Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati gündeme iliskin sorulari yanitladi: (2)Enes Duran- "(Kiliçdaroglu'nun ikramiye açiklamasi) Ben 8 bin 500 lirayi verecegim demek dogru degil, hiçbir gerçekligi yoktur. 300 milyar liralik bir yük getireceksin, peki bunun kaynagi nedir? Milletin akliyla oynamasin kimse"- "Beni ariyordunuz, simdi sahadayim soruyorum, 6'li masa ekonomi politikasi olarak faizleri artiracak mi artirmayacak mi? Simdi faizleri artiracagiz diyemediler. Faiz artirin diyorsaniz bize

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati gündeme iliskin sorulari yanitladi: (2)Enes Duran- "(Kiliçdaroglu'nun ikramiye açiklamasi) Ben 8 bin 500 lirayi verecegim demek dogru degil, hiçbir gerçekligi yoktur. 300 milyar liralik bir yük getireceksin, peki bunun kaynagi nedir? Milletin akliyla oynamasin kimse"- "Beni ariyordunuz, simdi sahadayim soruyorum, 6'li masa ekonomi politikasi olarak faizleri artiracak mi artirmayacak mi? Simdi faizleri artiracagiz diyemediler. Faiz artirin diyorsaniz bize

ANKARA (AA) - Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun bayram ikramiyelerine yönelik yaptigi açiklamaya iliskin, "Ben 8 bin 500 lirayi verecegim demek dogru degil, hiçbir gerçekligi yoktur." dedi.

Bakan Nebati, Haber Global televizyonunda katildigi canli yayinda gündeme iliskin sorulari yanitladi.

Depremin ekonomiye etkisine yönelik bir soru üzerine Nebati, geçen yil mayis ayi ile birlikte EYT ve enflasyonu da düsünerek çok güçlü tedbirler aldiklarini ifade etti.

Nebati, bu önlemlerle birlikte yeni yila çok güçlü bir "kasa" ile girdiklerini vurgulayarak, "Deprem sabahi görevlendirildigim yer olan Sanliurfa'ya geçerken hazirligimiz yaptik ve Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan öglen saatlerinde AFAD'a ödenmesi gereken 100 milyar lirayi ifade ettiler. Biz hemen kaynak olusturarak bu miktari tahsis ettik ve su ana kadar da 40 milyar lirasini ödemis durumdayiz. Bizim bu konuda herhangi bir sikintimiz yok." diye konustu.

Sürekli güncellenmekle beraber depremden kaynakli 104 milyar dolarlik bir servet kaybinin oldugunu ifade eden Nebati, bu yikimin psikolojik ve manevi yarasinin da çok büyük oldugunun altini çizdi.

Afet olayina hiçbir zaman maddi açidan bakmadiklarini vurgulayan Nebati, sunlari kaydetti:

"Bu olaya insani olarak bakiyoruz. Bölgedeki arkadaslarimiza da 'ne tür talep varsa bunlarin tamaminin karsilayacagimizin garantisini verin' dedim. Çünkü önemli olan bizim yaralari sarmamiz. 104 milyar dolarlik kayip var ama bunun bir de bütçeye etkisi var. Bizim bu yil 4,5 trilyonluk bir bütçemiz var. Sadece Çevre ve Sehircilik Bakanligimizin alt üst yapi konutlar vesaire tamaminin maliyeti 2 trilyon lira, bu yila etkisi 600 milyar lira. Depremden dolayi kayiplari da koydugumuz zaman 1 trilyon liralik bir yükümüz var. Bizim bütçe üzerindeki bu yükü karsilamamiz lazim, ayni zamanda servet kaybimizi giderecek tedbir almamiz lazim. Bununla beraber de enflasyonla mücadele etmemiz lazim."

Nebati, bu yila yapilan güçlü girisin yaninda devam eden üretim, ihracat ve yatirimlarla bir miktar "nefes" aldiklarini dile getirerek, baslayan insaat çalismalarinin da büyük bir canlilik yaratacagini ifade etti.

Olusan servet kaybinin etkisinin ilk çeyrekte göründügünü anlatan Nebati, "Hizlanan insaat çalismalariyla çimento, seramik gibi pek çok alanda gelir artti. Bu insaat çalismalarinin hem üretimin artmasina hem de milli gelirin ilk çeyrekteki kaybinin telafi edilmesi noktasinda etkisinin olacagini düsünüyoruz. 2. çeyrekten itibaren büyümeye bir etkisinin olacagini düsünüyoruz." dedi.

- "Kayiplar az degil ama bunu çok hizli bir sekilde telafi edecegiz"

Nebati, özellikle deprem bölgelerindeki organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi sitelerindeki üretimin bir an önce baslamasi ve hizlandirilmasi için de bir kaynak olusturduklarini dile getirerek, bu kaynakla da vatandaslarin hizli bir sekilde kendi sehirlerine tekrar intikal etmesine intibaklarinin hizi gerçeklesmesini saglayacaklarini anlatti.

Geçen ay gerçeklesen Uluslararasi Bagisçilar Konferansi'nda 7 milyar avroluk bir miktara ulasildigina isaret eden Nebati, bunun 1 milyar avrosunun Suriye'ye 6 milyar avrosunun da Türkiye'ye verildigini ifade etti.

