Almanya Ekonomi ve Iklimi Koruma Bakani Habeck'ten Ukrayna'ya "sürpriz" ziyaretBahattin Gönültas- Enerji Bakani olarak da görev yapan Habeck'in, ziyarette, Ukrayna'nin yeniden insasi ve enerji alanindaki is birligi konusunu Ukraynali yetkililerle ele alacagi bildirildi
BERLIN (AA) - Almanya Basbakan Yardimcisi ve Ekonomi ve Iklimi Koruma Bakani Robert Habeck, Rusya ile savas halinde olan Ukrayna'ya "sürpriz" bir ziyaret gerçeklestirdi.
Spiegel dergisinin internet sitesindeki haberinde, ayni zamanda Enerji Bakani olarak da görev yapan Habeck'in bugün erken saatlerde Kiev'e geldigi belirtildi.
Haberde, Habeck'in, Rusya ile savas halinde olan Ukrayna'nin yeniden insasi ve enerji alanindaki is birligi konusunu Ukraynali yetkililerle ele alacagi bildirildi.
Ekonomi ve Iklimi Koruma Bakanligi Sözcüsü, ziyareti dogrularken, güvenlik önlemlerini gerekçe göstererek fazla ayrinti vermedi.
Bu arada, Alman Sanayi Federasyonu (BDI) Baskani Siegfried Russwurm da ziyarette eslik ediyor.
Kiev'in en önemli askeri destekçilerinden biri olan Almanya, son olarak Ukrayna'ya 18 Leopard 2 muharebe tanki tedarik etti.
Ukrayna'da enerji sektörü, savas boyunca defalarca Rusya'nin saldirilarina maruz kalirken, savas, Rusya ile yakin ekonomik iliskilerinden vazgeçtikten sonra alternatif enerji ortaklari aramaya zorlanan Berlin'de bir enerji politikasi revizyonunu da tetiklemisti.
Almanya, Rusya-Ukrayna savasi öncesi ihtiyaci olan dogal gaz ve kömürün yarisindan fazlasini, ham petrolün ise yüzde 34'ünü Rusya'dan ithal ediyordu. Savas sonrasi arz yönlü belirsizlikler ve AB'nin Rus enerji ürünlerine uyguladigi ambargo, Almanya'daki enerji piyasalarinda dengesizliklere yol açmisti.
Almanya, savas sonrasi Moskova'nin Kuzey Akim 1 dogal gaz boru hatti üzerinden gaz akisini durdurma kararinin tetikledigi sarmal bir enerji kriziyle karsi karsiya kalirken, Alman hükümeti, AB yaptirimlari kapsaminda 2023'ten itibaren Rus ham petrolü alimini da tamamen durduracagini açiklamisti.
Enerji krizi sonrasi kömür ve nükleer enerji politikalarini yeniden degerlendiren Almanya, 14 termik santral ünitesini çalistirirken, 3 üniteyi de acil durumlarda faaliyete hazir konuma getirmisti. Kis mevsiminde olasi bir enerji sikintisina karsi daha önce kapanmasi planlanan 3 nükleer santralin acil durum rezervi olarak beklemede tutulmasina karar verilmisti.
Brüksel merkezli düsünce kurulusu Bruegel'e göre, Almanya, 268,1 milyar avro ile Avrupa ülkeleri arasinda enerji krizine karsi en fazla kaynak ayiran ülke oldu. Ülkede enerji krizine karsi mali tedbirlerin milli gelire orani da yüzde 7,5 olarak gerçeklesmisti.