Bagdatlilar iftar sonrasi Osmanli yadigari tarihi kislanin bahçesinde bulusuyorHaydar Karaalp- Irakli Ali Cuayfi:- "Halk özellikle ramazanda kislaya gelip yesil alanda güzel vakit geçiriyor"- Irakli akademisyen Dr. Sakir Vadi el-Serkavi:- "Mezhep savasi bittikten sonra Iraklilar yine birlesecek ortamlari buldu, onlardan biri de Osmanli Kislasi'dir"

Bagdatlilar iftar sonrasi Osmanli yadigari tarihi kislanin bahçesinde bulusuyorHaydar Karaalp- Irakli Ali Cuayfi:- "Halk özellikle ramazanda kislaya gelip yesil alanda güzel vakit geçiriyor"- Irakli akademisyen Dr. Sakir Vadi el-Serkavi:- "Mezhep savasi bittikten sonra Iraklilar yine birlesecek ortamlari buldu, onlardan biri de Osmanli Kislasi'dir"

BAGDAT (AA) - HAYDAR KARAALP - Irak'in baskenti Bagdat'ta günümüzde kültürel ve sosyal etkinlikler için kullanilan tarihi Osmanli Kislasi ramazan gecelerinde halkin önemli ugrak noktalari arasinda yer aliyor.

Dicle Nehri kenarindaki Osmanli Kislasi, Bagdat'in kültürel mirasinda önemli yer tutuyor. Bagdat Valisi Namik Pasa tarafindan 1861'de yapimina baslanan kisla, bir sonraki Vali Mithat Pasa zamaninda 1870'de tamamlanmis.

Tarihi kisla, genis bahçesinde düzenlenen çesitli etkinliklerle bugün Bagdat'ta önemli bir bulusma noktasi konumunda. Halk ramazanda da geç saatlere kadar Osmanli yadigari kislada vakit geçiriyor.

Bazi aileler evde orucunu açtiktan sonra sosyal yasama katilmak için buraya gelirken bazilari da yemegini yaninda getirip iftarini burada açiyor.

AA muhabirine konusan Ali Cuayfi, "Irakli aileler, uzun süre keder ve siddetle adeta iç içe yasadi. Bu insanlar psikolojik olarak rahatlayabilecekleri yerlere ihtiyaç duyabiliyor. Halk özellikle ramazanda kislaya gelip yesil alanda güzel vakit geçiriyor. Burasi Irakli ailelerin en çok rahatladigi yerlerin basinda geliyor." dedi.

Osmanli Kislasi'nda iftar sonrasi sanat, resim, edebiyat gibi alanlarda kültürel etkinlikler düzenlendigine dikkati çeken Cuayfi, kislanin tüm dönemlerde entelektüellerin ugrak yeri oldugunu söyledi.

"Dünyanin her yerinde toplumlarin sosyal hayati sürdürmesinin basat sarti güvenliktir." diyen Cuayfi, Osmanli Imparatorlugu'ndan kalan bu tarihi esere sahip çikilmasi gerektigini sözlerine ekledi.

- "Irakli aileler, böylesi istikrarli ve güvenli ortamlara özlem duyuyor"

Irakli akademisyen Dr. Sakir Vadi el-Serkavi de tarihi kislanin birlestirici özelligine vurgu yapti.

Serkavi, "Ramazan disinda her cuma Irakli vatandaslarin ugrak yeri kültürel güzelligiyle bilinen kisladir. Bagdat Belediyesi, Irakli aileler için ramazan dolayisiyla kislayi isiklarla süsledi. Irakli aileler, onlari parçalara ayiran mezhepçilik sonrasi böylesi istikrarli ve güvenli ortamlara özlem duyuyor. Mezhep savasi bittikten sonra Iraklilar yine birlesecek ortamlari buldu, onlardan biri de Osmanli Kislasi'dir." diye konustu.

Bagdat'taki kislanin Osmanli yadigari oldugunu hatirlatan Serkavi, "Bu kislada Osmanli askerleri kalirdi. Osmanli askerlerinin geçit törenleri de 'Meydan' denilen bölgede gerçeklesirdi. Kisla ve Meydan'in yani sira Osmanli'ya ait Hükümet Sarayi binasi da hala varligini koruyor." dedi.

Irakli akademisyen, Bagdatlilarin sosyal yasama karistigi Osmanli Kislasi'nin bir zamanlar kapali oldugunu, 2003'teki isgalin ardindan buranin ilk defa 2010'da halka açildigini aktardi.

Serkavi, "Bu kisla, 2010 sonrasi Irakli aileler için istikrarli bir yuvaya dönüstü. Kisla, ramazan disinda özellikle cuma günleri yüzlerce aileye ev sahipligi yapar. Burada sosyal aktiviteler hiç eksik olmaz." dedi.

Irakli Um Muhammed de ramazan aksamlari Osmanli Kislasi'nda düzenlenen etkinliklere yogun ilgi oldugunu ve kisla bahçesinde çocuklariyla güzel vakit geçirdiklerini söyledi.