Türkmenistan Halk Maslahati Baskani Berdimuhamedov, TDT Olaganüstü Zirvesi'nde konustu:Merdan Velhanov- "Gelecek zirvede Türkmenistan’in Devlet Baskani'nin katilimiyla TDT'ye tam üye olarak kabul edilmesini ümit ediyorum" - "Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’i baris alaninda Nobel ödülüne aday gösteriyoruz"

Türkmenistan Halk Maslahati Baskani Berdimuhamedov, TDT Olaganüstü Zirvesi'nde konustu:Merdan Velhanov- "Gelecek zirvede Türkmenistan’in Devlet Baskani'nin katilimiyla TDT'ye tam üye olarak kabul edilmesini ümit ediyorum"
- "Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’i baris alaninda Nobel ödülüne aday gösteriyoruz"

ANKARA (AA) - Türkmenistan Halk Maslahati Baskani Gurbanguli Berdimuhamedov, ülkesinin gelecek zirvede Türk Devletleri Teskilatina (TDT) tam üye olacagini ümit ettigini söyledi.

Berdimuhamedov, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in ev sahipliginde Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde düzenlenen Türk Devletleri Teskilati (TDT) Olaganüstü Zirvesi'nde konustu.

Bu zirveye TDT gözlemci üye ülkesinin temsilcisi olarak degil ayni zamanda TDT Aksakallar Konseyi üyesi olarak katildigini ifade eden Berdimuhamedov, "Gelecek zirvede Türkmenistan’in Devlet Baskani'nin katilimiyla TDT'ye tam üye olarak kabul edilmesini ümit ediyorum." dedi.

Berdimuhamedov, Kahramanmaras merkezli 6 Subat'ta meydana gelen depremlere iliskin, "Depremde binlerce kisi vefat etti, depremde hayatini kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara ise acil sifalar diliyorum." ifadesini kullandi.

Zirvenin ana konusunun dogal afetler ve olaganüstü halleri yönetmek oldugunu belirten Berdimuhamedov, "Türk devletleri olarak dayanisma saglamamiz, birbirimize destek vermemiz ve birlik olmamiz önemli." seklinde konustu.

Berdimuhamedov, Türkmenistan’in bagimsizligini destekleyen ilk ülkenin Türkiye oldugunu animsatarak, iki ülke arasinda siyasi, ticari-ekonomik, kültürel-insani alanlarda birçok isbirliginin ve projenin hayata geçirildigini aktardi.

Türkmenistan’in dünyada tarafsizlik statüsünün iki defa tescil edildigini dile getiren Berdimuhamedov, tarafsizlik statüsünün tescillenmesinde de Türkiye’nin Türkmenistan’i destekledigini ifade etti.

- "Türkmen gazini sizin ülkenize tasimak meselesini degerlendirmeye hazirim"

Türk girisimcilerin 2000 senesinden itibaren Türkmenistan’da hayata geçirdigi projelerin toplam maliyetinin 110 milyar 382 milyon 53 bin dolar oldugu bilgisini veren Berdimuhamedov, "Daha dün 1,5 milyar dolar degerinde 3 yeni insaat projesinin temelini attik. Bu insaat projelerinde yine Türk kardeslerimize ve girisimcilere inandik ve onlara teslim ettik. Gelecekte de bu tür projeleri hayata geçirmek için Türk girisimciler ile çalismaya devam edecegimizi belirtmek istiyorum." dedi.

Türk Cumhuriyetleri kapsaminda büyük projelerin hayata geçirilmesi ile ilgili konusan Berdimuhamedov, sunlari kaydetti:

"Eger biz Türk dili konusan ülkelerle hukuk ve kanunlarimizi güçlendirirsek, çesitlendirme politikasi ile her bir Türk kardesimizin ailesine Türkmen sicakligini tasiyabiliriz. Ilk olarak, Türkmen gazini sizin ülkenize tasimak meselesini degerlendirmeye hazirim. Enerji konusunda ise eger gerekirse dogal gaz boru hattinin yaninda elektrik enerji hattinin tasinmasi konusunu da görüsmeye haziriz. Gelecekte hayata geçirilmek üzere bu tür büyük projelerin bizi bekledigini ifade etmek istiyorum.”

Berdimuhamedov, TDT üye ülkelerinin cografi konumlarinin sismik bölgelerde yer aldigini ifade ederek, "Bu ise zaman zaman deprem gibi dogal afetlerin yasanmasina sebep oluyor. Bu yüzden sismik bölgelerin güvenligi konusunda çalismalarin yapilmasi önemli. TDT kapsaminda konuyla ilgili güzel teklifler yapildi ve biz de kendi adimiza jeodinamik ve jeofizik alanlarinin temeli ile ilgili isbirligini baslatmayi teklif ediyoruz." seklinde konustu.

Kültürel insani alanlar hakkinda degerlendirmelerde bulunan Berdimuhamedov, "Gelecek yil büyük sair ve düsünür Mahtumkulu Firaki'nin dogumunun 300. yil dönümü dolayisiyla etkinlikler düzenlenecek. TÜRKSOY tarafindan 2024 senesinin Mahtumkulu Firaki Yili ilan edilmesi ve Türk dünyasi kültür baskenti olarak Türkmenistan’in Anev kentinin seçilmesini vurgulamak istiyorum. Bu alanda verdiginiz destek için size tesekkür ediyorum. Insallah gelecekte gözlemci üye olarak degil, TDT tam üye ülkesi olarak hepinizi Türkmenistan’a bekliyorum." ifadelerini kullandi.

- "Cumhurbaskani Erdogan’i baris alaninda Nobel ödülüne aday olarak gösteriyoruz"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile iliskilerinin uzun yillara dayandigini dile getiren Berdimuhamedov, "Hürmetli kardesim Recep Tayyip Erdogan ile biz 22 senedir yakindan tanisiyoruz. Bu dönem zarfinda Türkmenistan’a verdiginiz destek için Türkmen halki adina size tesekkür ediyorum." dedi.

Berdimuhamedov, Cumhurbaskani Erdogan'in dünyada saygin bir siyasi sahsiyet oldugunu belirterek, "O sadece kendi halkina degil ayni zamanda tüm Müslüman halklarinin baris içerisinde yasamasi için büyük gayretler sarf ediyor. Erdogan, bölgede ve dünyada baris ve güvenligi, sürdürülebilir kalkinmayi saglamak ve uluslararasi iliskilerde karsilikli anlayis konusunda büyük çalismalar gerçeklestiriyor. Bunlari göz önüne alarak biz de Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’i baris alaninda Nobel ödülüne aday gösteriyoruz ve bu alandaki tekliflerin tümünü destekliyoruz. Erdogan gerçekten de bu uluslararasi ödüle layik bir yönetici.” seklinde konustu.