Belçika'da devlet çalisanlarinin elektronik cihazlarinda TikTok'a erisim engellendiÖmer Tugrul Çam

Belçika'da devlet çalisanlarinin elektronik cihazlarinda TikTok'a erisim engellendiÖmer Tugrul Çam

BRÜKSEL (AA) - Belçika federal hükümeti, devlet memurlarinin kullandigi bilgisayarlar ve mobil cihazlarda, Çinli sosyal medya platformu TikTok'u yasakladi.

Hükümetin karari, Ulusal Güvenlik Konseyinin toplantisindan sonra açiklandi.

Basbakan Yardimcisi Georges Gilkinet, Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, yasak kararinin, federal düzeyde alindigini bildirdi.

"Mantikli ve gerekli bir karar aldik." ifadesini kullanan Gilkinet, kendisinin de artik sadece Facebook ve Twitter'da olacagini belirtti.

Federal hükümetin yani sira Flaman bölgesi hükümetinin de ayni sekilde TikTok'a kamu çalisanlari için yasak getirecegi kaydedildi. Valon bölgesi hükümetinin de yakinda ayni karari almasi bekleniyor.

Belçika Siber Güvenlik Merkezi de TikTok'un kullanicilardan ciddi miktarlarda veri topladigi, bazen kullanicilarin bundan haberdar olmadigi ve bu durumun gizliligin ihlali açisindan risk teskil ettigi uyarisinda bulundu.

Merkezin uyarisinda ayrica TikTok'un algoritmalar araciligiyla bilgi akisini ve içerikleri manipüle edebildigi, Çin yasalarinin TikTok'u Çin istihbaratiyla isbirligi yapmaya zorladigi belirtildi.

ABD basta olmak üzere, bazi Batili ülkeler ile Avrupa Birligi (AB) kurumlari geçen haftalarda resmi çalisanlarin is için kullandiklari cihazlarda TikTok'un kullanilmasini yasaklama karari almisti.