Credit Suisse kurtarilmasina ragmen banka hisseleri düsüyorBahattin Gönültas- Alman bankalari Deutsche Bank ve Commerzbank hisselerinin de yüksek kayip yasamasi dikkati çekti

Credit Suisse kurtarilmasina ragmen banka hisseleri düsüyorBahattin Gönültas- Alman bankalari Deutsche Bank ve Commerzbank hisselerinin de yüksek  kayip yasamasi dikkati çekti

BERLIN(AA) - Isviçre'nin en büyük bankasi UBS'in kriz yasayan Credit Suisse'i satin almasi piyasalari sakinlestiremedi.

Acil olarak satilan Credit Suisse'in hisseleri yüzde 64 düsüsle 0,67 Isviçre frangina inerek, UBS ile yapilan 0,76 Isviçre frangi anlasma fiyatinin altina geriledi.

UBS'in hisseleri ise dün rakibi Credit Suisse'i 3 milyar Isviçre frangina (3,23 milyar dolar)satin almasinin ardindan bugün açilista yüzde 13’ya yakin düstü.

Alman bankalari Deutsche Bank ve Commerzbank hisselerinin de yüksek kayip yasamasi dikkati çekti

Merkezi Frankfurt'ta bulunan Almanya'nin en büyük bankalarindan Deutsche Bank, hisseleri gün baslangicinda yüzde 8,5, Commerzbank yüzde 6,5 deger kaybetti.

Analistler, banka hisselerindeki düsüsü öncelikle, UBS ile Credit Suisse arasindaki anlasmada nominal degeri 16 milyar franklik (17,3 milyar dolar) sermaye benzeri borçlanma araci olan ek tier 1 (AT1) tahvilin silinmesine bagladi.

AT1 tahvilleri, 2008 küresel finansal krizden sonra bankalarin çökmesine karsi soklari absorbe etmeye yardimci olmasi için Avrupa’da piyasaya sürülmüstü.

Bu tahvillerle, bankalarin kriz zamanlarinda bu kadar hizli çökmemesi için ek bir tampon olusturmasi amaçlaniyordu.

Bankanin daha önce belirlenen sermaye yeterlilik oraninin altina düsmesi sonucu tahvil yatirimcilarina kalici zararlar yansitarak veya hisseye dönüstürülerek bankanin bilançosunu desteklemeyi ve faaliyetlerin sürdürülmesini hedefleniyor.

Credit Suisse'deki deger düsüklügü, bugüne kadar bu türden tahvil üzerindeki en büyük deger düsüklügü olmasi da dikkati çekiyor.

Genel olarak, Avrupa'da AT-1 tahvil piyasasi yaklasik 250 milyar avro olarak biliniyor.

Simdiye kadar, AT-1 tahvilleri Avrupa'da yalnizca bir kez silindi. 2017‘de Ispanyol Santander Bankasi, iflasin esigine gelen rakibi Banco Popular'i 1 avro karsiliginda satin alinmasi sirasinda silinmisti.

Analistler, UBS ve Credit Suisse'in birlesmesi krizin diger bankalara siçrayacagina dair endiseleri ortadan kaldirdigini belirtirken orta ve uzun vadede, kurtarma operasyonu bankalar için daha yüksek yeniden finansman maliyetlerine yol açacagina isaret ediyor.