AB tescilli Antakya künefesinin gelecegi yeni yol haritasiyla belirlenecekSinan Balcikoca,Sergen Sezgin- Antakya Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Hikmet Çinçin: - "Künefe binlerce yillik bir kültür, atalarimizdan bize kalan en büyük miras. Bundan ekmek yiyen, geçinen birçok insanimiz var. Bunlari unutmadan, bu tatliya saygi duyarak yeni bir yol haritasi belirleyecegiz" - "Babadan ogula geçen bir sanatti bu künefe. Ustalarin da iste en iyi yetisme yeri Uzun Çarsi'ydi. Tekrardan o imkanlari saglama

AB tescilli Antakya künefesinin gelecegi yeni yol haritasiyla belirlenecekSinan Balcikoca,Sergen Sezgin- Antakya Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Hikmet Çinçin:
- "Künefe binlerce yillik bir kültür, atalarimizdan bize kalan en büyük miras. Bundan ekmek yiyen, geçinen birçok insanimiz var. Bunlari unutmadan, bu tatliya saygi duyarak yeni bir yol haritasi belirleyecegiz"
- "Babadan ogula geçen bir sanatti bu künefe. Ustalarin da iste en iyi yetisme yeri Uzun Çarsi'ydi. Tekrardan o imkanlari saglama

HATAY (AA) - SINAN BALCIKOCA/SERGEN SEZGIN - Hatay'da, Kahramanmaras merkezli depremlerde çok sayida ustanin hayatini kaybettigi, is yerlerinin yikildigi Avrupa Birligi (AB) cografi isaret tescilli Antakya künefesinin gelecegini belirlemek için yeni yol haritasi hazirlanacak.

Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) gastronomi alanindaki "Yaratici Sehirler Agi"nda yer alan Hatay'da 2008'de cografi isaret belgesi verilen, birkaç gün önce de AB tarafindan tescillenen Antakya künefesini yapan isletmelerin büyük çogunlugu depremler nedeniyle yikildi. Birçok künefe ustasi ve isletme çalisani bu afette yasamini yitirdi.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Hikmet Çinçin, AA muhabirine, Antakya künefesini 2008'de ulusal olarak tescillettiklerini hatirlatti.

Uluslararasi tescil için 2019'da ilk basvuruyu yaptiklarini belirten Çinçin, 13 Mart 2023'te ise AB tescil hakkini kazandiklarini dile getirdi.

Künefenin AB tarafindan tescil edilmesinin depremle ilgisinin olmadigini bildiren Çinçin, "2019'da baslayan bir serüven bu. Antakya peynirli künefesi 2023'te hakkiyla uluslararasi tescili aldi. Yani bunun depremle ilgisi sadece zamanlamanin sanssiz tarihe rastlamasindan ibaret. Öncelikle bunu düzeltelim." dedi.

Çinçin, Antakya'da künefecilerin bulundugu Uzun Çarsi ve Künefeciler Meydani'nin depremle yikildigini ifade etti.

Ustalardan ve çalisanlardan vefat edenler, yaralananlar, baska illere gidenlerin oldugunu aktaran Çinçin, sözlerini söyle sürdürdü:

"Altyapiyi düzeltemedigimiz an bu sektörün tekrar burada ayni canlilikta yasamasi çok mümkün görünmüyor. Geçimini buradan tedarik eden çok fazla ustamiz vardi, çok fazla is yeri vardi. KOBI seviyesine gelmis hatta bunun üzerine çikmis markalar vardi. Binlerce porsiyon künefe üretiliyordu. Bunlar için özel bir yol haritasi çalismasi yapmamiz lazim. Henüz süreç maalesef oraya gelmedi."

- "Toplu üretim yapip, sonra toplu satis potansiyeline bakmamiz lazim"

Hikmet Çinçin, kentte prefabrik satis yerlerinin yapimina baslandigini belirtti.

Is yerlerinde üretilecek ürünün tüketiminin önemli oldugunu vurgulayan Çinçin, "Önce bizim toplu üretim yapip, sonra toplu satis potansiyeline bakmamiz lazim. Sadece künefecilik sektörü degil yani bu künefeye bagli kömbe, cevizli, hurmali kerebiçler de yapiliyordu birçok yerde. Hatta kabak tatlisi gibi üretimler vardi. Bunlarin tek tek yol haritasini belirlememiz lazim." diye konustu.

Çinçin, hasar tespiti asamasinda olduklarini, zamanla istenilen noktaya geleceklerini ifade etti.

Künefeciligi gelecek nesillere aktarmaya çalisacaklarini aktaran Çinçin, "Babadan ogula geçen bir sanatti bu künefe. Ustalarin en iyi yetisme yeri Uzun Çarsi'ydi. Tekrar o imkanlari saglamamiz lazim. Künefe binlerce yillik bir kültür, atalarimizdan bize kalan en büyük miras. Bundan ekmek yiyen, geçinen birçok insanimiz var. Bunlari unutmadan, bu tatliya saygi duyarak, yeni bir yol haritasi belirleyecegiz." degerlendirmesinde bulundu.

20 yillik künefe ustasi Yusuf Karakus da meslegin devami için ellerinden geleni yapacaklarini dile getirerek, "Antakya hiçbir zaman sahipsiz kalmayacak. Su an Hatay'da ayakta kalan birkaç künefeciden biriyiz. Tescilli künefemizi gelecege tasiyacagiz. Yeni ustalar da yetistirip bu meslegi devam ettirecegiz. Antakyali künefeciler olarak küllerimizden yeniden dogacagiz." sözlerine yer verdi.