Sili'de halk, yeni anayasayi yazacak 50 üyeyi belirlemek için sandik basina gittiSinan Dogan

Sili'de halk, yeni anayasayi yazacak 50 üyeyi belirlemek için sandik basina gittiSinan Dogan

BOGOTA (AA) - Sili'de diktatör Augusto Pinochet döneminden kalma anayasanin yeniden yazilmasini belirleyecek 50 üye için halk ikinci kez sandik basina gitti.

Nüfusu 19 milyonu asan Sili'de 15 milyon seçmen, 2 bin 932 oy kullanma merkezinde, Anayasa taslagini hazirlayacak 50 üyeyi seçmek için karar verecek.

Yerel saate 18.00'de tamamlanacak oy verme isleminin ardindan sonuçlarin birkaç saat içerisinde açiklanmasi bekleniyor.

Oyunu Punta Arenas kentinde kullanan Devlet Baskani Gabriel Boric, açiklamasinda "Sili halkinin bilgeligine güveniyorum, beklentim demokrasinin derinlestirmemizdir." ifadesini kullandi.

Oy kullanmanin zorunlu Sili'de, halkin sandiga ilgi göstermedigi ve katilimin düsük olmasinin beklendigi bildirildi.

- Halk "hayir" demisti

Sili'de, yazilan yeni anayasanin yürürlüge konulup konulmayacagina iliskin olarak düzenlenen referanduma katilanlarin yüzde 61,9'u 5 Eylül 2022'de "hayir" oyu vermisti.

Yapilan sayimda, ülkede yeni anayasanin yürürlüge girmesini isteyenlerin orani yüzde 38,1, istemeyenlerin orani ise yüzde 61,9 olarak belirlenmisti.

Yeni anayasa, Ekim 2020'de anayasanin yeniden yazilip yazilmamasi için yapilan referandumla kararlastirilmis, 2021'deki belediye seçimlerinde yeni anayasayi yazacak heyet halkin oylariyla seçilmisti.

Diktatör Pinochet döneminde yazilan Sili anayasasi, halkin bir kisminca "diktatörlük rejiminin mirasi" ve "esitsizligin temel kaynagi" olarak degerlendiriliyor.