Ticaret Bakani Mus, mart ayi dis ticaret rakamlarini açikladi: (2)Deniz Çiçek Palabiyik,Erhan Cihan Ünal- "Depremin etkilerinin subat ve mart aylarina iliskin verilere yansidigi göz önünde tutulursa bundan sonra dis ticaretimiz üzerindeki olumsuz etkilerin daha sinirli olacagi degerlendiriyoruz"- "Türk Ticaret Bankasinin satin alinmasi, ihracatçimizin finansmana erisimini daha da kolaylastiracaktir. Önümüzdeki dönemde IGE AS çok daha kurumsal ve büyük bir yapi haline gelecektir"

Ticaret Bakani Mus, mart ayi dis ticaret rakamlarini açikladi: (2)Deniz Çiçek Palabiyik,Erhan Cihan Ünal- "Depremin etkilerinin subat ve mart aylarina iliskin verilere yansidigi göz önünde tutulursa bundan sonra dis ticaretimiz üzerindeki olumsuz etkilerin daha sinirli olacagi degerlendiriyoruz"- "Türk Ticaret Bankasinin satin alinmasi, ihracatçimizin finansmana erisimini daha da kolaylastiracaktir. Önümüzdeki dönemde IGE AS çok daha kurumsal ve büyük bir yapi haline gelecektir"

ANKARA (AA) - Ticaret Bakani Mehmet Mus, Kahramanmaras merkezli depremlerin etkilerinin subat ve mart aylarina iliskin dis ticaret verilerine yansidigini, bundan sonraki olumsuz etkilerinin daha sinirli olmasini beklediklerini bildirdi.

Mus, Ticaret Bakanligi Konferans Salonu'nda, Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Mustafa Gültepe ile düzenledigi basin toplantisinda, mart ayina iliskin dis ticaret rakamlarini açikladi.

Küresel ticaret ve ekonomideki olumlu gelismelere isaret eden Mus, önemli ihraç pazarlarindan basta Avrupa Birligi ve Orta Dogu olmak üzere küresel ekonomideki iyilesmenin dis talep açisindan olumlu bir tablo çizdigini söyledi.

Mus, son dönemde enerji fiyatlarindaki düsüs sebebiyle enflasyonun küresel çapta asagi çekilmeye baslamasinin önemli bir gelisme olduguna dikkati çekerek, "Öte yandan, küresel gida fiyatlarindaki olumlu degisimde Türkiye önemli bir rol üstlenmis olup, ülkemizin girisimleriyle geçtigimiz günlerde süresi uzatilan Karadeniz Tahil Koridoru Anlasmasi'nin fiyatlardaki düsüse kayda deger katkisi olmustur." dedi.

Bütün bu olumlu gelismelere ragmen, küresel ekonomideki belirsizligin ve sorunlarin tamamen ortadan kalktiginin söylenemeyecegini belirten Mus, söyle konustu:

"Riskler halen devam etmektedir. Bu noktada, güncel bir gelismeyi de burada paylasmak isterim. Geçtigimiz gün, petrol üreticisi ülkeler üretimi kisma yönünde karar almislar ve bu karar neticesinde petrol fiyatlarinda kismi bir artis meydana gelmistir. Bu husus, enerji fiyatlarindaki belirsizligin önümüzdeki dönemde de devam edebilecegine iliskin kaygilari beraberinde getirmistir. Yine bildiginiz üzere, gerek ABD'de gerekse Avro Bölgesi'nde son dönemdeki kismi düsüse ragmen, küresel enflasyon hala yüksek seviyelerdedir. Bunun sonucu olarak parasal sikilasma politikalari devam etmekte ve büyüme üzerinde baski unsuru olusturmaktadir. Öte yandan, ABD'de iflas eden iki banka ve Avrupa'da Credit Suisse'in hisselerindeki ciddi düsüs bankacilik sektöründe önemli risklerin bulundugunu göstermektedir."

Mehmet Mus, Kahramanmaras merkezli depremlerin üretim hatlari ve tedarik zincirleri basta olmak üzere Türk imalat sektörü üzerindeki olumsuz etkisine karsin, Türkiye imalat PMI endeksinin martta yükselmeye devam ederek, esik degerin üzerine çiktigini ve 50,9 olarak gerçeklestigini bildirdi.

