Tarim ve orman alanlarinda düzenlemeleri içeren kanun Resmi Gazete'deDeniz Çiçek Palabiyik- Tarim ve Orman Bakanliginca, tarim sektöründe sözlesmeli üretimin gelistirilmesi ve yayginlastirilmasi için gerekli düzenlemeler yapilacak, sözlesmeli üretimi özendirmek için üreticilere, desteklerin verilmesinde öncelik taninacak- Devlet ormanlarina yikinti veya insaat atigi atmak, hafriyat veya çöp dökmek suretiyle çevreye verilen zarar "orman suçu" sayilacak- Dikkat ve özen yükümlülügüne aykiri orman

Tarim ve orman alanlarinda düzenlemeleri içeren kanun Resmi Gazete'deDeniz Çiçek Palabiyik- Tarim ve Orman Bakanliginca, tarim sektöründe sözlesmeli üretimin gelistirilmesi ve yayginlastirilmasi için gerekli düzenlemeler yapilacak, sözlesmeli üretimi özendirmek için üreticilere, desteklerin verilmesinde öncelik taninacak- Devlet ormanlarina yikinti veya insaat atigi atmak, hafriyat veya çöp dökmek suretiyle çevreye verilen zarar "orman suçu" sayilacak- Dikkat ve özen yükümlülügüne aykiri orman

ANKARA (AA) - Orman Kanunu ve Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Kanuna göre, lif, tohum ve sap üretimi ile ilaç etkin maddesi elde etmeye yönelik çiçek ve yaprak üretimi amaçli kenevir yetistiriciligi, Tarim ve Orman Bakanliginin iznine tabi olacak.

Tarim sektörüyle ilgili politikalarin tespit edilmesi, planlanmasi ve koordinasyonuyla ilgili kurum ve kuruluslarla isbirligi yapilarak, uygulanmasinda Bakanlik yetkili olacak.

Tarimsal üretimin planlanmasi, gida güvencesi ve güvenliginin saglanmasi, verimliligin artirilmasi, çevrenin korunmasi ve sürdürülebilirligin tesis edilmesi için Bakanlikça belirlenen ürün veya ürün gruplarinin üretimine baslanmadan önce Bakanliktan izin alinacak. Bakanlik, arz ve talep miktariyla yeterlilik derecesini dikkate alarak hangi ürün veya ürün gruplarinin üretilecegi ile tarim havzasi veya isletme bazinda asgari ve azami üretim miktarlarini belirleyecek.

Bakanlikça, tarim sektöründe sözlesmeli üretimin gelistirilmesi ve yayginlastirilmasi için gerekli düzenlemeler yapilacak. Sözlesmeli üretimi özendirmek için üreticilere, desteklerin verilmesinde öncelik taninacak.

Sözlesmeli üretimde irade serbestisi esas olacak ancak salgin hastaliklar, tarim ürünleri ticaretinde yasanan gelismeler karsisinda arz güvenliginin saglanmasi, tarimsal üretimin iç veya dis talebe uygun ayarlanmasi veya bitki ve hayvan sagliginin korunmasi amaciyla ihtiyaç halinde bakanlikça belirlenen ürün, ürün gruplari, sözlesmeli olarak üretilecek.

Bakanlik, sözlesmeli üretimin gelistirilmesi, izlenmesi ve kontrol edilmesi için sözlesmenin taraflarini ve kapsamini içeren kayit sistemleri olusturacak, sözlesmeler bu kayit sistemleri kullanilarak da düzenlenebilecek.

- Sözlesmeli üretimde sigorta sarti

Tarimsal üretim sözlesmesine tabi ürünlere veya üretim varliklarina sigorta yaptirilmasi zorunlu olacak.

Tarimsal üretim sözlesmelerinde belirtilen mücbir sebepler haricinde sözlesme kapsaminda üretilen ürünün alimindan veya satimindan vazgeçen üretici ya da alicilar için ceza kosulu belirlenecek. Ceza kosulu, alimindan ya da satimindan kaçinilan ürün miktarinin sözlesmedeki bedelinin yüzde 20'sinden az ve yüzde 50'sinden fazla olamayacak. Et ve Süt Kurumunun taraf oldugu sözlesmelerde üretici için ceza kosulu alt sinirdan daha az belirlenebilecek veya ceza kosuluna yer verilmeyebilecek.

- Ormanlarda madencilik faaliyetleri

Devlet ormanlarina nakil vasitalari ile yikinti veya insaat atigi atmak ya da hafriyat veya çöp dökmek suretiyle ormanlara, dogal hayata ve çevreye verilen zarar "orman suçu" sayilacak.

Devlet ormanlari içinde maden aranmasi ve isletilmesi ile madencilik faaliyeti için zorunlu tesis, yol, enerji, su, haberlesme ve altyapi tesislerine, fon bedelleri disinda bedeli alinarak Bakanlikça izin verilecek.

Madencilik faaliyetlerinin ve faaliyetlerle ilgili her türlü yer, yol, bina ile tesislerin hükmi sahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ormanlarda veya özel ormanlarda yapilmak istenmesi halinde Bakanlikça izin verilmesi mümkün olacak.

