Batman'daki hasarli ham petrol boru hattinin degisimi tamamlandiGülsen Çagatay

Batman'daki hasarli ham petrol boru hattinin degisimi tamamlandiGülsen Çagatay

ANKARA (AA) - Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS (BOTAS), Batman'daki ham petrol boru hattinda hasar meydana gelmesinin ardindan sizan ham petrolün yayiliminin durduruldugunu ve hasarli borunun degisiminin tamamlanarak boru hattinin petrol sevkiyatina hazir hale getirildigini bildirdi.

BOTAS açiklamasinda, 22 Mart'ta meydana gelen hasara, BOTAS Acil Durum Müdahale Ekipleri ve Batman Valiligi teknik ekiplerince ivedilikle müdahale edildigi belirtildi.

Acil Durum Müdahale Merkezi koordinasyonunda Batman Valiligi, DSI ve AFAD isbirligiyle yapilan çalismalar sonucu Batman Çayi üzerinde 5 farkli noktada bariyerler kurularak sizan ham petrolün, kontrollü alana yönlendirildigi ve yayilimi durduruldugu aktarilan açiklamada su ifadelere yer verildi:

"Petrol siyiricilar vasitasi ile toplanan petrol, tankerler vasitasi ile bertaraf edilmek üzere bertaraf sahalarina tasinmistir. Petrolün yayiliminin durdurulmasinin akabinde; baraj, sulama kanallari ve içme suyu altyapilari basta olmak üzere bütün çevresel tedbirler alinarak boru hattinin onarim çalismalarina baslanmis, 26 Mart 2023 tarihinde hasarli borunun degisimi tamamlanarak boru hatti, petrol sevkiyatina hazir hale getirilmistir. Boru hatti üzerinde sürdürülen teknik inceleme ve degerlendirmelerin tamamlanmasina müteakip operasyonlara baslanacaktir. Meydana gelen petrol sizintisina 87 acil müdahale personeli ile 12 skimmer, 9 zodyak bot, 1 deniz temizlik teknesi, 4 is makinesi ve çok sayida acil müdahale ekipmaniyla müdahalede bulunulmustur."

Açiklamada, bölgede havadan ve karadan yapilan kontroller ve ölçümler dogrultusunda yapilan çevre temizlik çalismalarinda son asamaya gelindigi kaydedildi.