Depremden etkilenen vakiflarin belge ve rapor sunma süreleri uzatildiMustafa Çalkaya

Depremden etkilenen vakiflarin belge ve rapor sunma süreleri uzatildiMustafa Çalkaya

ANKARA (AA) - Kahramanmaras merkezli 6 Subat'taki depremlerden etkilenen yerlerde merkezi, subesi veya iktisadi isletmesi bulunan ve Cumhurbaskani'nca vergi muafiyeti taninan vakiflarin Gelir Idaresi Baskanligina 31 Mart'a kadar gönderecegi belge ve raporlarin verilme süresi uzatildi.

Hazine ve Maliye Bakanliginin "Vakiflara Vergi Muafiyeti Taninmasi Hakkinda Genel Teblig"i Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Buna göre, depremler nedeniyle Bakanlik tarafindan mücbir sebep hali ilan edilen Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Elazig, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaras, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Sanliurfa illeri ve Sivas'in Gürün ilçesinde, merkezi, subesi veya iktisadi isletmesi bulunan vergiden muaf vakiflarin 2022'ye iliskin Bakanliga ibraz etmeleri gereken dönem sonunda düzenlenecek bilanço ve gelir gider tablosu, bir yillik faaliyetlerinin sonuçlarini gösteren kesin bütçe tablosu, yillik faaliyet raporu, yeminli mali müsavirce düzenlenmis tasdik raporu ve vakfa ait iktisadi isletme bulunmasi halinde bunlara ait bilanço ve gelir tablolarinin ibraz edilme tarihi, bu yerlerde mücbir sebep halinin sona erdigi tarihi izleyen ayin sonuna kadar uzatildi.

Ayrica, bu yerler disinda merkezi bulunan ve mücbir sebep hali kapsamindaki yerlerde faaliyette bulunan yeminli mali müsavirlerle tasdik sözlesmesi olan vakiflar da bu süre uzatimindan yararlanabilecek.

Vergi muafiyeti taninan vakiflarin deprem bölgesine yapacaklari bagis, yardim ve harcamalar amaca yönelik harcama kapsaminda degerlendirilecek.

Cumhurbaskani'nca vergi muafiyeti taninan vakiflarin muafiyetlerinin devami için yapmis olduklari harcamalarinin resmi senetlerinde gösterilen amaçlarina yönelik olmasi gerekiyor.

Teblig kapsaminda yapilan diger degisiklikle Cumhurbaskani'nca vergi muafiyeti taninan vakiflardan amaçlari arasinda yardim faaliyeti bulunmayan vakiflarca 2023 yili içinde mücbir sebep hali ilan edilmis olan yerlerde yasanilan depremler için yapilan bagis, yardim ve harcamalarin, amaca yönelik harcama olarak degerlendirilmesine imkan tanindi.