Madencilik faaliyetlerinin sona ermesi sonucunda idareye teslim edilen veya terk edilen dogal yapisi bozulmus orman alanlari rehabilite edilecek.

Devlet ormanlarinin yanmasindan veya açikliklarindan faydalanilarak isgal, açma veya hangi sekilde olursa olsun kesme, sökme, budama veya bogma yollariyla elde edilecek yerler ile buralarda yapilacak her türlü yapi ve tesisler, sahislar adina tapuya tescil olunamayacak. Buralara dogrudan dogruya orman idaresince el konulacak.

Köylerde yer sarsintisi, yangin, heyelan, sel ve çig yüzünden felakete ugrayanlarin zati ihtiyaç alabilmesi için aranan "muhtaçlik" sarti kaldirilacak. Bu düzenlemenin yürürlük tarihi, yayim tarihinden 6 ay sonra olacak.

Orman idaresi, yanginlari önlemek için en çok 5 yilda tahakkuk ettirilecek bir plan ve program dahilinde yangin emniyet yollari, yangin kule ve kulübeleri yapmak ve bunlari idare merkezlerine telli ve telsiz telefonla baglamakla mükellef oldugu gibi yangin tehlikesinin fazla oldugu mintikalarda lüzum gördügü yerlerde ve yeter miktarda yangin söndürme alet ve malzemesini havi motorlu vasitalarla teçhiz ve takviye edilmis yangin ekipleri bulunduracak.

- Ormanlara hafriyat dökenlere verilen cezalar artiriliyor

Kanunla ormanlara nakil vasitalari ile yikinti veya insaat atigi atan ya da hafriyat veya çöp dökmek suretiyle çevreye zarar verenlere yönelik cezalar agirlastirilarak para, müsadere ve hapis cezalari verilebilecek.

Orman idaresi tarafindan kesilecek agaçlarin tespitinde kullanilan damga ya da damga yerine geçecek isaretleri, agaçlari keserken dip kütükte birakmayanlarla damgali ya da isaretli agaçlari tespit edilen hadde nazaran daha yüksekten kesenlere, kesilen her agaç için 500 lira idari para cezasi verilecek.

Devlet ormanlarinda orman idaresince belirlenen konak yerlerinden baska yerlerde geceleyenlere verilen ceza 50 liradan 1500 liraya çikariliyor.

Dikkat ve özen yükümlülügüne aykiri olarak orman yanginina sebep olanlara verilen 2 yildan 7 yila kadar hapis cezasi, 3 yildan 10 yila kadar hapis cezasina çikariliyor.

Terör amaçli yangin çikartanlara verilen adli para cezasi 20 bin günden 25 bin güne kadar olabilecek.

Kasten orman yakan kisi, 10 yildan az olmamak üzere hapis ve 1000 günden 10 bin güne kadar adli para cezasi ile cezalandirilacak.

Suçun, yangina müdahalenin geciktirilmesi veya yanginin söndürülmesinin zorlastirilmasi amaciyla ve bu amaci gerçeklestirmeye elverisli olacak yer, zaman veya sartlarda islenmesi halinde faile verilecek ceza yari oraninda artirilacak.

Orman Genel Müdürlügünce yeni bir orman kadastro komisyonu görevlendirilecek. Bu komisyon, orman kadastrosu ve 2/B uygulamasini yapacak ve ilan edecek. Ilan edilen orman kadastro çalismasindaki sinirlandirma esas alinacak. Ilan tarihinden itibaren 30 gün içinde dava açilmadigi takdirde ilan edilen çalisma kesinlesecek.

- Ihtilafli tarim arazileri kiralanabilecek

Kanunla atil durumda bulunan arazilerin özüne ve mülkiyet hakkina dokunulmaksizin, kamu yarari gözetilerek üretime kazandirilmasi ve bu sekilde ülke ekonomisine katki saglanmasi amaciyla bir düzenleme getiriliyor.

Buna göre, Bakanlik, Hazinenin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altinda bulunan tarim arazileri hariç olmak üzere, mülkiyeti gerçek ve tüzel kisilere ait olup, hisselilik, mülkiyet ihtilafi, parçalilik, tarimsal faaliyete son verilmesi, göç veya baska bir sebeple üst üste iki yil süreyle islenmeyen tarim arazilerini tespit ederek, ekonomiye kazandirilmasi ve kamu yararina kullanilmasi için bu arazileri kira geliri arazi maliklerine ait olmak üzere ve arazinin vasfinin degistirilmemesi sartiyla sezonluk olarak rayiç bedelden asagi olmamak üzere kiraya verebilecek.

Deprem nedeniyle OHAL ilan edilen illerde tarimsal amaçli faaliyet gösteren kooperatifler ile üst kuruluslari, olagan genel kurul toplantilarini 31 Aralik 2023 tarihine kadar, yapi kooperatifleri ve üst kuruluslari ise olagan genel kurullarini 2023 mali yili olagan genel kurulu toplantisi ile birlestirerek 30 Haziran 2024'e kadar yapabilecek.