Türkiye'nin Taskent Büyükelçisi Bekar: "Özbekistan devleti ve milleti ülkemizi yalniz birakmadi"Bahtiyar Abdülkerimov

Türkiye'nin Taskent Büyükelçisi Bekar: "Özbekistan devleti ve milleti ülkemizi yalniz birakmadi"Bahtiyar Abdülkerimov

TASKENT (AA) - Türkiye'nin Taskent Büyükelçisi Olgan Bekar, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklügündeki depremlerin ardindan Özbekistan'in yardimlarina iliskin "Özbekistan devleti ve milleti, tarihte oldugu gibi bu elim felaket sonrasinda da her zamanki alicenapligini göstererek ülkemizi yalniz birakmamistir." dedi.

Büyükelçi Bekar, düzenledigi basin toplantisinda, Özbekistan'in "asrin felaketi" olarak nitelendirilen bu depremler sonrasinda deprem magdurlarina verdigi desteklere iliskin açiklamalarda bulundu.

Bekar, depremlerde hayatini kaybedenler arasinda 7 Özbek vatandasinin da bulundugu belirterek tüm yasamini yitirenlere Allah'tan rahmet, yaralilara acil sifalar diledi.

Depremlerin açtigi yaralari sarmak için Türkiye devleti, halki ve dostlarinin ilk günden itibaren seferber oldugunu, uluslararasi toplumun da olaganüstü dayanisma ve destek sagladigini kaydeden Bekar, "Uluslararasi yardimlar baglaminda en önde gelen ülkelerden birisi de ezeli ve ebedi kardesimiz Özbekistan olmustur. Özbekistan devleti ve milleti, tarihte oldugu gibi bu elim felaket sonrasinda da her zamanki alicenapligini göstererek ülkemizi yalniz birakmamistir." diye konustu.

Bekar, Özbekistan halki ve devlet kurumlarinin, Cumhurbaskani Sevket Mirziyoyev'in liderliginde adeta seferber olarak kara gün dostu olduklarini gösterdigini dile getirdi.

Özbek hükümetince baslatilan seferberlik kapsaminda, deprem magdurlarina ilk günden itibaren insani yardim malzemelerinin gönderildigini kaydeden Bekar, depremlerin ardindan Taskent Büyükelçiliginin koordinasyonunda ülkede baslatilan yardim kampanyasi kapsaminda Türkiye'ye 674 ton yardim malzemesi ile 644 bin dolar nakit para yardiminin ulastirildigini vurguladi.

Bekar, ayrica deprem bölgesinde yaklasik bir ay boyunca görev yapan 100 kisilik Özbek arama kurtarma ekibinin 18 kisiyi enkaz altindan çikardigini, 190 kisinin ise cesedine ulastigini, 71 kisilik Özbek askeri saglik ekibinin ise deprem bölgesinde kurduklari sahra hastanesinde 3 bin 860 deprem magduruna tibbi yardimda bulundugunu aktardi.

Bu yardimlardan dolayi Özbek halki ve hükümetine, ülkedeki Özbek ve Türk kurumlari ile is adamlarina tesekkür eden Bekar, daha sonra söz konusu yardimlarindan dolayi bazi Özbek ve Türk vatandaslarina tesekkür plaketi takdim etti.