Bolu'da sobaya giren "cüce yarasalar" dogaya salindiZafer Göder

Bolu'da sobaya giren "cüce yarasalar" dogaya salindiZafer Göder

BOLU (AA) - Bolu'da bir yayla evindeki sobaya giren "cüce yarasalar" bulunduklari yerden alinarak dogaya birakildi.

Kentte yaylacilik yapan çift, evlerindeki sobayi temizlerken içinde 2 yarasa oldugunu fark ederek yetkililerden yardim istedi.

Bölgeye gelen Doga Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Bolu Sube Müdürlügü Doga Koruma Birimi ekipleri, yarasalarin yakalanmasi için çalisma baslatti.

Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doga Bilimleri Fakültesi Yaban Hayati Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü'nde görevli Dr. Ögretim Üyesi Serdar Gözütok'un da katildigi çalismayla yakalanarak sobadan alinan yarasalarin bilim dünyasinda "Pipistrellus pipistrellus" olarak bilinen cüce yarasalar oldugu tespit edildi.

Yarasalar, Doga Koruma Birimi yetkilisi Adem Turan'in kontrolünün ardindan dogaya salindi.

Gözütok, yarasalarin zararli böceklerle mücadele konusunda yetenekli olduklarini, bu hayvanlarin böcekleri tüketerek dogada önemli bir görevi yerine getirdigini anlatti.

Turan ise bu tür hayvanlarda bulunan bazi hastaliklarin halk sagligi acisindan risk tasidigina dikkati çekerek, dogadaki hiçbir hayvana çiplak elle müdahale edilmemesi gerektigini, dogada, yarali ya da mahsur kalmis sekilde bulunan hayvanlar için DKMP görevlilerine bilgi verilmesi gerektigini kaydetti.