Brent petrolün varil fiyati 80,03 dolarFirdevs Yüksel

Brent petrolün varil fiyati 80,03 dolarFirdevs Yüksel

ISTANBUL (AA) - Brent petrolün varili uluslararasi piyasalarda 80,03 dolardan islem görüyor.

Dün 83,48 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 80,77 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varil fiyati, bugün saat 09.30 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,92 azalarak 80,03 dolar oldu. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 74,06 dolardan alici buldu.

Fiyatlardaki düsüste, dünyanin en büyük petrol tüketicisi ABD'nin ekonomik görünümüne iliskin endiseler etkili oldu.

Silikon Vadisi Bankasi (SVB) ve Signature Bank'in iflasi, ABD'nin bankacilik sektörüne iliskin endiselere yol açarken, ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) atacagi para politikasi adimlarina iliskin belirsizlik de artis gösterdi.

Fed'in senenin devaminda faiz artirmayacagina yönelik beklentiler öne çiksa da, gelecek hafta yapilacak toplantida yüzde 75 ihtimalle 25 baz puanlik faiz artisina gidilecegi öngörülüyor.

Fed'in senenin ikinci yarisindan itibaren faiz indirimlerine gidecegine iliskin beklentiler güç kazanirken, bugün açiklanacak enflasyon verilerinin söz konusu fiyatlamalar üzerinde etkili olacagi tahmin ediliyor.

ABD ekonomisine iliskin belirsizlikler ve küresel petrol talebine yönelik endiseler fiyatlari asagi yönlü baskilamaya devam ediyor.

Öte yandan, Kovid-19 önlemlerinin kaldirilmasina ragmen Çin'de beklenen hizli toparlanmanin gerçeklesmemesi, piyasalarda talep bazli iyimserligin azalmasina neden oluyor. Bu durum, fiyatlardaki düsüsü destekliyor.

Piyasalarda bugün Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütünün yayimlayacagi aylik petrol piyasasi raporu takip edilecek.

Brent petrolde teknik olarak 80,23 ile 80,63 dolar araliginin direnç, 79,83 ile 79,43 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi vurgulaniyor.