Emekli polis memuru çocuklara güvenligin önemini tiyatroyla asiliyorDilanur Serefli- Istanbul Emniyet Müdürlügü Toplum Destekli Polislik Sube Müdürlügünde görev yaparken güvenlik, istismar ve trafik kurallarini konu alan oyunlarda rol alan Nuray Toprak, sanatin iyilestirici gücüyle çocuklara dokunmaya devam ediyor- Özel tiyatrolarda sahne alan Nuray Toprak: - "Çocuklarimizin kendilerini anlatabilmeleri, dil gelisimini sürdürebilmeleri ve daha özgüvenli olabilmeleri için sanat diyorum"
ISTANBUL (AA) - DILANUR SEREFLI - Küçük yaslardan itibaren tiyatro tutkusuyla büyüyen 55 yasindaki emekli polis memuru Nuray Toprak, çocuklarin hayatina, sahneledigi oyunlarla dokunuyor.
Polis okulunu tamamlamasinin ardindan meslege Istanbul'da baslayan Nuray Toprak, ilçe emniyet müdürlügü, kaçakçilik sube müdürlügü gibi farkli alanlarda 21 yil görev yapti.
Toprak, 2016'da emeklilige ayrilmadan önceki son yillarinda, Istanbul Emniyet Müdürlügü Toplum Destekli Polislik Sube Müdürlügünde, sorumlusu oldugu tiyatroda oyunlar sahneledi.
Teskilatin, çocuk güvenligi hakkinda sahneye tasidigi oyunlarda rol alan Toprak, toplumsal fayda yararini gözeterek, suçu olusmadan engellemek amaciyla tiyatro yapmaya devam ediyor. Özel tiyatrolarda çocuklara yönelik oyunlarda rol alan Toprak, çocuklara güvenligin ne oldugunu ve önemini anlatmaya çalisiyor.
Tiyatro çalismalarina iliskin AA muhabirine konusan Nuray Toprak, emniyet teskilatinda çocuklara, gençlere ve ebeveynlere yönelik üç oyun sergilediklerini söyledi.
Tiyatro hayatina, polis okulundaki ögrencilik yillarinda profesyonel olarak basladigini dile getiren Toprak, polis okulundayken arkadaslariyla kendi aralarinda oynadiklari tiyatro oyununu emniyet müdürünün duymasinin ardindan yetenegiyle bilinmeye basladigini söyledi.
- Ceza alacagini zannediyordu, yil sonu töreninde tiyatro oyunu sergiledi
Dogum gününde kilik degistirerek sahneledigi bir oyunun önünü açtigini ifade eden Toprak, "Emniyet müdürünün kulagina gidiyor, sonrasinda beni odasina çagiriyor. 'Okul müdürü neden çagiriyor?' diye çok korktum. 'Gel kizim.' diye beni yanina çagirdi. Ceza ve uyari alacagimizi zannettim. 'Evet, müdürüm, sakalastik.' dedim ama elim ayagim öyle fena titriyordu ki. 'Yil sonu geliyor, aynisini okulun bittigi gün törende yapacaksin.' deyince kiz arkadasimla beraber o küçük skeci oynadik. Kendisi en ön sirada oturuyordu, esi de vardi. Elimde gül vardi, biyigimi büküp gülü esine attim. Güzel bir aniydi." dedi.
Toprak, göreve basladiktan sonra polisligin yani sira özel tiyatrolarda oyunculuk yaptigini, bu süreçte bir meslektasiyla emniyet müdürlügünde de tiyatroya yer açilmasi için harekete geçtiklerini anlatti.
Taleplerinin silsile yoluyla üst seviyelere kadar ulasmasiyla tiyatro yapilmasi için Emniyet Müdürlügünden onay çiktigini aktaran Toprak, mülakatlarda 100 personel arasindan ilk 10'a girerek tiyatroda oynamaya hak kazandigini dile getirdi.
- "Siddet magdurlarinda sanatin iyilestirici yönü var"
Nuray Toprak, 21 yillik meslek hayatinda Istanbul Emniyet Müdürlügü Toplum Destekli Polislik Sube Müdürlügü bünyesinde çocuk güvenligi, istismar ve trafik kullarini konu alan 3 oyunda rol aldigini belirterek, emeklilige ayrildiktan sonra "Siddet Magduru Çocuklarin Rehabilitasyonunda Tiyatronun Islevi" üzerine yüksek lisans yaptigini kaydetti.
Siddet gören çocuklarin sosyal gelisimini sürdürebilmesinde tiyatronun iyilestirici bir yönü olduguna dikkati çeken Toprak, "Çocuklar oyunlarla neyin dogru, neyin yanlis olduguna dair farkindalik kazaniyor. Peki çocuklar siddete ugradi, ne yapmak gerekiyor? Bunlarin bir de rehabilitasyon süreci olmasi lazim. Onun için tiyatro dedim. Özellikle çocuklarimizin kendilerini anlatabilmeleri, dil gelisimini sürdürebilmeleri ve daha özgüvenli olabilmeleri için sanat diyorum." diye konustu.
Toprak, çocuk güvenligi, cinsel istismar ve trafik kurallari gibi konulari içeren çocuk oyunlarinin senaryosunun uzman ve psikologlarin danismanliginda yazildigini vurgulayarak, çocuklari cinsel istismara karsi bilinçlendirmek amaciyla yazilan "Farkindayim Aldanmam" oyununun, çocuklarla ve ebeveynlerle sicak iliskide bulunmak için firsat yarattigini aktardi.
Oyunu izleyen çocuklarin anlatmasiyla ortaya çikan vakalar oldugunu belirten Toprak, "Iyi dokunus ve kötü dokunusu anlatirken çocuk farkina variyor ve geliyor. Sonrasinda 'Cadi Teyze bana söyle dokunuyordu, beni rahatsiz ediyordu, böyle bir sey var mi?' diye üstüne gittigimizde olay ortaya çikiyordu. Hem içimiz sizlayarak hem de mutlu bir sekilde çünkü eger ki çocuk farkinda olmamis olsaydi belki daha farkli yerlere gidecekti." degerlendirmesini yapti.
Toprak, dönemin emniyet müdürü Feyzullah Arslan'in senaryosunu yazdigi, çocuklarin kaçirilma olaylarinda kendilerini nasil koruyacaklarini anlatan "Yarinlara Geç Kalmadan" oyunun da yakinda tekrar sahnelenecegini bildirdi.