Türkiye'den Sengen vizesi basvurularinin iki katina çiktigi Italya, talebi ek önlemlerle karsilayacakMuhammet Tarhan- Italya'nin Ankara Büyükelçisi Giorgio Marrapodi:- "Ilk 5 ayda aldigimiz talepler, geçen yila göre yaklasik yüzde 110 daha fazla. Buna ragmen çok az sayida ret oranina sahibiz. Asagi yukari yüzde 7-8 civarinda"- "Roma'daki Bakanliktan birkaç kisi daha almak için talepte bulunduk, ayrica Türkiye'de istihdam edebilecegimiz kisi sayisini artirmak için yetki talebinde bulunduk"

Türkiye'den Sengen vizesi basvurularinin iki katina çiktigi Italya, talebi ek önlemlerle karsilayacakMuhammet Tarhan- Italya'nin Ankara Büyükelçisi Giorgio Marrapodi:- "Ilk 5 ayda aldigimiz talepler, geçen yila göre yaklasik yüzde 110 daha fazla. Buna ragmen çok az sayida ret oranina sahibiz. Asagi yukari yüzde 7-8 civarinda"- "Roma'daki Bakanliktan birkaç kisi daha almak için talepte bulunduk, ayrica Türkiye'de istihdam edebilecegimiz kisi sayisini artirmak için yetki talebinde bulunduk"

ANKARA (AA) - MUHAMMET TARHAN - Italya'nin Ankara Büyükelçisi Giorgio Marrapodi, bu yilin 5 ayinda Türkiye'den ülkesine Sengen vizesi taleplerinin geçen yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 110 arttigini belirterek, "Roma'daki Bakanliktan birkaç kisi daha almak için talepte bulunduk, ayrica Türkiye'de istihdam edebilecegimiz kisi sayisini artirmak için yetki talebinde bulunduk." dedi.

Son dönemde Sengen vizesi ret oranlarinin artmasi ve randevu için bekleme sürelerinin uzamasi gündeme geldi.

Anadolu Ajansi, dün yayimladigi haberinde büyümeye devam eden Sengen sorununu rakamlarla kapsamli sekilde ele aldi.

Türkiye'den Sengen vizesi basvurularinda en düsük ret oranina sahip Italya'nin Ankara Büyükelçisi Marrapodi, ülkesinin basvurulari ret ve kabul oranlarina iliskin AA muhabirine degerlendirmelerde bulundu.

Seyahat etmenin is, kültür alisverisi ve ögrenciler için önemli oldugunu vurgulayan Marrapodi, vize konusunu önemsediklerini ve bunu çok hassas ve dostane sekilde ele aldiklarini belirtti.

Marrapodi, Türkiye ile Italya arasinda ticaret, kültür, bilim ve siyaset alanlarinda güçlü baglarin olduguna isaret ederek, "Italyanlarin Türkiye'ye gelmesini istiyoruz çünkü burasi çok güzel bir ülke. Biz de Türk turistlerin Italya'ya gitmesini istiyoruz çünkü turizm bir kültür meselesi, birbirimizi daha iyi tanima meselesi. Turizm, her iki ülke ekonomisi için önemli bir itici güçtür." diye konustu.

Isleme aldiklari taleplerin sayisini artirdiklarini ifade eden Büyükelçi, "2023'ün ilk 5 ayiyla ilgili elimizdeki son rakamlara bakalim. Ocak-Mayis 2023'ü Ocak-Mayis 2022 ile karsilastirirsa taleplerin islenmesinde yüzde 100'ün üzerinde bir artis görüyoruz. Türkiye genelinde yüzde 110 civarindayiz. Ankara'da yüzde 90, Istanbul'da yüzde 90 ile 100 arasinda artisimiz oldu. Izmir'de yüzde 100'den biraz fazla yani aldigimiz talep sayisi, geçen yila göre iki kattan fazla." seklinde konustu.

Büyükelçi Marrapodi, personel sayisinin ayni oldugunu ancak yenilikçi prosedürler uygulayarak verimliligi artirmaya çalistiklarini söyledi.

- Italya'nin ret orani yüzde 7-8 civarinda

Taleplerin yüzde 100'den fazla artmasina ragmen ret oranlarinin düsük olduguna dikkati çeken Marrapodi, "Ilk 5 ayda aldigimiz talepler, geçen yila göre yaklasik yüzde 110 daha fazla. Buna ragmen çok az sayida ret oranina sahibiz. Asagi yukari yüzde 7-8 civarinda." ifadelerini kullandi.

Marrapodi, öte yandan Türkiye'den Türk vatandaslari disinda da Italya için Sengen vizesi basvurusu yapilabildigini belirtti.

- Ikinci ve üçüncü kez basvuruldugunda daha uzun vize veriliyor

Vize basvurusu için randevu durumuna iliskin de degerlendirmelerde bulunan Büyükelçi Marrapodi, yaz aylarinda yasanan yogunluk nedeniyle randevu almanin zorlastigini, kisin ise randevu için bekleme süresinin düstügünü anlatti.

Son zamanlarda Milan'da önemli bir ticaret fuari için seyahat edecek kisilerden çok sayida vize talebi aldiklarini kaydeden Marrapodi, herkese vize vermek için ellerinden geleni yaptiklarini söyledi.

Marrapodi, öte yandan daha önce Italya'dan Sengen vizesi alanlarin bir sonraki basvurularinda daha uzun süreli vize alabildiklerine dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Geçmiste vize almis kisilerin durumunu da incelemeye çalisiyoruz. Bu durumda her zaman daha uzun bir süre vize veriyoruz. Daha önce Italya'ya bir kez gittiyseniz, vize aldiniz, sonra geri döndünüz, sonra ikinci kez size daha uzun süreli vize veriyoruz ama üçüncüsünde size bazen 3 yillik çoklu girisli, 5 yillik vize veriyoruz. Yani ne kadar çok seyahat ederseniz o kadar az vizeye ihtiyaç duyarsiniz."

- Yogun talebin karsilanmasi için takviye personel talep edildi

Italya'nin Sengen vize basvurusu taleplerini nasil karsiladigina iliskin soruya yanit veren Marrapodi, "Vize sayisinin artirilmasi yönünde taleplerimiz var, bekleme sürelerinin kisaltilmasini istiyoruz. Roma'daki Bakanliktan birkaç kisi daha almak için talepte bulunduk, ayrica Türkiye'de istihdam edebilecegimiz kisi sayisini artirmak için yetki talebinde bulunduk çünkü bu tabii ki vize verme ihtimalini artiracaktir." seklinde konustu.

Marrapodi, vize taleplerinin daha fazlasini karsilayabilmek için insan kaynagini yeniden organize ettiklerini belirterek, daha fazla personelin konsolosluk isleriyle görevlendirildigini anlatti.

Daha fazla verim almak amaciyla çalistiklarini kaydeden Marrapodi, "Ayrica takviye, güçlendirme, personel artisi talep ediyoruz. Bunlari alabilirsek çiktilari da artirabilecegiz." ifadelerini kullandi.