Göbeklitepe'de bulunan yaban domuzu heykeli AA ekibince görüntülendiRauf Maltas- Kazi ekibinde, "tarihin sifir noktasi" olarak nitelenen bölgede bulunan, kireç tasindan yapilmis gerçek boyutlu heykelin heyecani yasaniyor - Göbeklitepe Kazi Baskani Prof. Dr. Necmi Karul: - "Burada daha önce karsilasilan bütün hayvanlarda oldugu gibi atak pozisyonunda olmasi, dislerinin görünür yani bir saldirganligin vurgulaniyor olmasi dikkat çekiyor"

Göbeklitepe'de bulunan yaban domuzu heykeli AA ekibince  görüntülendiRauf Maltas- Kazi ekibinde, "tarihin sifir noktasi" olarak nitelenen bölgede bulunan, kireç tasindan yapilmis gerçek boyutlu heykelin heyecani yasaniyor
- Göbeklitepe Kazi Baskani Prof. Dr. Necmi Karul:
- "Burada daha önce karsilasilan bütün hayvanlarda oldugu gibi atak pozisyonunda olmasi, dislerinin görünür yani bir saldirganligin vurgulaniyor olmasi dikkat çekiyor"

SANLIURFA (AA) - RAUF MALTAS - Sanliurfa'da, 12 bin yillik geçmisiyle "tarihin sifir noktasi" olarak nitelendirilen Göbeklitepe'de bulunan ilk boyali yaban domuzu heykeli, Anadolu Ajansi ekibince kazi alaninda görüntülendi.

Göbeklitepe'nin "D yapisinda" bulunan, kireç tasindan yapilmis, gerçek boyutlu yaban domuzu heykelinin yüzeyinde kirmizi, beyaz ve siyah pigment kalintilar görülüyor.

Heykel; "H seklinde" bir sembol, bir hilal, iki yilan ile üç insan yüzü veya maskesi oldugu tahmin edilen süslemelere sahip bir seki üzerinde yer aliyor.

Göbeklitepe Kazi Baskani Prof. Dr. Necmi Karul, AA muhabirine, yeni kesiften dolayi büyük bir heyecan ve mutluluk yasadiklarini söyledi.

Heykelin, dünya tarihi açisindan son derece önemli bir kesif oldugunu vurgulayan Karul, sunlari kaydetti:

"Bu yil hepimizi ilgilendiren ve heyecanlandiran buluntularla karsilastik. Tabii kazi çalismalarinin sonuçlarini, sezonun sonrasinda yani kis aylarinda yaptigimiz çalismalari daha net bir sekilde anlayacagiz ve paylasabilecegiz. Göbeklitepe'de, su anda içinde bulundugumuz dev yapinin içerisinde açiga çikarilan bir yaban domuzu heykeli yer aliyor. Domuz heykeli, yapinin çok tanimli bir noktasinda yani merkezdeki iki dikili tasin ortasindaki aksin bir kenarinda bulunuyor."

Karul, söyle devam etti:

"Genelde bu tür yapilarda da bu konumlarin, binanin geri kalanindan farklilastigini görüyoruz ve özgün konumda eserleri buralari biraktiklarini, yapilar gömülürken de bilinçli olarak o eserlerin yerinde dikili taslar gibi korunduklarini biliyorduk. Bunlara iliskin de çok fazla buluntumuz yoktu, en azindan 'D yapisi'nin bu bölümleri henüz kazilmamisti. Bu yilki çalismalarda bu alanda kazilari sürdürdük. Bu heykel, bir yaban domuzunu betimliyor. Burada daha önce karsilasilan bütün hayvanlarda oldugu gibi atak pozisyonunda olmasi, dislerinin görünür yani bir saldirganligin vurgulaniyor olmasi dikkat çekiyor. Yine bu dönem heykellerinde cinsiyet ayri heykellerin veyahut da kabartmalarin hepsinde eril bireyleri temsil edeceklerini biliyoruz. Bu heykelin farkliligi da boyali olmasi. Yani dili ve üzerindeki kil tabakasinin özgün renklerinde boyali yapilmis olmasidir. Bu durum eseri farklilastiriyor."

- "Çok büyük ve çok güzel bir heykel"

Alanda kazi yapan Alman Arkeoloji Enstitüsü Koordinatörü Lee Claere ise kesiften dolayi ekip olarak büyük mutluluk yasadiklarini dile getirdi.

Yaz boyu çalismalarinin emegini aldiklari için sevinçli olduklarini vurgulayan Claere, "Bu sene burada çok çalistik ve bu çok muhtesem heykeli bulduk. Çok heyecanliyiz heyecanlandik. Çok büyük ve çok güzel bir heykel." dedi.