Reel kesim güven endeksi ile istihdamdaki olumlu gelismelere de dikkati çeken Mus, hizmet ihracatindaki olumlu seyrin devam ettigini bildirdi. Mus, Ocak 2022'de yilliklandirilmis olarak 63,9 milyar dolar olan hizmet ihracatinin Ocak 2023'te yüzde 43,8 gibi önemli bir artisla 91,8 milyar dolara yükseldigine dikkati çekerek, "Tüm bu gelismeler isiginda, depremin etkilerinin subat ve mart aylarina iliskin verilere yansidigi göz önünde tutulursa bundan sonra dis ticaretimiz üzerindeki olumsuz etkilerin daha sinirli olacagi degerlendiriyoruz." ifadesini kullandi.

- "Türk ihracatçisi için önemli firsat ortaya koyuyor"

Mus, Avro Bölgesi'ndeki ekonomik toparlanma ve talep artisina iliskin beklentilerin Türk ihracatçisi için önemli firsatlari ortaya koydugunu dile getirdi.

Bakanlik olarak, ürün çesitliligini ve katma degerli ihracati artirmak için her türlü destegi verdiklerini vurgulayan Mus, bu kapsamda çalismalara devam ettiklerini bildirdi.

Ticaret Bakani Mus, firmalarin bir dünya markasi haline gelmesi sürecinde her zaman yanlarinda olduklarini kaydetti. Bu dogrultuda attiklari adimlara deginen Mus, su degerlendirmede bulundu:

"Bu adimlardan biri ihracatçilarimizin finansmana erisim sorununa yönelik olarak geçtigimiz yil olusturulan ve ülkemizin önemli bankalarinin da katilimiyla sermaye yapisi güçlendirilen Ihracati Gelistirme Anonim Sirketidir (IGE AS). Teminat yetersizligi yasayan firmalara sagladigi kefalet mekanizmasi ile ihracatimizi çok daha ileri noktalara tasimayi hedefleyen IGE AS, faaliyetlerini artirarak ihracatçilarimizi desteklemeyi sürdürmektedir. Bu dogrultuda, IGE AS geçtigimiz günlerde Türk Ticaret Bankasinin yüzde 98,5 hissesini satin almistir. Türk Ticaret Bankasinin satin alinmasi, ihracatçimizin finansmana erisimini daha da kolaylastiracaktir. Önümüzdeki dönemde IGE AS çok daha kurumsal ve büyük bir yapi haline gelecektir."

Mus, Türkiye'nin geleneksel pazarlarindan Orta Dogu ülkeleriyle ikili ticareti artirmak için de çalistiklarini bildirdi.

Bu kapsamda, martta Irak Basbakani ile iki ülke arasindaki ekonomik ve ticari iliskileri ele aldiklarini animsatan Mus, is dünyasi temsilcileriyle de bir araya gelerek ticari iliskileri gelistirmeye yönelik atilacak adimlari degerlendirdiklerini söyledi.

Mus, Suudi Arabistan'a martta ziyaret gerçeklestirerek, iki ülke arasindaki ticari iliskilerin güçlendirilmesine yönelik temaslarda bulunduklarini ifade ederek, "Türkiye-Birlesik Arap Emirlikleri Kapsamli Ekonomik Ortaklik Anlasmasi'ni da geçtigimiz ay imzaladik. Bu anlasmanin ihracatçilarimiz ve girisimcilerimiz için hayirlara vesile olmasini temenni ediyor, Orta Dogu bölgesinde yeni firsatlar dogurmasini ümit ediyoruz." dedi.

Bakan Mus, ülke ekonomisi ve ihracatinin son 20 yilda geldigi noktanin geleneksel pazarlarin ötesine geçmesini gerekli kildigini anlatti.

Ihracatçilarin her kitada, her ülkede en rekabetçi aktörler arasinda yerini almak mecburiyetinde oldugunu vurgulayan Mus, Uzak Ülkeler Stratejisi kapsaminda sunulan desteklerden firmalarin yararlanmalarini önemsediklerini dile getirdi.

Mus, birçok sektörde gerçeklesen yatirimlarin Türk sanayisinin hizli kalkinmasina devam ettigini gösterdigini belirterek, sözlerini söyle tamamladi:

"Geçtigimiz ay Sayin Cumhurbaskani'mizin açilisini yaptigi, bor madeninin katma degerini 300 kat artiracak Bandirma Bor Karbür Üretim Tesisi sayesinde ülkemiz, dünyanin en sert üçüncü malzemesinin üretiminde ve ihracatinda önemli bir oyuncu haline gelecektir. Milletimizin yogun ilgisi neticesinde 177 binden fazla siparis basvurusu alan ve önümüzdeki dönemde yollarda görmeye baslayacagimiz Türkiye'nin otomobili Togg, 'Türkiye Yüzyili'nin insasinda emin adimlarla yol aldigimizin bir göstergesidir."

(Bitti)