Mersin'deki Yumuktepe Höyügü'nde arkeopark çevre düzenlemesi yapiliyorAleyna Coskun

Mersin'deki Yumuktepe Höyügü'nde arkeopark çevre düzenlemesi yapiliyorAleyna Coskun

MERSIN (AA) - Milattan önce 7000'li yillara uzanan geçmisiyle Anadolu'nun en eski yerlesim yerlerinden olan Mersin'deki Yumuktepe Höyügü'nde arkeopark projesi kapsaminda çalismalar devam ediyor.

Ilk arkeolojik kazilari 1937 yilinda baslayan ve birçok uygarligin izlerini tasidigi için "Medeniyetler besigi" olarak da anilan Toroslar ilçesindeki höyükte, Büyüksehir Belediyesi tarafindan arkeopark projesi yürütülüyor.

Ekipler proje kapsaminda höyükte çevre düzenlemesi ve arkeopark girisinde ziyaretçiler için olusturulacak karsilama merkezinin yapimini sürdürüyor.

- "Halka açik, çok güzel bir alan olacak"

Mersin Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, höyükte incelemede bulunarak çalismalar hakkinda ekiplerden bilgi aldi.

Seçer, gazetecilere, Yumuktepe Höyügü'nün 9 bin yillik tarih sürecinde medeniyetleri görme ve tanima firsati sagladigini söyledi.

Arkeolojik çalismalarla höyükte 33 katmanin tespit edildigini belirten Seçer, sunlari anlatti:

"Öncelikli olarak etrafi toparliyoruz. Çünkü burada arkeoloji çalismalari çok zor kosullarda yapiliyor. Yan tarafta çamurdan, samandan yapilan ve eski uygarliklar döneminde yasam alani olarak kullanilan bir ev vardi, simdi oranin yapimi gerçeklestiriliyor. Çok tahrip olmustu, rekonstrüksiyonu yapiliyor. Ardindan kamislarla eski dönemlerde oldugu gibi duvarlari yapiliyor. Burasi çalismalar bittiginde halka açik, çok güzel bir alan olacak."

Seçer, höyügün her noktasinin tarihten izler tasidigini ve bunun kiymetinin bilinmesi gerektigini vurguladi.

Höyügün sinirlarini olusturan bölgelerde tahrip olan güvenlik duvarinin yenilenmesine devam edildigi bilgisini veren Seçer, "Ziyaretçi kabul yeri yapiliyor. Vatandaslarin rahatça yüksek bölgelere çikabilmesi için ulasimi saglayacak merdivenler yapiliyor. Daha sonra arkeolojik çalisma yapilan alanin üstü kapatilacak. Burada bulgularin sergilenmesine yönelik alanlar yapilacak. Çok kisa süre içinde vatandaslarin hizmetine sunacagiz." diye konustu.