Küresel piyasalar ABD'nin enflasyon verilerine odaklandiMurat Aslan

Küresel piyasalar ABD'nin enflasyon verilerine odaklandiMurat Aslan

ISTANBUL (AA) - Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) para politikasina iliskin belirsizliklerle bir süredir devam eden yön arayisinin, bugün ABD'de açiklanacak enflasyon verileriyle birlikte yerini hareketlilige birakmasi bekleniyor.

ABD'de güçlü kalmaya devam eden is gücü piyasalarinin ardindan, enflasyondaki gidisata iliskin soru isaretleri de bugün cevaplaniyor.

Ülkede, Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) martta aylik yüzde 0,2 artacagi ve yillik enflasyonun yüzde 6'dan yüzde 5,1'e gerileyecegi öngörülüyor.

Fed'in enflasyonla mücadele kapsaminda atacagi adimlara yönelik yol haritasinin bugünkü verilerle birlikte daha da netlesmesi beklenirken, para piyasalarindaki fiyatlamalarda Banka'nin yüzde 71 ihtimalle gelecek ay 25 baz puan faiz artiracagi tahmin ediliyor.

Para piyasalarinda yilin devaminda Fed'in faiz indirecegine yönelik fiyatlamalar da güçlü kalmaya devam ederken, Fed üyeleri enflasyonla mücadelede kararlilik mesajlari vermeyi sürdürüyor.

New York Fed Baskani John Williams dün Fed'in enflasyonla mücadelede hala yapmalari gereken çok sey oldugunu belirterek, bankacilik sektöründeki krize karsin para politikasinin yönünü degistirmemeleri gerektigini dile getirdi.

Chicago Fed Baskani Austan Goolsbee ise Fed'in faiz artislarinda temkinli ve sabirli olmasi gerektigini vurgulayarak, geçen ay yasanan bankacilik krizinin tekrar edip etmeyeceginden emin olunmasi gerektigini söyledi.

Öte yandan, bugün açiklanacak Fed tutanaklari da yatirimcilarin odaginda bulunurken, bankanin gelecek dönem para politikalarina iliskin olasi ipuçlarinin varlik fiyatlari üzerinde etkili olmasi bekleniyor.

Dün bu gelismelerle New York borsasinda S&P 500 endeksi yüzde yatay seyrederken, Dow Jones endeksi yüzde 0,29 deger kazandi. Nasdaq endeksi ise yüzde 0,43 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne ise sinirli yükselisle basladi.

Avrupa borsalarinda dün yükselis egilimi öne çikarken, yarindan itibaren yogunlasacak makroekonomik veri takviminin piyasalarda oynakligi artirmasi bekleniyor.

Bölge genelinde enflasyonun dirençli hali nedeniyle Avrupa Merkez Bankasi'nin (ECB) gelecek ayki toplantida 25 baz puan faiz artirmasina kesin gözüyle bakilirken, haftanin son iki gününde açiklanacak verilerin haziran ve temmuz toplantilarina yönelik fiyatlamalari daha da netlestirebilecegi tahmin ediliyor.

Dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,37, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,57, Italya'da MIB 30 endeksi yüzde 1,15 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,89 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne ise düsüsle basladi.

Asya pay piyasalarinda da ABD'nin enflasyon verileri öncesinde temkinli bir seyir öne çikiyor.

Bugün Japonya'da açiklanan verilere göre, Üretici Fiyat Endeksi'ndeki (ÜFE) artis martta yüzde 7,2'ye gerilese de beklentilerin üzerinde kalirken, çekirdek makine siparisleri yillik yüzde 9,8 artisla öngörüleri geride birakti.

Öte yandan, ünlü yatirimci Warren Buffet'in Japon sirketlerine yatirim yaptigi ve bu yatirimlari artiracagini açiklamasinin etkileri de devam ediyor.

Kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6, Çin'de Sanghay bilesik endeksi 0,3 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,1 yükselirken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,7 geriledi.

Yurt içinde dün alis agirlikli bir seyir izleyen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanisin yüzde 0,63 üzerinde 5.124,25 puandan tamamladi.

Dolar/TL, dün yatay seyirle 19,2853'ten kapanmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 19,3060 seviyesinden islem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde perakende satis endeksleri, yurt disinda ise ABD'de enflasyon verileri ile Fed'in toplanti tutanaklarinin takip edilecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 5.150 ve 5.200 seviyelerinin direnç, 5.050 ve 5.000 puanin destek konumunda oldugunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, subat ayi perakende satis endeksleri

15.30 ABD, mart ayi TÜFE

21.00 ABD, Fed'in toplanti tutanaklari