Çin'in yeni ekonomi yönetiminden disa açilmayi sürdürme mesajiEmre Aytekin

Çin'in yeni ekonomi yönetiminden disa açilmayi sürdürme mesajiEmre Aytekin

PEKIN (AA) - Çin'in yeni ekonomi yönetimi, ülkenin disa açilma politikasini sürdürererek uluslararasi sirketlere piyasaya daha fazla erisim imkani saglayacagi mesajini verdi.

Çin'in yeni Basbakan Birinci Yardimcisi Ding Süesiang ve ülkenin ana ekonomik planlama organi Ulusal Kalkinma ve Reform Komisyonunun (NRDC) yeni atanan direktörü Çing Sancie, Pekin'de düzenlenen Çin Kalkinma Forumunda uluslararasi is çevreleri ile bir araya geldi.

Basbakan Birinci Yardimcisi Ding, forumdaki konusmasinda, "Piyasaya erisimi genisletmeyi, is ortamini kapsamli sekilde iyilestirmeyi sürdürecegiz. Yabanci sermayeyi ülkeye çekmek için daha fazla çaba gösterecek, yabanci sirketlere ulusal sirket muamelesi yapacagiz." dedi.

Disa açilma politikasinin modern Çin'in göstergesi oldugunu vurgulayan Ding, "Çin'in yeni kalkinma modeli yalitilmis bir iç pazar döngüsü degil, iç ve dis pazarlarin birbirini besledigi açik, ikili bir dolasim olacaktir." ifadesini kullandi.

Ding, küresel toparlanma için "gerçek çok tarafliliga" ve makro ekonomide "radikal politika ayarlamalarinin" olumsuz etkilerinin yayilmasinin önlenmesi için koordinasyona ihtiyaç oldugunu vurguladi.

NRDC Direktörü Cing Sancie de piyasaya erisme yönelik kisitlamalari kaldirarak esit sartlarda dünya kalitesinde bir is ortami yaratmayi hedefledikleri dile getirdi.

Çin'in yeni endüstri kollarinin yaratilmasi için dijital ekonominin gelisimini hizlandiracagina isaret eden Cing, "Çin ile yürümek firsatlarla yürümek demektir, Çin'e yatirim, gelecege yatirimdir." degerlendirmesinde bulundu.

Çin'de ay basinda yapilan Ulusal Halk Kongresinde seçilen yeni yöneticiler, verdikleri mesajlarla, ABD'nin teknoloji alanindaki kisitlamalari ve ekonomik baglari koparma egilimine karsi Çin'in yüksek teknoloji alaninda kendine yeterliligini gelistirmek üzere içe dönük bir arayisa girdigine dair kuskulari gidermeye çalisti.

- "Çin, 2023'te küresel büyümenin üçte birini saglayacak"

Uluslararasi Para Fonu (IMF) Baskani Kristalina Georgieva da forumda yaptigi konusmada, Çin'in bu yil yüzde 5,2 tahmin edilen büyüme oraniyla, küresel büyümenin üçte birini saglayacagini ifade etti.

Çin'in "ekonomik durgunlukta canlanan filizlerden olacagi" öngörüsünü dile getiren Georgieva, finansal istikrasizlik risklerinin arttigi, jeopolitik parçalanmanin tehlikeli bölünmeler yaratabilecegi uyarisinda bulundu.

Georgieva, Çin'in üretkenligi artirarak yatirim odakli bir ekonomiden tüketime dayali büyümeye geçmesi, piyasa odakli reformlarla özel sektör ve devlete ait isletmelerin esit sartlarda rekabet edecegi ortami yaratmasi gerektigini vurguladi.

Çin ekonomisi yilin ilk iki ayinda toparlanma isretleri verirken, ABD'nin teknoloji alanindaki kisitlamalarinin yani sira, ABD ve Isviçre'deki banka krizlerinin küresel finans piyasalarinda yarattigi dalgalanmalarin olasi etkileri, toparlanmanin sürdürüp sürdürelemeyecegini dair belirsizlige yol açiyor.