güvenli bölgeye ulastirildiGökhan Kavak

ISTANBUL (AA) - Sudan'da devam eden çatismalar nedeniyle baskent Hartum'daki bir yetimhanede mahsur kalan 280 çocugun güvenli bölgeye ulastirildigi bildirildi.

Uluslararasi Kizilhaç Komitesi (ICRC) Sudan Delegasyonu Baskani Jean-Christophe Sandoz, yaptigi yazili açiklamada, Sudan Saglik Bakanligi isbirligiyle sivillerin güvenli bölgelere çikarilmasi çalismalarinin devam ettigi bilgisini paylasti.

Hartum'daki yetimhanede kalan 280 çocugun kurtarilarak güvenli bölgeye çikarildigini anlatan Sandoz, "Bu çocuklarin güvende oldugunu bilmek çok büyük bir rahatlik." ifadesini kullandi.

Sandoz, kurtarilan çocuklarin çatismalar nedeniyle ihtiyaç duyduklari saglik hizmetlerinden mahrum kaldiklarini belirterek, kurtarilanlar arasinda 70 yetimhane görevlisinin de oldugunu aktardi.

- Sudan’da çatismalar sürüyor

Sudan’da ordu ile paramiliter güç Hizli Destek Kuvvetleri (HDK) arasinda baskent Hartum’un batisi ve güneyinde çatismalar devam ediyor.

Sudan'da ordu, bir zamanlar destekledigi ancak bagimsiz ve paralel bir ordu gibi davranmasi nedeniyle tehdit olarak gördügü HDK’nin, 2 yil içerisinde tamamen orduya entegre edilmesini istemis, HDK’nin ise sivil bir hükümetin ardindan yaklasik 10 yila yayilan süreçte bunu kabul edebilecegini açiklamasiyla baslayan söz savasi ve tirmanan gerginlik, 15 Nisan sabahi taraflar arasinda baskent ve çesitli sehirlerde silahli çatismaya dönüsmüstü.

Çatismalar nedeniyle yaklasik bin kisi hayatini kaybederken 2 milyon kisi de evlerini terk etti.

Daha önce defalarca ilan ettikleri ateskesi her seferinde ihlal eden taraflar, 3 Haziran’dan bu yana ateskesi uzatmadi.

ABD ve Suudi Arabistan, Sudan ordusu ile HDK arasindaki çatismalarin durdurulmasi için Cidde'de yapilan görüsmelerin, iki tarafin ateskes ihlalleri nedeniyle 1 Haziran'da askiya alindigini duyurmustu.