Depremzede ögrencilere ve kamu personeline zor sartlarda dogada kalma egitimiYalçin Çelen

Depremzede ögrencilere ve kamu personeline zor sartlarda dogada kalma egitimiYalçin Çelen

ISPARTA (AA) - Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenerek Bilecik'in Osmaneli ilçesine getirilen afetzede ögrenciler ile bölgede arama kurtarma çalismalarina katilan bazi kamu personeli zor sartlarda dogada hayatta kalma kursu aliyor.

Isparta Uygulamali Bilimler Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi isbirliginde hazirlanan "Orman Okulu Egitiminde Araziyi Tanima ve Hayatta Kalma Teknikleri" kursu Osmaneli Belediyesi Prof. Dr. Yunus Söylet Sifali Içmeler Tesisi'nde basladi.

Egitimlere "asrin felaketi" olarak nitelendirilen depremde etkilenen yüksek lisans ve doktora ögrencilerinin yani sira ögretmenler ve kamu personeli ile yardim faaliyetlerine katilan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personeli katildi.

TÜBITAK tarafindan desteklenen projede, 6 üniversiteden alaninda uzman 10 akademik personel, 20 kursiyere egitim veriyor.

- "Zehirli ve zehirsiz bitkiler konusunda da egitim veriliyor"

Proje koordinatörü Isparta Uygulamali Bilimler Üniversitesi Dr. Ögretim Üyesi Yasin Ünal, gazetecilere, projenin 2015'ten beri uygulandigini söyledi.

Egitimlerde ilk yardim tekniklerinin de islendigini dile getiren Ünal, "Katilimcilara dogada ates yakma, su bulma, dogal sartlarda barinak yapma, harita ve yön bulma egitimleri veriliyor. Zehirli ve zehirsiz bitkiler konusunda da gerek teorik gerekse uygulamali olarak kursiyerler egitiliyor. Etkinlik sonucunda katilimcilarimiz TÜBITAK tarafindan verilen sertifikaya sahip oluyor. Bu gece çadirda konaklama yapacagiz. Ülkemizin yasadigi afet sorasinda çadir ve kampçiligin, dogada hayatta kalmanin önemini projeyle elimizden geldigince vermeye çalisiyoruz." diye konustu.

Kahramanmaras Sütçü Imam Üniversitesi Cografya Bölümü doktora ögrencisi Tugrul Avci da 6 Subat'ta büyük bir deprem yasadiklarini belirterek "Maalesef birçok yakinimizi ve sevdigimizi kaybettik. Biz sehrimizi kaybettik, bu süreçte tarifi olmayan acilar yasadik. Depremde dogada yasamayi bilmenin çok önemli oldugunun farkina vardim." ifadesini kullandi.

UMKE personeli uzman hemsire Emine Aktas da daha önce deprem bölgesinde görev yaptigini, proje kapsaminda aldiklari egitimin bölgede görevli personelin isini kolaylastiracagini aktardi.