Sivas'ta ormanlik alan 20 yilda yüzde 30 arttiGöksel Cüneyt Igde- Kentte 2002-2022 döneminde erozyon kontrol, rehabilitasyon, mera islahi ve planli yeni ormanlarin olusturulmasi çalismalariyla orman varligi ve fidan üretim kapasitesi artirildi - Sivas Vali Vekili Sakir Öner Öztürk: - "Yillik 850 bin fidan üretim kapasitemiz varken bugün bu rakam yaklasik 10 kat artarak 8 milyonun üzerine çikmis durumda"

Sivas'ta ormanlik alan 20 yilda yüzde 30 arttiGöksel Cüneyt Igde- Kentte 2002-2022 döneminde erozyon kontrol, rehabilitasyon, mera islahi ve planli yeni ormanlarin olusturulmasi çalismalariyla orman varligi ve fidan üretim kapasitesi artirildi
- Sivas Vali Vekili Sakir Öner Öztürk:
- "Yillik 850 bin fidan üretim kapasitemiz varken bugün bu rakam yaklasik 10 kat artarak 8 milyonun üzerine çikmis durumda"

SIVAS (AA) - GÖKSEL CÜNEYT IGDE - Türkiye'nin yüzölçümü bakimindan en büyük ikinci ili olan Sivas'in ormanlik alani son 20 yilda yapilan agaçlandirma çalismalariyla yüzde 30 artarak 504 bin 21 hektara ulasti.

Iç Anadolu, Karadeniz ve Dogu Anadolu üçgeninde yer alan genis cografi konumuyla farkli iklim kosullari ve agaç türlerine ev sahipligi yapan Sivas'ta, 2002 yilindan itibaren erozyon kontrol, rehabilitasyon, mera islahi ve silvikültür (planli yeni ormanlarin olusturulmasi) amaçli agaçlandirma çalismalari önemli ölçüde artti.

Tarim ve Orman Bakanliginin yürüttügü son 20 yildaki söz konusu çalismalarla 154 bin 130 hektar alan daha agaçlandirildi.

Sivas Vali Vekili Sakir Öner Öztürk, AA muhabirine, yüzölçümü bakimindan Türkiye'nin en büyük ikinci ili olan Sivas'in yüzde 18'inin ormanla kapli oldugunu söyledi.

Bu rakamin yüzde 7 olan Iç Anadolu Bölgesi ortalamasinin çok üzerinde olduguna dikkati çeken Öztürk, "Son yillarda yapilan çalismalarla orman alanlarimiz büyümüs oldu. Toplam 504 bin hektar orman alanina sahibiz. Bunun 154 bini son 20 yilda sayin Cumhurbaskanimizin direktifleri, Tarim ve Orman Bakanligimizin koordinasyonunda, valiligimiz ve orman isletme müdürlümüzle yaptigimiz çalismalarla kentimize kazandirilmis oldu." dedi.

- Kentin fidan üretim kapasitesi 20 yilda 10 kat artti

Öztürk, belirtilen süreçte fidan üretiminde de ciddi artis yasandigina isaret ederek, "Yillik 850 bin fidan üretim kapasitemiz varken bugün bu rakam yaklasik 10 kat artarak 8 milyonun üzerine çikmis durumda." diye konustu.

Bal ormani uygulamasinin da kentte orman varligini artiran diger önemli husus oldugunu vurgulayan Öztürk, sunlari kaydetti:

"Son yillarda yapilan çalismalarla 10 bal ormani olusturduk. Bu bal ormanlarinin içerisinde daha çok akasya, ahlat, aliç ve kusburnu gibi fidanlari toprakla bulusturarak buradaki orman köylümüzün, aricilikla ugrasan vatandaslarimizin daha fazla gelir elde etmelerini saglamayi hedefledik. Bu açidan bakildiginda bal ormani projesi çok yerinde bir uygulama oldu. Genel olarak diger agaçlandirma çalismalari kapsaminda ise ilimizin iklimine ve cografi sartlarina uygun sariçam, karaçam ve yaprakli agaçlari toprakla bulusturuyoruz."

- Yeni tabiat parklari ve tescilli mesire alanlari yapildi

Öztürk, agaçlandirma seferberligi kapsaminda yeni tabiat parklari ve tescilli mesire alanlari olusturduklarini da belirterek, "Mesire alanimiz sadece 1 taneydi su an 7 mesire alanimiz var. 3 de tabiat parkimiz var. Özellikle il merkezinde bulunan Kardesler Ormani içindeki alanda da bu sene itibariyla orman isletme müdürlügümüz 9 kilometrelik yürüyüs ve bisiklet parkuru olusturuyor. Bunun disinda hafta sonu vatandaslarimizin mesire alani olarak kullandigi Serpincik Göleti çevresinde de Cumhuriyetimizin 100. yilinda '100. Yil Ormani' yapmak için çalisiyoruz." ifadelerini kullandi.

- Asik Veysel Satiroglu da unutulmadi

Bölgedeki ORKÖY çalismalarina da deginen Öztürk, 2002-2022 döneminde orman köylerinde yasayan 2 bin 368 aileye 61 milyon 348 bin 360 lira ferdi proje kredi ve hibe destegi saglandigini aktardi.

Öztürk, UNESCO tarafindan ilan edilen 2023 Asik Veysel Yili'nda, ünlü ozanin memleketi Sarkisla ilçesine bagli Sivrialan köyünde ise 50 bin fidani toprakla bulusturmaya basladiklarini sözlerine ekledi.