Tarim ve Orman Bakanligi sap hastaligi tedbirlerini duyurdu:Mustafa Çalkaya- "Halihazirda hastalik görülen 8 isletmede kordon-karantina dahil olmak üzere tüm tedbirler alinmistir" - "Kesim, ithalat ve ihracat amaçli yapilan sevkler disinda, sap hastaligina duyarli tüm hayvan hareketleri (il içi ve il disi) ilkbahar sap asilama kampanyasi süresince ülke genelinde durduruldu" - "Ülkede ilk defa görülen bu serotipe karsi ivedilikle asi üretimini tamamlayan Bakanlik, büyükbas hayvan varliginin tamam

Tarim ve Orman Bakanligi sap hastaligi tedbirlerini duyurdu:Mustafa Çalkaya- "Halihazirda hastalik görülen 8 isletmede kordon-karantina dahil olmak üzere tüm tedbirler alinmistir"
- "Kesim, ithalat ve ihracat amaçli yapilan sevkler disinda, sap hastaligina duyarli tüm hayvan hareketleri (il içi ve il disi) ilkbahar sap asilama kampanyasi süresince ülke genelinde durduruldu"
- "Ülkede ilk defa görülen bu serotipe karsi ivedilikle asi üretimini tamamlayan Bakanlik, büyükbas hayvan varliginin tamam

ANKARA (AA) - Tarim ve Orman Bakanligi, sap hastaligi görülen 8 isletmede kordon-karantina dahil tüm tedbirlerin alindigini, büyükbas hayvan varliginin tamaminin asilanmasi için gerekli çalismalarin süratle yürütüldügünü bildirdi.

Bakanliktan yapilan yazili açiklamada, Irak'ta sap hastaligiyla ilgili gelismelerin ortaya çikmasi üzerine, Avrupa Birligi Sap Hastaligi ile Mücadele Komisyonu (EuFMD) koordinasyonunda Numune Gönderme ve Test Etme Protokolü çerçevesinde, Bakanliga bagli Sap Enstitüsü Müdürlügüne incelenmek üzere farkli mahallerden numuneler gönderildigi belirtildi.

Açiklamada, enstitü tarafindan, bir numunenin daha önce Türkiye'de rastlanmayan SAT-2 serotipi oldugu tespit edilerek etkenin izole edildigi ve Türkiye'de bu serotipe karsi asi üretimi için çalismalara ivedilikle baslandigi, il müdürlüklerinin yani sira tüm paydaslarin konuyla ilgili uyarildigi vurgulandi.

Açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Bakanligimizca, hastaligin ülkemize siçramasinin engellenebilmesi için ilgili kurumlarla derhal iletisime geçilerek, sinir gözetim ve yol kontrol faaliyetlerinin artirilmasina iliskin gerekli bilgilendirmeler yapilmistir. Sahada titizlikle yürütülen çalismalar neticesinde, SAT-2 serotipi sap hastaligini tasiyan ilk vaka tespit edilmistir. Halihazirda hastalik görülen 8 isletmede kordon-karantina dahil olmak üzere tüm tedbirler alinmistir. 8 Mart 2023 tarihinde de Dünya Hayvan Sagligi Örgütüne gerekli bildirimde bulunulmustur. Sap Enstitü Müdürlügümüz tarafindan yürütülen çalismalar neticesinde ise SAT-2 serotipine karsi asi üretilmis ve 9 Mart 2023 tarihi itibariyla kullanima hazir hale getirilmistir."

Bu gelismeler üzerine toplanan Ulusal Hastalik Kontrol Merkezi tarafindan hastaligin yayilmasini önleyici tüm tedbirlerin alindigina isaret edilen açiklamada, "Kesim, ithalat ve ihracat amaçli yapilan sevkler disinda, sap hastaligina duyarli tüm hayvan hareketleri (il içi ve il disi) ilkbahar sap asilama kampanyasi süresince ülke genelinde durdurulmustur. SAT-2 serotipi sap hastaligina iliskin tüm gelismeler ilk andan itibaren Bakanligimizca yakindan takip edilmekte olup gerekli tüm önlemler alinmaktadir. Ülkemizde ilk defa görülen bu serotipe karsi ivedilikle asi üretimini tamamlayan Bakanligimiz, büyükbas hayvan varligimizin tamaminin asilanmasi için gerekli çalismalari süratle yürütmektedir." denildi.