Nebati, bu miktarin 1,7 milyar avrosunun hibe 4,3 milyar avrosunun da projelere aktarilacagini dile getirerek, "Basta Dünya Bankasi olmak üzere birçok kurum afetin ne kadar siddetli oldugunu gördükten sonra miktarlarin artirilmasi ve hacmin genisletilmesi noktasinda adimlar atiyor. Burada belediyelere ve kamu kurumlarina çok is düsüyor. Çünkü proje karsiliginda verilecek bunlar. Kayiplar az degil ama bunu çok hizli bir sekilde telafi edecegiz." diye konustu.

Çevre Sehircilik Bakanligi ile birlikte kentsel dönüsümle ilgili de çok önemli bir kampanya baslattiklarini dile getiren Nebati, dönüsüme tahsis edilmis binayi, daireyi yenilemek isteyene maliyetin hemen hemen tamamini kredilendireceklerini ve bunun çok düsük faiz oranlariyla yapilacagini vurguladi.

Nebati, deprem bölgesindeki esnaf ve firmalarin ödemelerine iliskin de bir düzenleme getirdiklerini animsatarak, "Çeklerle ilgili 6 Subat'i baz alarak 6 Nisan'a kadar çeklerin ödenmesiyle ilgili herhangi bir sorun olmayacagini, karsiliksiz kasesi basilmayacagini belli bir miktar varsa onun alinabilecegi yönünde bir karar çikarmistik. Adalet Bakani Bekir Bozdag ile de görüstük, bunu 1 Mayis'a kadar uzatma egilimindeyiz." seklinde konustu.

- "Yaptiklari seyin farkinda degiller"

IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener'in grup toplantisinda kendisine yönelik sözlerinin sorulmasi üzerine Nebati, Aksener'in özellikle bir metine bakarak yaptigi o açiklamalardan üzüntü duydugunu ifade etti.

Nebati, 56 gün deprem ve sel felaketinin yasandigi bölgede çalistiklarini belirterek, "Bu süre zarfinda onlardan kimse yoktu. Zaman zaman gelip fotograf çekip gidiyorlar. Bütün bakanlarin sahada oldugu bir anda 'bu bakan 2 aydir nerede, kayip balik nemo' demesine ülkem adina çok üzüldüm. Siyasi etige uymuyor. Anlik agizindan çikan bir cümle olsa üzülmem onlar adina, ama yazili bir metni okuyup söylüyorsa, yaptiklari seyin farkinda degiller demektir." diye konustu.

- "Biz diyoruzki 15 Mayis'ta faizler artmayacak"

Türkiye Ekonomi Modeli'nin gelecegine iliskin bir soru üzerine Nebati, bu modelin uzun süreli arastirmalar sonucu olusturuldugunu ve Türkiye'ye özgü oldugunu vurguladi.

Nebati, dünyanin, konjonktürün ve sartlarin sürekli degistigi bir ortamda enflasyonla karsi karsiya kalinabilecegini anlatarak, burada önemli olanin alt gelir seviyesindeki insanlarin kayiplarini telafi etme noktasinda atilan adimlar olduguna isaret etti.

Çesitli iyilestirmelerle vatandaslarin enflasyon karsisinda ezilmesini bir miktar engellediklerini kaydeden Nebati, söyle devam etti:

"Simdi engellenen kisim itibariyla faizleri düsürürken bize 'faizleri artirin' dediler. Beni ariyordunuz, simdi sahadayim soruyorum, 6'li masa ekonomi politikasi olarak faizleri artiracak mi artirmayacak mi? Simdi faizleri artiracagiz diyemediler. Faiz artirin diyorsaniz bize bedelinin ne olacagini söylemek zorundasiniz. ABD faizleri artirdigi için bankalari batti. Biz diyoruzki 15 Mayis'ta faizler artmayacak. Bu politikamizda herhangi bir degisiklik olmayacak. Türkiye Ekonomi Modeli oturdu. Bu bir meydan okumadir. Meydan okumalardan biri politik arenada 'dünya 5'ten büyüktür' demekse, ikinci meydan okuma da biz sizin politikalarinizla degil, sancili bir geçis olsa bile bu politikalarinizi terk ederek Türkiye'ye özgün, issizligi azaltan, üretimi artiran bir politika uygulamaktir."

Kiliçdaroglu'nun bayram ikramiyelerine yönelik yaptigi açiklamanin hatirlatilmasi üzerine Nebati, kasada paranin olmasi onun saçilmasi anlamina gelmedigini söyledi.

Kasadaki paranin karsiliginin EYT'lilerin alacagi maas ve ikramiyeler oldugunu ifade eden Nebati, "Kasanin yönetimi farkli bir sey, kasada paranin olmasi farkli bir sey. Ben 8 bin 500 lirayi verecegim demek dogru degil, hiçbir gerçekligi yoktur. 300 milyar liralik bir yük getireceksin, peki bunun kaynagi nedir? Milletin akliyla oynamasin kimse." dedi.

(Bitti)