Astim ataklarini azaltmak için önerilerMehmet Kadir Kilinç- Çakmak Erdem Hastanesi Gögüs Hastaliklari ve Alerji Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Savas Özsu:- "En etkili tedavi alerjen temasinin kesilmesidir. Alerjik astim krizleri, genellikle solunum yoluyla alinan alerjenlerden kaynaklaniyor. Bu hastalarda ilk tani aninda muhakkak alerji deri testleri yapilmasi gerekir"

Astim ataklarini azaltmak için önerilerMehmet Kadir Kilinç- Çakmak Erdem Hastanesi Gögüs Hastaliklari ve Alerji Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Savas Özsu:- "En etkili tedavi alerjen temasinin kesilmesidir. Alerjik astim krizleri, genellikle solunum yoluyla alinan alerjenlerden kaynaklaniyor. Bu hastalarda ilk tani aninda muhakkak alerji deri testleri yapilmasi gerekir"

???????ISTANBUL (AA) - Çakmak Erdem Hastanesi Gögüs Hastaliklari ve Alerji Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Savas Özsu, alerjik astimin, ataklar veya semptomun hiç olmadigi dönemlerle seyreden solunum yolu hastaligi oldugunu belirterek, "En etkili tedavi alerjen temasinin kesilmesidir. Alerjik astim krizleri, genellikle solunum yoluyla alinan alerjenlerden kaynaklaniyor. Bu hastalarda ilk tani aninda muhakkak alerji deri testleri yapilmasi gerekir." ifadelerini kullandi.

Erdem Saglik Grubu'ndan yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Doç. Dr. Savas Özsu, bahar aylarinin gelmesiyle birlikte artan astim vakalari ve 2 Mayis Astim Günü'ne iliskin bilgi verdi.

Özsu, astimin, toplumun önemli bir kismini etkileyen bir hava yolu hastaligi oldugunu ve sadece Türkiye'de 4 milyon astim hastasi bulundugunun tahmin edildigini aktardi.

Hastaligin olusumunda etkili olan faktörlerin; ailede astim öyküsünün varligi, alerjen maddelerden yogun sekilde etkilenmek, mesleki maruziyet ve sigara içilen ortamlarda bulunulmasi olabilecegini bildiren Özsu, "Özellikle oto boyama, firincilik gibi mesleklerde çalisanlarin bazilarinda astim ortaya çikabilmektedir. Bu kisilerin meslekten uzaklastigi, hafta sonu çalismadigi günlerde sikayetlerinin gerilemesi astim için önemli bir ipucudur. Asiri rutubetli, trafik ve sanayiden kaynakli havasi kirli bölgeler de astim açisindan önemli bir sorun teskil ediyor. Bu nedenledir ki astim hastalari bu bölgelerden uzaklastiginda belirtiler ortadan kalkiyor. Hasta hava kirliligi olan sehre geri döndügünde ise yakinmalar çok kisa sürede eski haline dönüyor." degerlendirmesinde bulundu.

- "Dogru ilaç kullanimi ve hekim takibiyle astim tam olarak kontrol altina alinabiliyor"

Savas Özsu, astimin çogunlukla çocukluk döneminde ilk semptomlarini gösterdigine, genellikle de 40 yasin altinda ortaya çiktigina isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Alerjik astim, ataklar veya semptomun hiç olmadigi dönemlerle seyreden solunum yolu hastaligidir. En etkili tedavi alerjen temasinin kesilmesidir. Alerjik astim krizleri genellikle solunum yoluyla alinan alerjenlerden kaynaklaniyor. Bu hastalarda ilk tani aninda muhakkak alerji deri testleri yapilmasi gerekir. Ev tozu akarlari, rutubet, küf ve polenler astim semptomlarini tetikleyen en önemli alerjenlerdir. Bahar aylarinda polenlerin en yogun oldugu zaman dilimi genellikle sabahin erken saatleri oldugundan astim hastalarina bu saatlerde açik havada uzun süre bulunmayi, spor yapmayi ve polenlerin yogun oldugu bu saatlerde evi havalandirmayi önermiyoruz. Bu önlemler yeterli gelmediginde ilaç tedavisinin uygun olabilecegi hastalarda bronslari tedavi edecek ve ataklari önleyecek hava spreyleri kullaniyoruz. Inhaler kortizonla ise hastaligi tedavi edebiliyoruz. Dogru ilaç kullanimi ve hekim takibiyle astim tam olarak kontrol altina alinabiliyor."

Astim tedavisinde basarili sonuçlar elde edebilmek için ilaçlarin düzenli kullanilmasinin önemini vurgulayan Özsu, ilaçlarin birden kesilmesi, düzensiz kullanilmasi veya dogru dozda alinmamasi halinde hastaligin kontrol altina alinamayabilecegini ve siddetli ataklarin ortaya çikabilecegini aktardi.

Özsu, "Bu nedenle astim tedavisi her zaman bir uzman hekim tarafindan planlanmali ve ilaçlarin kontrolü, tedavi süresince hekim-hasta is birligi ile gerçeklestirilmelidir. Günümüzde en önemli sorun astim hastalarinin doktorundan habersiz ilaçlarini kesmesidir." ifadelerini kullandi.

- "Çocuklar küçüklükten hareketli yasam tarzini benimsemeli"

Çakmak Erdem Hastanesi Gögüs Hastaliklari ve Alerji Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Özsu, astim semptomlarini azaltmak için evlerde alinabilecek önlemler hakkinda da bilgi verdi.

Bu kapsamda, nem oranini kontrol etmek, filtreli hava temizleyiciler kullanmak ve evdeki alerjenleri azaltmak, solunum egzersizleri, sigara içilmeyen ortamlarda bulunmak ve stresten kaçinmak gerektigini vurgulayan Özsu, su degerlendirmelerde bulundu:

"Egzersiz sonucu çocuklarda terleme meydana gelebilir. Ebeveynler bu yüzden astim hastaligi olan çocuklarin kosup oynamasini kisitlayabilir. Hareketsiz kalmak da tekrar astimin agirlasmasina yol açar. Bu bir kisir döngüdür. Çocuklarin hareketli bir yasam tarzini küçüklükten benimsemeleri ve egzersizle ugrasirken terleseler bile uygun kosullar saglanarak sporu birakmamalari bu kisir döngüyü kirabilir. Bununla birlikte uygun yas araliginda olan çocuklarin astim tetikleyicilerinin ne oldugunun farkina varmasini saglamak, varsa hekim tarafindan verilen ilaçlarini düzenli olarak uygulamak astim hastasi çocuklara ve ailelerine iyi gelecektir."