Depremden etkilenen turizm tesisleri için finansmana erisimin kolaylastirilmasi önerildiAyse Böcüoglu Bodur- Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi raporuna göre, depremin, turizm tesislerine iliskin toplam maliyeti 2 milyar 156 milyon lira olarak hesaplandi

Depremden etkilenen turizm tesisleri için finansmana erisimin kolaylastirilmasi önerildiAyse Böcüoglu Bodur- Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi raporuna göre, depremin, turizm tesislerine iliskin toplam maliyeti 2 milyar 156 milyon lira olarak hesaplandi

ANKARA (AA) - AYSE BÖCÜOGLU BODUR - Kahramanmaras ve Hatay merkezli depremlerin bölgedeki turizm tesislerine hasarinin yaklasik 2,2 milyar lira oldugu tespit edilirken, bu tesislerin yeniden insasi için ihtiyaç duyulan finansmana erisimin kolaylastirilmasi önerildi.

AA muhabirinin Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanliginca hazirlanan "2023 Kahramanmaras ve Hatay Depremleri Raporu"ndan yaptigi derlemeye göre, depremlerin etkiledigi bölge illerde Kültür ve Turizm Bakanligindan isletme belgeli toplam 74 bin 352 yatak kapasiteli 1030 tesis ile yapim asamasinda olan toplam 10 bin 686 yatak kapasiteli 39 tesisin bulundugu tespit edildi.

Söz konusu 11 ilde konaklama tesislerinde 2022'de 7 milyon 185 bin 814 geceleme yapildigi, bunun ülkeye gelen ziyaretçilerin yaptigi gecelemenin yüzde 3,9'una denk geldigi görüldü. 2022'de ülkeye gelen yabancilarin yüzde 1,1'inin depremden etkilenen illerde geceledigi belirlendi.

Bölgede, 63 turizm isletme belgeli, 179 basit konaklama turizm isletme belgeli olmak üzere toplam 242 tesise iliskin hasar tespit çalismasi devam ediyor.

Mart ayi basina kadar yapilan hasar tespitlerine göre, yikilan ve agir hasarli turizm tesislerinin tahmini toplam maliyetinin 1 milyar 413 milyon 285 bin 418 lira, orta hasarli turizm tesislerinin toplam maliyetinin 199 milyon 82 bin 617 lira ve az hasarli turizm tesislerinin toplam maliyetinin ise 544 milyon 622 bin 448 lira olmak üzere turizm tesislerine iliskin toplam maliyetin 2 milyar 156 milyon 990 bin 483 lira oldugu hesaplandi.

- Deprem sonrasi atilan adimlar

Deprem bölgesinde 1 Ocak 2024'e kadar Turizm Yatirimi Belgesi ve Turizm Isletmesi Belgesi'ne iliskin belge, plaket yenilenmesi dahil her türlü islemde basvuru ücreti, belge, plaket ücreti alinmamasina, daha önce yapilmis islemlere dayanilarak verilmis olan her türlü sürenin ertelenmesine, seyahat acentelerine iliskin belge yenilenmesi dahil her türlü islemde basvuru ücreti ve belge ücreti alinmamasina, talepler ve sikayetler hariç illerde yer alan tesislerle acentelerin denetim islemlerinin ertelenmesine karar verildi.

Bölgedeki firmalara verilen yatirim belgesi süreleri bir yil uzatildi. Depremden etkilenen 11 ildeki konaklama tesislerine yönelik Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programi I. Asama Belgesi uygulamasi 31 Aralik 2023'e kadar ertelendi.

- Sektörün normale dönmesi için öneriler

Kisa vadede, depremde zarar gören turistik tesislerde hasar tespit çalismalarinin tamamlanmasi ve asamali olarak tesislerin kullanima alinmasi, seyahat acenteleri ve konaklama tesislerinin ödeyecegi aidat ve vergilere iliskin düzenleme yapilmasi, kredi ödemelerinin ötelenmesi önerilen raporda, orta vadede, turizme yönelik master plan hazirlanmasi ve planin önceliklendirmesi dogrultusunda turizm altyapisinin (peyzaj, otopark, yürüyüs yolu, servis yolu, yaya yolu, günübirlik hizmet ünitesi gibi) tamamlanmasi, mevcut turizm rotalarinin gözden geçirilmesi, rotalar üstünde yer alan turistik noktalarin durumuna göre gerekirse rotalarin yeniden tasarlanmasi, konaklama tesisleri basta olmak üzere ihtiyaç duyulan turizm tesislerinin belirlenmesi ve özel sektöre yol gösterilmesi tavsiyesinde bulunuldu.

Turizm tesislerinin yeniden insasi için ihtiyaç duyulan finansmana erisimin kolaylastirilmasi, tanitim materyallerinin güncellenmesi, kültür ve gastronomi turizmine agirlik verilmesi de orta vadeli öneriler arasinda yer aldi.

Uzun vadede ise tarihi, kültürel ve dogal degerlerde ortaya çikan hasarlarin giderilmesinin yani sira bölgenin yeniden yapilanirken bütüncül bir turizm perspektifiyle kalkinmasina yönelik bir vizyonla eskisinden daha iyi bir altyapiya kavusturulmasi önerildi.

Somut olmayan kültürel mirasi yasatan, turizm ürünü olarak ziyaretçilere sunulan özgün, yerel ve geleneksel ürünleri üreten, bu bilgiyi tasiyan kisilerin ve isletmelerin desteklenmesinin sektörün normale dönmesine katki saglayacagi öngörüldü.