Fitch: Türkiye'de yerel yönetimlerin bütçesi enflasyon ve depremlere karsi dirençliGökhan Kurtaran

Fitch: Türkiye'de yerel yönetimlerin bütçesi enflasyon ve depremlere karsi dirençliGökhan Kurtaran

LONDRA (AA) - Kredi derecelendirme kurulusu Fitch, Türkiye'de yerel yönetimlerin bütçesinin enflasyona ve depremlere karsi dirençli oldugunu belirtti.

Fitch'den yapilan açiklamada, Türkiye'nin ulusal ve yerel yönetim (LRG) bütçe çiktilarinin 2022'de yüksek enflasyona karsi dayanikli oldugu ve subat ayinda yasanan depremlerin finansal etkisini absorbe edebilecegi bildirildi.

Açiklamada, kredi derecelendirme kurulusunun degerlendirdigi 9 büyüksehir belediyesinin (Ankara, Istanbul, Izmir, Adana, Bursa, Konya, Manisa, Mersin, Mugla) 2022 yilina iliskin bütçe görünümünün beklenenden daha iyi oldugu belirtildi.

9 büyüksehir belediyesinin geçen yila iliskin bütçe dengesinin yüzde 39 seviyesinde olan beklentiye ragmen yüzde 42 olarak kaydedildigi aktarilan açiklamada, ortalama borç isletme dengesinin 1,6 kat olan beklentiye ragmen 1,4 kat seviyesinde gerçeklestigi kaydedildi.

Açiklamada, "Yasalarin gerektirdigi gibi merkezi hükümet, depremler nedeniyle ekstra harcamalarin çogunu karsilayacaktir. Büyüksehir belediyelerinin bütçeleri üzerindeki etkinin, etkilenen bölgeleri destekleyecek araç ve ekipman tedariki ile sinirli olmasini bekliyoruz. Bunu yansitmak için orta ölçekli büyüksehir belediyelerine yüzde 5, daha büyüklerde ise yüzde 10'luk bir (bütçeden katki) artis olmasini öngörüyoruz." denildi.