Otizmde "erken tani" basarili tedavinin önünü açiyorGökhan Zobar- Trakya Üniversitesi (TÜ) Tip Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sagligi ve Hastaliklari Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Isik Görker:- "Erken tani, çocuga uygun tedavi yaklasiminin belirlenmesinde ve çocugun gelisimine yönelik uygun önlemlerin alinmasi açisindan önemlidir"
EDIRNE (AA) - Trakya Üniversitesi (TÜ) Tip Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sagligi ve Hastaliklari Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Isik Görker, otizmde erken taninin uygun tedavinin belirlenmesinde ve tedavinin basarili olmasinda önemli rol oynadigini kaydetti.
Otizm Farkindalik Günü etkinlikleri kapsaminda Edirne Saglik Müdürlügü, Il Milli Egitim Müdürlügü ve Trakya Üniversitesi isbirliginde "Ailelerle ve Uzmanlarla Bulusma" programi düzenlendi.
Prof. Dr. Görker, etkinlikte yaptigi sunumda, erkek çocuklarda otizmin daha sik görüldügünü belirterek, rahatsizligin tanisinin çocuk ve ergen psikiyatri uzmanlari tarafindan konuldugunu dile getirdi.
Görker, otizm tedavisinde erken taninin çocugun geri kalan yasami açisindan kritik öneme sahip olduguna dikkati çekerek, söyle konustu:
"Ne kadar erken yasta tani konursa, otizm rahatsizligi ne kadar erken fark edilirse o kadar önlenebilir. Otizm tanisinin erken konmasi tedavinin erken baslamasina, bu sayede tedavi sürecinde daha iyi cevaplar alinmasini saglar. Erken tani, çocuga uygun tedavi yaklasiminin belirlenmesinde ve çocugun gelisimine yönelik uygun önlemlerin alinmasi açisindan önemlidir. Ayni zamanda ailenin çocukla ilgili beklentilerinin degerlendirilmesi açisindan da oldukça öneme sahiptir."
Görker, çevreye karsi ilgisiz davranma, göz temasindan kaçinma, ismiyle çagrildiginda bakmama, taklit yapmayi ögrenememe ve konusma gelisiminde bozukluk gibi durumlarin otizm belirtileri arasinda yer aldigini sözlerine ekledi.
Programa, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoglu, Il Saglik Müdürü Ishak Yildirim, otizmli bireyler ve aileleri katildi.