Airfryer, stant mikser ve dik süpürge ithalatina gözetim uygulanmayacakDeniz Çiçek Palabiyik

Airfryer, stant mikser ve dik süpürge ithalatina gözetim uygulanmayacakDeniz Çiçek Palabiyik

ANKARA (AA) - Airfryer (sicak hava kizarticisi), stant mikser ve dik süpürgelere iliskin 22 Nisan'da yürürlüge girmesi öngörülen gözetim uygulamasindan vazgeçildi.

Ticaret Bakanligi tarafindan hazirlanan Ithalatta Gözetim Uygulanmasina Iliskin Teblig'de Degisiklik Yapilmasina Dair Teblig, 22 Nisan'da yürürlüge girmek üzere Resmi Gazete'de yayimlandi.

Resmi Gazete'nin 23 Mart 2023 tarihli sayisinda yayimlanan tebligle, 22 Nisan'da yürürlüge girmek üzere, aralarinda airfryer, stant mikserler ve dik süpürgelerin oldugu çok sayida elektrikli ev aleti için ithalatta gözetim uygulamasina gidilmesi kararlastirilmisti. Bu kapsamda airfryerler için 100 dolar, stant mikserler için 80 dolar ve dik süpürgeler için 100 dolarlik birim gümrük kiymeti uygulanmasi öngörülmüstü.

Yapilan yeni düzenlemeyle gözetim uygulamasina tabi esya listesi yeniden düzenlendi ve söz konusu esyalar kapsamdan çikarildi.

- Küçük ev aletleri ithalati bir süre izlenecek

Bakanliktan, edinilen bilgiye göre, 2013 yilindan bu yana bazi küçük ev aletlerinin ithalatinda gözetim uygulaniyor.

2013 yilindan bugüne kadar yeni özelliklere sahip farkli ürünler piyasaya sürülürken halihazirda gözetim kapsaminda yer alan ürün listesine stant mikserler, airfryer ve dik süpürgeler eklenerek 22 Nisan'da yürürlüge girmek üzere yeni bir teblig hazirlandi ve bu düzenlemeyle eski tebligin de yürürlükten kaldirilmasi öngörüldü.

Buna karsin, aradan geçen süre zarfinda yerli üreticilerin üretim ve yatirim planlari tekrar degerlendirilirken bu asamada küçük ev aletleri ithalatinin izlenmesine bir süre daha devam edilmesinin uygun olacagina karar verildi. Bu kapsamda, yeni eklenen ürünler teblig kapsamindan tekrar çikarildi. Bu çerçevede, 22 Nisan'da yürürlüge girecek teblige iliskin ürün listesi yeniden düzenlenmis oldu.