Toplam ciro endeksi subatta yillik bazda yüzde 68,1 arttiSeda Tolmaç

Toplam ciro endeksi subatta yillik bazda yüzde 68,1 arttiSeda Tolmaç

ANKARA (AA) - Takvim etkisinden arindirilmis sanayi, insaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, subatta geçen yilin ayni ayina göre yüzde 68,1 yükseldi.

Türkiye Istatistik Kurumunun subat ayina iliskin ciro endeksine göre, mevsim ve takvim etkisinden arindirilmis toplam ciro endeksi, subatta aylik bazda yüzde 5,1 geriledi.

Takvim etkisinden arindirilmis sanayi, insaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, ayni ayda yillik bazda yüzde 68,1 artti.

- Sanayi ve insaat endeksleri

Sanayide takvim etkisinden arindirilmis ciro endeksi, subatta yillik bazda yüzde 44,9 artis kaydetti. Mevsim ve takvim etkisinden arindirilmis sanayi ciro endeksi söz konusu ayda bir önceki aya oranla yüzde 5 azaldi.

Insaat sektöründe takvim etkisinden arindirilmis ciro endeksi, subatta yillik bazda yüzde 136,5 artis gösterdi. Mevsim ve takvim etkilerinden arindirilmis insaat ciro endeksi de subatta ocak ayina göre yüzde 5,1 yükseldi.

- Ticaret ve hizmet endeksleri

Takvim etkisinden arindirilmis ticaret ciro endeksi, subatta geçen yilin ayni ayina göre yüzde 76 artti. Mevsim ve takvim etkilerinden arindirilmis ticaret ciro endeksi de bir önceki aya kiyasla yüzde 7,3 düstü.

Hizmet sektöründe takvim etkisinden arindirilmis ciro endeksi, subatta geçen yilin ayni ayina göre yüzde 86,1 artis kaydetti. Mevsim ve takvim etkilerinden arindirilmis hizmet ciro endeksi de bir önceki aya oranla yüzde 1,5 deger kaybetti.

Öte yandan, ciro endekslerinin hesaplanmasinda KDV beyannamelerinden elde edilen veriler kullaniliyor.

6 Subat'taki depremlerden etkilenen illerde ise mücbir sebep ilan edilerek beyannameler ertelenmisti. Bu nedenle subat ayina iliskin hesaplamalarda eksik gözlemler için sanayi üretim anketi, e-fatura, e-arsiv fatura verileri gibi alternatif veri kaynaklari ve istatistiksel yöntemler kullanilarak tahmin yapildi. Bu yöntemlerle tahmin edilen büyüklügün toplam içindeki payi yüzde 3,52 olarak hesaplandi.