Daskyleion'da 2 bin 500 yillik "zar oyunu tablasi" bulunduAhmet Pesen- Bandirma ilçesi Ergili Mahallesi'nin Hisartepe mevkisindeki ören yerinde bulunan tablada Frig harfleriyle "Bagabazos'un zar oyunu" yazdigi belirlendi - Kazi Ekibi Baskani Prof. Dr. Kaan Iren: - "Bagabazos, Persli bir kisidir. Eski Yunan kaynaklarinda ismi Megabazos olarak telaffuz edilmektedir. Milattan önce 5. yüzyila ait bu oyun tablasi ilgili böyle bir arkeolojik veri Anadolu'da ilk defa Daskyleion'da kesfedilmistir"

Daskyleion'da 2 bin 500 yillik "zar oyunu tablasi" bulunduAhmet Pesen- Bandirma ilçesi Ergili Mahallesi'nin Hisartepe mevkisindeki ören yerinde bulunan tablada Frig harfleriyle "Bagabazos'un zar oyunu" yazdigi belirlendi
- Kazi Ekibi Baskani Prof. Dr. Kaan Iren:
- "Bagabazos, Persli bir kisidir. Eski Yunan kaynaklarinda ismi Megabazos olarak telaffuz edilmektedir. Milattan önce 5. yüzyila ait bu oyun tablasi ilgili böyle bir arkeolojik veri Anadolu'da ilk defa Daskyleion'da kesfedilmistir"

BALIKESIR (AA) - Balikesir'in Bandirma ilçesindeki Daskyleion Ören Yeri'nde devam eden arkeolojik kazida 2 bin 500 yil öncesinden kalma zar oyunu tablasi bulundu.

Ilçeye bagli kirsal Ergili Mahallesi'nde Manyas Gölü yakinindaki Hisartepe mevkisinde 2023 yili kazi dönemi tamamlandi.

Kazi Ekibi Baskani ve Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Kaan Iren, gazetecilere, Daskyleion'da 2015 yilindan bu yana Istanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile ortak çalismalar gerçeklestirdikleri ören yerinde bu sene 20 kisilik ekibin görev aldigini söyledi.

Bulduklari eserdeki bir yazinin, Fransa Ulusal Bilimsel Arastirma Merkezinden gelen Dr. Rostyslav Oreshko tarafindan incelendigini belirten Iren, "Dr. Oreshko, Anadolu tarihi için önemli bir kesifte bulunmustur. Bulunan parça bir zar oyun tahtasi oldugunu göstermekte ve üzerinde 'Bagabazos'un zar oyunu' ya da 'Bagabazos zar oyuncusu' yazmaktadir. Yazit, Frig alfabesi ile yazilmis olup Bagabazos, Persli bir kisidir. Eski Yunan kaynaklarinda ismi Megabazos olarak telaffuz edilmektedir. Milattan önce 5. yüzyila ait bu oyun tablasi ilgili böyle bir arkeolojik veri Anadolu'da ilk defa Daskyleion'da kesfedilmistir." diye konustu.

Ayrica bu yil ulastiklari Frig yapisinin, milattan önce 8. yüzyila ait kent giris suru ve kulesi oldugunu belirlediklerini aktaran Iren, 4-5 metre yüksekligindeki sur ile kalinligi 8 metre olan kulenin Daskyleion'a görsellik kazandiracagini ifade etti.

- "Mutfakta yaptigimiz arastirma bize Lidyalilarin köpek tükettiklerini gösterdi"

Prof. Dr. Iren, Daskyleion'da daha önce bulduklari Lidya döneminden kalma mutfaga iliskin su bilgileri verdi:

"Lidya mutfagi ile ilgili olarak çalismalari 2022 yilinda baslatmistik. Lydialilarin yeme içme gelenegi ile ilgili olarak baslattigimiz bu kazilarda, 2022 yilinda hayvan kemikleri, tohum ve mutfak esyalari ele geçirmistik. Bu arada iki kedi ve fare kemiklerine de rastlamistik. Bu buluntu bize Lidyalilarin farelerden kurtulmak için kedi beslediklerini göstermisti. 2023 yili kazilarimizda ise köpek kemiklerine ulastik. Mutfakta yaptigimiz arastirma bize Lidyalilarin köpek tükettiklerini gösterdi. Bu kazilarimizi titizlikle sürdürüyoruz. Yine yaptigimiz arastirmalarda baklagiller, mercimek, nohut, burçak, bugday ve arpaya da ulastik. Lidyalilarin ekmek rendesi çorbasi yaptiklarini da belirledik. Yine boyama sanayisinde kullandiklari cevheri bitkisi de buluntularimiz arasinda yer aliyor."

Lidyalilar ve Anadolu mutfagi yemeklerini deneysel arkeoloji yöntemiyle ortaya çikarmak için de çalismalar yapacaklarini belirten Iren, Daskyleion kazilarina Kültür ve Turizm Bakanligi, Balikesir Büyüksehir Belediyesi ve Bandirma Belediyesinin yani sira Daskyleion Dostlari Dernegi ve Ayhan Sezer Yag Fabrikasinin destek verdigini sözlerine ekledi.