Ekonomistler, hayat pahaliligi ve yüksek enflasyonun bu yil sürecegini öngörüyorNuran Erkul Kaya- Ekonomistlerin yüzde 90'i Avrupa'da, yüzde 68'i ise ABD'de bu yil enflasyonun yüksek veya çok yüksek seviyede kalmasini beklerken, yüzde 76'si merkez bankalarinin enflasyonu hedeflenen seviyelere indirmekte zorlanacagini düsünüyor
LONDRA (AA) - Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) arastirmasina katilan basekonomistler, bu yil küresel bir resesyon ihtimali üzerinde ikiye bölünürken, çogu hayat pahaliliginin "kriz" seviyesinde ve yüksek enflasyonun devam etmesini bekliyor.
WEF'in özel sektör ve kamudan ekonomistlerin katilimiyla hazirladigi Basekonomistler Görünümü 2023 raporuna göre, küresel ekonomik büyüme ve enflasyona iliskin öngörüler bölgelere göre büyük çapli degiskenlik gösteriyor.
Ekonomistlerin yüzde 45'i bu yil küresel resesyon beklerken, yüzde 45'i bunu ihtimal disi görüyor.
Çin'de Kovid-19 önlemlerinin kaldirilmasina bagli olarak en canli ekonomik aktivitenin Asya bölgesinde görülmesi bekleniyor. Ekonomistlerin yarisi, bu yil Çin'de ekonomik büyümenin ilimli, yüzde 43'ü ise güçlü olmasini öngörüyor.
Ekonomistlerin yüzde 93'ü, Dogu Asya ve Pasifik bölgesinde ekonominin en azindan ilimli düzeyde büyüyecegini düsünürken, yüzde 50 ve 75'i sirasiyla ABD ve Avrupa'da zayif veya çok zayif ekonomik büyüme bekliyor.
- Enflasyon beklentisi en yüksek Avrupa'da
Ekonomistlerin yüzde 90'i Avrupa'da, yüzde 68'i ise ABD'de bu yil enflasyonun yüksek veya çok yüksek seviyede kalacagini öngörüyor. Basekonomistlerin üçte ikisine göre, Sahra Alti Afrika, Latin Amerika ve Karayipler'de de enflasyon yüksek kalacak.
Arastirmaya katilan ekonomistlerin yarisinin Orta Dogu ve Kuzey Afrika için de rekor enflasyon beklemesine karsin sadece yüzde 14'ü Çin'de bu seviyelerin görülecegini düsünüyor.
Bu kapsamda, ekonomistlerin yüzde 79'una göre merkez bankalari enflasyonu yönetmek ve bankacilik sektöründe istikrari saglamak arasinda bir denge kurmakla karsi karsiya kalirken, yüzde 82'si, finansal istikrar endiseleri nedeniyle faiz artislarinin yavaslamasini bekliyor.
Diger yandan, ekonomistlerin yüzde 76'si, merkez bankalarinin enflasyonu hedeflenen seviyelere indirme konusunda zorlanacagi görüsünde.
Enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesi nedeniyle ekonomistlerin yüzde 76'si, hayat pahaliliginin birçok ülkede "kriz" seviyesinde sürecegini, özellikle gelismekte olan ülkelerde bu durumun "akut" bir sorun olacagini tahmin ediyor.
- Yeni banka iflaslari görülme ihtimali yüksek
Küresel finans sisteminde son dönemde yasanan banka iflaslari ve türbülansa ragmen ekonomistlerin yüzde 69'u bu gelismelerin kisitli etki yapacagini düsünüyor.
Ancak ekonomistlerin yüzde 67'si, bu yil yeni banka iflaslari ve "ciddi finansal sorunlarin" yasanma ihtimalini oldukça yüksek görüyor.
Ekonomistlerin yüzde 80'ine göre ise is dünyasi finansman bulmakta zorlanacak ve yatirimlarda düsüs yasanacak.
WEF Genel Müdürü Saadia Zahidi, rapora iliskin degerlendirmesinde, raporun mevcut ekonomik gelismelerin yarattigi belirsizligi ortaya koydugunu belirterek, "Is gücü piyasalari simdilik dirençli görünüyor ancak büyüme durgun kalmaya devam ediyor. Küresel gerilimlerin derinlestigi ve birçok ülkede hayat pahaliliginin yüksek seyrettigini görüyoruz. Bu bulgular, kisa vadeli küresel politika koordinasyonuna, uzun vadede ise sürdürülebilirlik ve dayanikliligi saglamlastiracak yeni bir büyüme plani için acil is birligi ihtiyacini teyit ediyor." ifadelerini kullandi.