Milli Savunma Bakani Akar: "Hedefimiz, uzay teknolojilerinde öncü ülkelerden biri olmak"Sarp Özer

Milli Savunma Bakani Akar: "Hedefimiz, uzay teknolojilerinde öncü ülkelerden biri olmak"Sarp Özer

ANKARA (AA) - Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, "Hedefimiz, uzay teknolojilerinde öncü ülkelerden biri olmak ve TSK'yi askeri uzay gücü haline getirmektir." dedi.

Bakan Akar, IMECE uydusunun uzaya firlatilacagi ani, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Genelkurmay Baskani Orgeneral Yasar Güler, uydunun üretim asamasinda yer alan mühendisler ve aileleri ile izlemek üzere Ankara'daki TÜBITAK Uzay yerleskesine geldi.

IMECE uydusunun uzaya firlatilmasi 27 saniye kala olumsuz hava sartlari nedeniyle ertelenince Bakanlar Akar ve Varank, "hayirlisi olsun" temennisinde bulundu.

- "IMECE, Türkiye'nin uzaydaki gücünü artiracak"

Milli Savunma Bakani Akar, IMECE uydusuna iliskin degerlendirmesinde su ifadeleri kullandi:

"Daha gelismis imkan ve kabiliyetlere sahip IMECE Uydu Sistemi ile TSK'nin kesif gözetleme ve hedef istihbaratina yönelik ihtiyaçlarini kendi imkanlarimizla dünyanin her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsüyle karsilayacak hale gelecegiz. Ayrica tüm kamu kurum ve kuruluslarimizin uydu görüntüsü ihtiyaci daha hizli bir sekilde temin edilecektir. Sahip oldugu üstün nitelik ve kapasitesi, manevra kabiliyeti ve gelismis yer sistem özellikleri ile IMECE uydusu, Göktürk-1 ve Göktürk-2 uydulariyla Türkiye’nin uzaydaki gücünü artiracaktir."

Yörünge testleri ve kabul asamalarinin tamamlanmasi sonrasinda envantere alinacak olan IMECE uydusunun komuta kontrolünün Hava Kuvvetleri Komutanligi bünyesinde olacagini, bunun Kesif Uydu Tabur Komutanliginca yapilacagini aktaran Akar, "Böylece ayni yer istasyonundan birden fazla uydunun komuta kontrolünü gerçeklestiren sayili askeri güçten biri olacagiz. Halihazirda TSK, NATO’da uzay kabiliyetine haiz birkaç ordudan biri. Bu da bizim için ayri bir gurur vesilesi. NATO'daki tüm uzay faaliyetlerini yakindan takip ediyor ve katkida bulunuyoruz." dedi.

Uzayin askeri kullanim alani ve gelecekteki etkisinin farkinda olduklarini vurgulayan Akar, "Hedefimiz, uzay teknolojilerinde öncü ülkelerden biri olmak ve TSK'yi askeri uzay gücü haline getirmektir. Bu bizim için önemli bir hedeftir. Türkiye Yüzyili vizyonu dogrultusunda ülkemizi daha büyük ve güçlü konuma getirmeyi hedefliyoruz. Bu konuda azimliyiz, kararliyiz, asil milletimizden aldigimiz güvenle çok sükür buna da muktediriz." ifadelerini kullandi.