Çinli gemi tasimaciligi sirketi Cosco, Misir limanindan yüzde 25 hisse satin aldi Emre Aytekin

Çinli gemi tasimaciligi sirketi Cosco, Misir limanindan yüzde 25 hisse satin aldi Emre Aytekin

PEKIN (AA) - Çin'in devlete ait gemi tasimaciligi sirketi Cosco, Kizildeniz'de Misir'in Ayn el-Sokna sehrindeki liman isletmesinin yüzde 25 hissesini devraldi.

Caixin Global'in haberine göre, Cosco Shipping Ports, 375 milyon dolar karsiliginda, Sokna Yeni Konteyner Terminali'nin yüzde 25'lik hissesine 30 yilligina sahip oldu.

Halen dünyanin en büyük üçüncü konteyner tasimaciligi filosuna sahip sirket, liman isletmesinden aldigi payla gelismekte olan ülkelere yönelik büyüme stratejisini sürdürdü.

Baskent Kahire'nin 120 kilometre dogusunda, Kizildeniz kiyisindaki liman, Misir'in küresel lojistik üssü olarak planladigi Süveys Kanali Ekonomik Bölgesi'ne komsu bir bölgede yer aliyor.

Yeni insa edilen terminalin yilda 1,7 milyon TEU konteyner yükleme kapasitesine sahip olacagi öngörülüyor.

Cosco Shipping Ports, halen dünya genelinde 36 limanda 367 rihtimin isletmesini yürütüyor. Bu limanlarin yilda toplam 122 milyon TEU konteyner yükleme kapasitesi bulunuyor.

Kizildeniz'de ayrica Port Said Limani Suveys Kanali Terminali'nde hisse sahibi olan sirketin, Çin disinda, Güneydogu Asya, Orta Dogu, Afrika, Akdeniz, Avrupa ve Güney Amerika'da terminal isletmelerinde ortakliklari bulunuyor.

Sirket yakin dönemde Yunanistan'in Piraeus Limani Terminali ile Hollanda'nin Rotterdam Limani Euromax Terminali'nin isletmesine ortak olmus, Singapur'da yerli ortagi ile COSCO-PSA Terminali'ni kurmustu.

Sirketin geçen yil Almanya'da Hamburg Limani'nin konteyner terminaline yüzde 35'lik hisse alma teklifi, 24,9 hisseye indirilerek onaylanmisti. Devir islemi, Almanya'da hükümet içinde tartismalara yol açmis, bakanliklar ve istihbarat yetkilileri "ulusal güvenlige" iliskin endiselerini dile getirmisti.