26. Avrasya Ekonomi Zirvesi basladiUgur Aslanhan,Ergin Garip- TIM Baskani Mustafa Gültepe: - "Depremin üretim bölgelerimize verdigi zarari ne yazik ki geçtigimiz ay ihracat rakamlarimizda hissettik" - "Mart ayiyla beraber rakamlarimizda olumlu sinyaller var. En kisa sürede yaralarimizi sararak ihracatimizin yükselis ivmesini sürdürmeyi hedefliyoruz"

26. Avrasya Ekonomi Zirvesi basladiUgur Aslanhan,Ergin Garip- TIM Baskani Mustafa Gültepe:
- "Depremin üretim bölgelerimize verdigi zarari ne yazik ki geçtigimiz ay ihracat rakamlarimizda hissettik"
- "Mart ayiyla beraber rakamlarimizda olumlu sinyaller var. En kisa sürede yaralarimizi sararak ihracatimizin yükselis ivmesini sürdürmeyi hedefliyoruz"

ISTANBUL (AA) - Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Mustafa Gültepe, Kahramanmaras merkezli depremlerin üretim bölgelerine verdigi zarari geçen ayin ihracat rakamlarinda hissettiklerini belirterek, "Mart ayiyla beraber rakamlarimizda olumlu sinyaller var. En kisa sürede yaralarimizi sararak ihracatimizin yükselis ivmesini sürdürmeyi hedefliyoruz." dedi.

Marmara Grubu Vakfi (MGV) tarafindan bu yil 26'ncisi düzenlenen ve Rusya-Ukrayna savasi, bölgesel çatismalar, küresel belirsizlikler, enerji krizi, gida güvenligi, iklim degisikligi ve toplumsal cinsiyet esitsizligi gibi basliklarin ele alinacagi "Avrasya Ekonomi Zirvesi" basladi.

TIM ile Istanbul Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi (IHKIB) destegiyle bu yil "Güvensizligi bitir, is birligine basla" parolasiyla gerçeklestirilen zirvenin açilisinda konusan TIM Baskani Gültepe, organizasyonun her yil 40'i askin ülkeden siyasi liderleri, diplomatlari, akademisyenleri, inanç önderlerini, is insanlarini bir araya getirdigini söyledi.

Zirvede küresel sorunlarin mercek altina alindigini, barisin, adaletin, huzurun egemen oldugu daha yasanabilir bir dünya için çözümler önerildigini belirten Gültepe, zirvenin bugünlere gelmesinde en büyük payin kuskusuz Marmara Grubu Vakfi Baskani Akkan Suver'e ait oldugunu ifade etti.

Gültepe, 26. zirvenin hazirliklari devam ederken Kahramanmaras merkezli büyük bir deprem felaketinin yasandigini hatirlatarak, sözlerini söyle sürdürdü:

"Depremin ilk anindan itibaren tüm ülke gibi ihracat ailemiz de seferber oldu. TIM ve ihracatçi birlikleri olarak afetzedelere yardim için tüm imkanlarimizi seferber ettik. Afetzedelerin geçici barinma sorununun çözümü konusunda üzerimize düseni yapmaya çalistik. Konteyner ve prefabrik konut projesini hayata geçirdik. Bölgedeki isletmelerimizde çalisanlarimizin barinabilecegi alanlar olusturduk."

- "Mart ayiyla beraber rakamlarimizda olumlu sinyaller var"

Gültepe, bu büyük afette sadece yurt içinde degil, uluslararasi ölçekte de örnek bir dayanisma sergilendigine dikkati çekerek, su açiklamalarda bulundu:

"Benzerine az rastlanan bu dayanisma için tüm ülkelere tesekkürü borç biliyorum. Deprem bölgesindeki üretim tesislerimizde üretim geçici bir süre durdu. Bu süreçte is ortaklarimiz bizimle büyük bir dayanisma gösterdi. Hem bagislariyla depremzedelerimizin yaninda oldular, hem de üretimdeki geçici aksakliklar konusunda anlayis gösterdiler. Ben huzurlarinizda tüm is ortaklarimiza sükranlarimi sunuyorum."

Gültepe, Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin 26 yildir uluslararasi dayanisma idealini gerçeklestirmek için çalistigini ifade ederek, zirvenin her geçen gün daha da büyüyen bir ekosistemi insa ettigini söyledi.

Türkiye'nin küresel ticaret ve tedarik zincirleri adina son derece önemli bir ülke oldugunu vurgulayan Gültepe, "2022'yi 254 milyar dolarin üzerinde ihracatla kapattik. 2023 yili için 265 milyar dolarlik bir hedefimiz var. Depremin üretim bölgelerimize verdigi zarari, ne yazik ki geçtigimiz ay ihracat rakamlarimizda hissettik. Mart ayiyla beraber rakamlarimizda olumlu sinyaller var. En kisa sürede yaralarimizi sararak ihracatimizin yükselis ivmesini sürdürmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandi.

Avrasya bölgesinden Türkiye'ye çok önemli yardimlar yapildigini aktaran Gültepe, karsilikli ticaretin aksamamasinin normale dönüs adina son derece önemli oldugunu vurguladi. Gültepe, gelecek dönemde is birliklerinin artarak devam edecegini sözlerine ekledi.

- "Zirve, düsüncesi olanlarin olusturdugu bir platformdur"

Marmara Grubu Vakfi Baskani Akkan Suver de Avrasya Ekonomik Zirvesi'nin entelektüel bir platform oldugunu belirterek, zirvelerin 26 yildir Asyali, Avrupali, Afrikali, zaman zaman da Amerika'nin ünlü düsünürlerini, devlet insanlarini, akademisyenlerini, is insanlarini ve din adamlarini bir araya getirdigini söyledi.

Avrasya Ekonomi Zirvelerinin ticareti gelistirmenin ve yüksek yasam standartlarina yönelik en iyi kosullari yaratmanin pesinde oldugunu ifade eden Suver, "Avrasya Ekonomik Zirvesi bir zenginler zümresi degildir. Avrasya Ekonomik Zirvesi sadece parasi olanlarin katilabildigi bir platform da degildir. Aksine Avrasya Ekonomi Zirvesi bir düsüncesi olan, üretken bir deger sahibi olanlarin olusturdugu bir platformdur." ifadelerini kullandi.

Suver, yarin sona erecek zirveye iliskin detaylari paylasarak, konuklara katilimlari nedeniyle tesekkür etti.